Jdi na obsah Jdi na menu

Kolik stojí rozvod? Pozor na změny v občanském zákoníku

17. 3. 2016
Rozvod je jednou z nejvíce stresových událostí v životě. Zvlášť když se manželé nejsou schopni dohodnout. Může je pak překvapit, že je řízení bude stát desítky tisíc korun. A v případě, že si nedají pozor, i část majetku. S jakými novinkami v manželském vypořádání je třeba počítat podle současného občanského zákoníku?
 
Pokud manželé nevyřeší majetkové vypořádání do tří let, stávají se automaticky podílovými spoluvlastníky. Ilustrační snímek

Pokud manželé nevyřeší majetkové vypořádání do tří let, stávají se automaticky podílovými spoluvlastníky. Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Rozvodem končí v Česku každé druhé manželství. Proto je dobré vyznat se v procesu rozvodového řízení a dopředu vědět, jaká existují rizika a možnosti. V době rozvodu je totiž podle psychologů na rozumné řešení finančních otázek už pozdě - převládají negativní emoce a lidé se mohou dopustit zásadních chyb.

Vše, co si manželé pořídí, se společně s jejich příjmy stává takzvaným společným jměním manželů. Když dojde na rozvod, vychází se z toho, že manželé si společné jmění rozdělí v procesu vypořádání. A to lze udělat třemi způsoby:

1Když se spolu manželé dohodnou

V ideálním případě si manželé sami rozhodnou, kdo si co nechá, a sepíšou to do smlouvy, kterou přikládají k žádosti o rozvod. „Toto řešení se nazývá rozpor manželství nesporný a dochází k němu ve velké části rozvodů,“ říká Miroslav Zeman z advokátní kanceláře ProfiPravnik.cz. Tímto způsobem se mohou rozvést taková manželství, která trvají alespoň rok.

V takovém případě většinou zaplatí pouze soudní poplatek dva tisíce korun za vyřízení rozvodu. A případně dalších 1 500 korun za hodinu konzultace s advokátem ohledně náležitosti dokumentů. Celkem tedy 3 500 korun.

2Když se chce dohodnout jen jeden

Pokud se však manželé nedohodnou, musí o rozdělení společného majetku na žádost jednoho z manželů rozhodnout soud. A tam už ceny šplhají nahoru. Soud přihlíží i k tomu, jak moc se který z manželů staral o rodinu. Pokud se například jeden z manželů staral prokazatelně více, může mu soud přiznat dům, zároveň však musí ten, komu dům zůstane, vyplatit tomu druhému jeho podíl.

Manželé v tomto případě musejí počítat nejen se soudními poplatky a odměnami advokátům, ale i se zaplacením odborných posudků či ověřených výpisů z účtů. „Náklady na soudní spor se tak mohou vyšplhat až na desetitisíce korun,“ doplňuje Miroslav Zeman.

Příklad výdajů u komplikovaného rozvodu, který musí řešit soud:

  • advokát sepíše potřebné dokumenty: 3 000 Kč
  • advokát bude potřebovat zjistit další informace - 3 hodiny konzultace: 4 500 Kč
  • vypracování odborných posudků (nemovitost, pozemek, další majetek): 6 tisíc Kč
  • výpis z účtu: 100 Kč
  • advokát přítomný na jednom soudním stání: 2 tisíce Kč
  • soudní poplatky: za vyřízení rozvodu - 2 tisíce Kč, za celkový majetek v hodnotě 200 tisíc Kč - 10 tisíc Kč, za dům - 5 tisíc Kč, za chatu - 5 tisíc Kč
  • Celkem: 37 600 Kč

3Když oba vypořádání ignorují

Velké riziko představuje situace, kdy ani jeden z manželů nechce vypořádání řešit, a věří, že to nějak dopadne. Takový stav totiž může podle nového občanského zákoníku trvat „jen“ tři roky od podání žádosti o rozvod. Poté se manželé automaticky stávají podílovými spoluvlastníky majetku získaného v manželství. To znamená, že oba mají na majetku rovné podíly. To řadu lidí zaskočí především při splácení dluhů a hypoték.

Rozvodové poplatky

Odměny advokátům:

  • sepsání a vyřízení jedné žádosti: 1 000 až 3 000 Kč
  • přítomnost u soudu: 2 000 až 2 500 Kč
  • konzultace: 1 000 až 1 500 Kč za hodinu

Soudní poplatky:

  • za vyřízení rozvodu: 2 000 Kč
  • za vypořádání společného jmění manželů movitých věcí do 20 tisíc Kč: 1 000 Kč, movitých věcí od 20 tisíc Kč do 40 milionů Kč: 5 % z částky, nemovitostí: 5 000 Kč za každou nemovitost

Znalecké posudky:

  • movité věci: 1 500 Kč
  • nemovitosti: 2 500 až 10 000 Kč
  • pozemky: 1 000 Kč

Výpisy z účtu: cca 100 Kč

Sepsání notářského zápisu: nejméně 1 000 Kč nebo 2 % z částky u majetku do 100 000 Kč nebo 0,6 % z částky u majetku do milionu

Zdroj: ProfiPravnik.cz

Dříve platilo, že se po rozvodu, u partnerů, kteří neměli uzavřenou předmanželskou smlouvu, dělil majetek 50/50. Teď mají lidé tři roky od rozvodu na to, aby se nějak dohodli. Pokud za tuto dobu ani jeden z manželů nepodnikne žádné kroky, nastává rozdělení majetku půl na půl.

Co s půjčkami a úvěry?

Jedním z největších finančních problémů je pro lidi, kteří se rozvádějí, hypotéka. Není výjimkou, že jeden z partnerů musí nadále splácet úvěry na majetek, se kterým už nemanipuluje. Nebo že ten, kterému majetek zůstane, musí druhému vyplatit jeho podíl.

Banky mohou, ale nemusejí žádosti o vyvázání ze splácení hypotéky vyhovět. Rozhodnutí závisí na tom, zda by ten z manželů, na kterého by se nemovitost přepsala, zvládal hypotéku splácet sám. Nesplacená hypotéka se řeší i tím, že se k dotyčnému, na kterého zůstane úvěr napsaný, přidají rodiče, dospělé děti nebo noví partneři. Buď splácejí s ním, nebo se stanou jeho ručiteli.

Možná nevíte

Rozvodové výdaje, které mohou přesahovat finanční možnosti manželů, se někdy musí řešit půjčkou.

„Vypořádání společného jmění v oblasti bydlení se považuje za samostatný účel, na který lze čerpat i úvěr ze stavebního spoření,“ říká Jitka Jechová z Raiffeisen stavební spořitelny.

Finance a majetek vyřeší smlouva

Předejít nesrovnalostem a dohadům u rozvodu je možné sepsáním dohody. V povědomí lidí je tento dokument známý jako předmanželská smlouva. Oficiálně se nazývá smlouva o zúžení či rozšíření společného jmění manželů a nemusí ji uzavírat jen snoubenci, ale i manželé po několika letech svazku.

Ve smlouvě se upravuje nejen budoucí společně nabytý majetek, ale i ten minulý, který už manželé získali za dobu svého manželství. „Tuto smlouvu si nemohou lidé uzavřít jen sami mezi sebou. K uzavření dohody musí využít služeb notáře, protože jinak by byla smlouva neplatná,“ upozorňuje advokát Miroslav Zeman.

Podle psychologa Marka Navrátila je rozumné finanční stránku rozvodu vyřešit včas a s rozvahou, ubude tak spousta zbytečných starostí. „Někdy se stává, že jeden z partnerů končícího vztahu se snaží o nějaký naschvál či odplatu - poškozuje věci toho druhého, případně uzavírá nevýhodné závazky. A to pak možné vypořádání jen komplikuje,“ dodává Marek Navrátil.

Kolik stojí smlouva o zúžení/rozšíření:

  • za podpis smlouvy notáři zaplatíte: alespoň 1 000 Kč
  • znalecké posudky na odhad ceny majetku (nemovitost, pozemek a další majetek): zhruba 6 000 Kč
  • Celkem: 7 000 Kč