Jdi na obsah Jdi na menu

Světový fotbal dál povede Švýcar, Blattera nahradil Infantino

26. 2. 2016
Řídit světový fotbal bude zase Švýcar. Nástupcem Seppa Blattera, který stál v čele Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) od roku 1998, se stal Gianni Infantino. Dosavadní generální sekretář Evropské fotbalové unie (UEFA) byl na mimořádném kongresu v Curychu zvolen ve druhém kole.
 
Gianni Infantino se raduje z vítězství ve volbách nového prezidenta FIFA.

Gianni Infantino se raduje z vítězství ve volbách nového prezidenta FIFA. | foto: AP 

Dámy a pánové, teď se zase začneme věnovat fotbalu,“ zněla jedna z Infantinových prvních slov.

V pátek přesně v 18 hodin vyhlásila FIFA výsledky druhého kola: Jérome Champagne žádný hlas, Alí bin Husajn čtyři hlasy, Salmán bin Ibráhím Chalífa 88 hlasů a Gianni Infantino 115 hlasů.

Zapotřebí byla nadpoloviční většina, čili 104 hlasů.

Delegáti povstali a spustili potlesk pro nového prezidenta. Prvním gratulantem byl Alí bin Husajn, jehož hlasy byly klíčové. Podporovatelé jordánského prince se díky zákulisním dohodám po prvním kole přesunuli k Infantinovi.

Gianni Infantino se právě stal novým prezidentem FIFA.
Gianni Infantino přijímá gratulace ke zvolení prezidentem FIFA.
Gianni Infantino se právě dozvěděl, že se stal novým prezidentem FIFA.

Novým šéfem FIFA se stal Gianni Infantino.

Pak už následovali další neúspěšní kandidáti - šajch Salmán i Tokyo Sexwale, který odstoupil z volby ještě před prvním kolem. Jen francouzský funkcionář Champagne zůstal sedět a nezúčastněně se koukal do mobilu.

„Nemůžu popsat, co právě prožívám. Mám za sebou dlouhou, ale výjimečnou cestu. Potkal jsem se s mnoha fantastickými lidmi, kteří milují fotbal a pro tuhle hru žijí. A kteří si zaslouží, aby FIFA byla respektovanější organizací, než je teď,“ prohlásil Infantino.

Krize končí, řekl Infantino

Právník, zkušený fotbalový funkcionář a dosavadní generální sekretář UEFA Infantino byl hlavním evropským kandidátem. Hlas dostal i od české asociace, kterou na kongresu zastupoval předseda Miroslav Pelta.

„Giannimu Infantinovi ke zvolení pomohl strhující projev, který mu zajistil překvapující množství hlasů v prvním kole. Díky tomu se ve druhém kole na jeho stranu přiklonila většina hlasujících, kteří v prvním kole volili jeho protikandidáty,“ prohlásil Pelta prostřednictvím tiskového oddělení české asociace.

Gianni Infantino

Fotbalový funkcionář a právník. Má švýcarské a italské občanství.

Mluví pěti světovými jazyky - anglicky, německy, francouzsky, italsky a španělsky.

Od roku 2000 působil v UEFA a od roku 2009 byl generálním sekretářem této organizace.

Chce rozšířit mistrovství světa ze 32 účastníků na rovných čtyřicet.

A pokračoval: „Je dobře, že zvítězil evropský kandidát. Evropa je ve fotbalovém světě nejsilnější. My jsme její součástí a podporu evropského kandidáta jsme od začátku preferovali. Gianni Infantino by mohl být strůjcem mnoha změn, které je zapotřebí ve vedení FIFA přijmout a které by měly vést ke stabilizaci světového fotbalu. Je to samozřejmě dobrá zpráva i pro český fotbal.“

Infantino přitom šel do voleb jako náhradník za Michela Platiniho. Ten dostal trest kvůli netransparentní odměně od vedení FIFA. Platini i Blatter kvůli tomu nesmějí šest let působit ve fotbale. Vyvrcholila tak obří korupční aféra v čele světového fotbalu.

„Ufff,“ nadechl se Infantino, když už jako nový prezident vstoupil na pódium. Ale ještě nějakou dobu nebyl schopen mluvit, a tak ho zaplněný sál vysvobodil dalším dlouhým potleskem. Nový šéf FIFA za to delegátům děkoval poklepáním do srdce.

„FIFA prošla krizí, ale tahle éra teď končí. Potřebujeme transparentnost a respekt. Chci pracovat s vámi všemi dohromady. Chci, aby začala nová éra FIFA,“ prohlásil Infantino.

Výhra v prvním kole nestačila

Infantino vyhrál už v prvním kole, ale na zvolení to nestačilo. Dostal 88 hlasů, bahrajnský šajch a šéf asijské konfederace Salmán o tři méně, jordánský princ Alí bin Husajn 27 a francouzský funkcionář Champagne sedm.

Ještě před začátkem prvního kola odstoupil jihoafrický podnikatel Tokyo Sexwale.

Fotogalerie

Ke zvolení bylo zapotřebí 138 hlasů, tedy dvě třetiny. Ve druhém a všech dalších kolech už potom stačila nadpoloviční většina (104 hlasů). Ve volbách hlasovalo 207 členských států FIFA.

„Potřebujeme silného lídra - proto jsem tady. Ale potřebuju podporu vás všech, protože osamocený prezident nezvládne nic. Budu tady pro vás každý den a každou noc,“ prohlásil Infantino ve svém volebním projevu.

Jeho největší konkurent šajch Salmán mluvil spatra, bez poznámek na papíru: „Je čas zmenšit rozdíly mezi velkými a malými státy.“

Vítěz se stal nástupcem Seppa Blattera, jenž stál v čele FIFA nepřetržitě od roku 1998. Loni pozici obhájil, ale obří korupční skandál nakonec smetl i jeho.

Ještě před volbou nového prezidenta v pátek dopoledne schválili delegáti reformy, které mají zvýšit transparentnost organizace. (více zde)

Mimo jiné všichni vrcholní funkcionáři včetně prezidenta mohou být v budoucnu zvoleni maximálně třikrát, vždy na dobu čtyř let. Reformy mají začít platit do 60 dnů.

„Schválení velmi důležitých reforem je důležitým okamžikem. Může pomoci k očištění jména FIFA a nápravě reputace. Infantino svým přístupem už nyní dal najevo, že může být hlavní tváří důležitých změn,“ poznamenal generální sekretář české asociace Rudolf Řepka pro webové stránky FAČR.