Jdi na obsah Jdi na menu

Znáte všechny triky, jak v domácnosti využít colu?

 

Domácí prostředky na úklid a čištění bývají levné a efektivní. Mezi osvědčené tipy patří i cola. Co všechno zmůžou v domácnosti hnědé nápoje tradiční chuti?

Mezi colové nápoje (zjednodušeně cola) patří nejen Coca-Cola, ale i „sestřenice“ Pepsi a všechny jejich varianty. Nejčastěji je cola zmiňována v souvislosti s cukrem a pro vaše tělo je nejlepší, když se jí vyhnete. Ale jako čistič a pomocník do kuchyně je nepřekonatelná. Ostatně přesvědčte se sami, jak široké má využití.

 

Skvrny zmizí jedna dvě

Nejlépe to funguje hned „za tepla“, tedy co nejdříve od potřísnění. Všechny colové nápoje si díky kyselině fosforečné, kterou obsahují, poradí se skvrnami od krve i čehokoli mastného. Američané rádi vtipkují o dvojici hamburger + cola:  jakmile se pobryndáte, hned to pocákejte pitím a máte po starostech. V našich končinách by se hamburger dal zaměnit za špekáček či klobásu.

Mastné skvrny však nehyzdí jen oblečení, ale také třeba podlahu v garáži. Platí pro ni stejná pravidla – jen bude potřeba více syceného nápoje a hodinka působení. Nakonec je nutné podlahu setřít čistou vodou, aby nebyla lepkavá.

Rezavé trápení

Tečky a skvrny od rzi? Na koberci či látce stačí pokapat, nechat působit a vyprat. Pokud máte hnědé fleky na nožích, rovnou jim dopřejte colovou koupel (stačí namočit na hodinu a pak umýt drsnou stranou houbičky a vodou). Na místech, která se nedají ponořit do roztoku, si poradíte obtočením kuchyňských utěrek namočených do coly. Doslova jako zázrakem „oživnou“ zarezavělé šrouby poté, co je zakapete.

Koupelna jako nová

Milovníkům coly to asi nepůjde snadno, ale nalijte sklenku do záchodu a nespláchněte. Po hodině na vás bude čekat mísa zbavená usazenin, kterou stačí jen dočistit. Díky obsažené kyselině citronové můžete colu využít i jako čistič oken nebo zrcadel (aplikujte přímo na hadřík). Podobně překvapeni budete poté, co sklenkou polijete dno kachlíčkovaného sprchového koutu a necháte hodinku působit. Nečistota usazená ve spárách zmizí jako mávnutím kouzelného proutku

Stáhne barvu na vlasy

Do koupelny patří ještě dvě rady týkající se vlasů. Pokud chcete po barvení přelivem (smývatelnou barvou) rychle získat zpátky původní odstín, přelijte si kštici colou a nechte deset minut působit. Pak umyjte, jak jste zvyklí. A pokud byste někdy v dětských vlasech našli kus žvýkačky, neběsněte, protože pomoc je snadná. Papírový kapesníček namočte do coly a obtočte jím lepkavé místo. Po hodině působení by měla jít žvýkačka dolů.

Hmyz a škůdci, třeste se!

Slimáky a šneky láká cola podobně jako pivo, takže můžete kelímek syceného nápoje zakopat na záhon a nastražit tak pomalým návštěvníkům past. Podobně účinná je i jako lapač vos. Umí však i neutralizovat hmyzí podráždění. Po bodnutí vosou nebo včelou si můžete postižené místo potírat ubrouskem namočeným v cole a platí to i pro případ, že vás u moře žahne medúza. A ještě jeden, možná trochu kuriózní tip: kdyby vás na toulkách v lese skunk nebo tchoř obšťastnili svou smrdutou zbraní, zápach z kůže dostanete opláchnutím právě v cole.

Další použití 

  • Může se to zdát zvláštní, ale v Indii je cola velkým hitem na polích. Tamní zemědělci ji používají místo všemožných pesticidů – ke hnojení i pro boj se škůdci.
  • Cola pomůže i na přilepené mušky na předním skle auta nebo kapoty, jen je třeba po hodině působení vše dobře setřít stěrkou a vodou.
  • Připečené pánve se budou zase blýskat, pokud do nich nalijete colu, necháte chvíli působit a umyjete vodou.
  • Při úporném zvracení vám pomůže podávat vlažnou colu po lžičkách. Mezi lékařské rady to nepatří, ale efekt se většinou dostaví.

Znáte ještě další možnosti upotřebení coly v domácnosti? 

AutorZuzana Kozubková