Jdi na obsah Jdi na menu

Zlomila si nohu v Alpách. Stálo to 355 tisíc korun

 

Poranění kolenních vazů, zlomeniny končetin, zranění pánve, břicha a hlavy jsou nejčastější úrazy, které se stávají při lyžování a snowboardingu. Jejich ošetření vás může v Alpách přijít pěkně draze. Lehký úraz vyjde na desetitisíce korun, ty vážnější se běžně pohybují ve statisících.
 
Jana je vášnivá lyžařka. Aspoň dvakrát za sezonu proto jezdí lyžovat do Alp. Naposledy zamířila do Rakouska. Lyžování si užívala, ale při jedné jízdě přišel ošklivý pád, který se bohužel neobešel bez zranění. Měla otevřenou zlomeninu holenní kosti. Celkový účet, který za ni pojišťovna zaplatila, ji značně překvapil.

Šlo totiž o částku ve výši 355 tisíc korun. „Transport do nemocnice přišel na 70 tisíc korun, operace a hospitalizace po dobu pěti dnů stála 225 tisíc korun a převoz sanitkou do České republiky dalších 60 tisíc korun,“ přibližuje realitu Renata Čapková z České podnikatelské pojišťovny.

Částku sto tisíc korun překročilo i ošetření lyžaře, který si během lyžování v Itálii zranil koleno. Horská služba ho odvezla do blízkého soukromého zdravotního zařízení, kde se mu dostalo ošetření. Po kontaktování asistenční služby pro něj byla vypravena sanitka se zdravotním doprovodem. Další den tak již byl zraněný lyžař v péči českých lékařů. „Náklady na prvotní vyšetření se vyšplhaly na 70 tisíc korun, náklady na transport činily 40 tisíc korun,“ popisuje Ivana Buriánková z České pojišťovny.

Zimní sezoně vévodí úrazy při sportu

A statistiky pojišťoven potvrzují, že takové případy nejsou vůbec ojedinělé. Naopak, počty zimních pojistných událostí rostou. „Počet zimních škod stoupl meziročně o 27 procent, což ale přibližně odpovídá rostoucímu počtu zimních dovolených,“ říká Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Zimní sezoně přitom každoročně suverénně vládnou úrazy. „Nejvíce jich přitom řešíme z cestovního pojištění v Rakousku, Itálii a Francii,“ říká Čapková. Například u pojišťovny Kooperativa představují v tomto období úrazy ze sportu více než polovinu případů.  Při lyžování jde zejména o úrazy dolních končetin. Na snowboardu jsou častá zranění pánve, břicha a horních končetin.

Konkrétní typy úrazů a jejich četnost přitom uvádí pojišťovny poměrně shodně. „Zhruba v 35 procentech případů se jedná o poranění kloubů, nejčastěji kolene nebo ramene. Pomyslná druhá příčka patří zlomeninám končetin,“ popisuje Milan Káňa z Kooperativy. Třetí místo zaujímají úrazy hlavy. V tomto případě jde nejčastěji o tržné rány nebo otřes mozku. Výjimkou nejsou ani naražená či zlomená žebra. Každoročně se však pojišťovny setkávají i s velmi vážnými zraněními, jako jsou například zlomeniny páteře nebo lebky.

Jen „modrá kartička“ zdravotní pojišťovny nestačí

Že by ošetření takových úrazů vykryla „modrá kartička“ vaší zdravotní pojišťovny (EHIC karta), na to se rozhodně nespoléhejte. V zemích EU ji sice můžete uplatnit, ale plnění bude stejné jako pro pojištěnce v dané zemi. Jinými slovy: nepokryje zdaleka všechno.

Kromě Slovenska totiž ve všech zemích, kam Češi jezdí rádi lyžovat, budete muset počítat s úhradou spoluúčasti. Například za den hospitalizace zaplatíte ze svého v Rakousku 12 až 21 eur (tj. při aktuálním kurzu eura 25,90 Kč zhruba 310 až 544 korun), za položku na receptu pak 5,70 eura.

„V Itálii se hradí sto procent ceny u léků a až 36 eur u lékařského ošetření,“ uvádí další příklad Vlastimil Divoký. Ve Francii pak zaplatíte 30 procent ceny u lékařského ošetření plus paušální částku 18 eur za vyšetření. U léků je spoluúčast až 85 procent, v případě hospitalizace zaplatíte 18 eur za den. „V horských oblastech jsou navíc většinou soukromé kliniky, ve kterých EHIC kartu uplatnit nelze,“ zdůrazňuje Vlastimil Divoký.

Také zásah horské služby či převoz do nemocnice karta EHIC nekryje. Tato položka přitom bývá hodně vysoká. „V mnoha lyžařských střediscích je totiž standardem, že pro zraněného prakticky automaticky přilétá vrtulník, který ho převáží do nemocnice. Takový převoz v alpských zemích řádově vyjde na sto až sto padesát tisíc korun,“ zdůrazňuje Jan Marek z pojišťovny Generali.

A rovněž případný převoz do České republiky kartička zdravotní pojišťovny nekryje. V případě cesty sanitkou se přitom pohybuje v desetitisících, u letecké repatriace ve statisících.

Kolik stojí úrazy

Kvalitní cestovní pojištění s dostatečnými limity pro léčebné výlohy by proto mělo být skutečně povinnou výbavou pro každou cestu na hory. Alpské země totiž v Evropě patří mezi ty nejdražší.

„Lehčí úraz bez operace v zahraničí obecně vyjde na 500 až 1 200 eur za vyšetření, medikaci a bandáž. U těžších úrazů s operací je cenové rozpětí větší, obecně mezi 5 a 15 tisíci eur v závislosti na akutnosti a rozsahu zranění,“ uvedl Milan Káňa. Například ambulantní ošetření vykloubeného ramene v Itálii může přijít na 50 tisíc korun, zlomenina lokte s operací a týdenní hospitalizací v Rakousku okolo 150 tisíc korun. Ještě dražší je lékařská péče ve Francii a Švýcarsku.

K tomu je potřeba přičíst také repatriaci, tedy dopravu do zdravotnického zařízení, případně i zpět do České republiky. „V součtu se u komplikovanějších zásahů dostáváme k částkám blížícím se téměř jednomu milionu korun,“ dodává Káňa.

Více vážných úrazů se stává na snowboardech než na lyžích, ale přihodit se mohou také při sáňkování. Přesvědčil se o tom i turista z jihu Moravy, který při sáňkování v Alpách narazil do hrazení. „Jeho zranění si vyžádala dokonce zásah vrtulníku. Operace zlomené pánve a převoz do české nemocnice vyšly na bezmála 150 tisíc korun,“ říká Buriánková. A úrazy se samozřejmě stávají rovněž ve snowparcích, při různých adrenalinových zimních sportech a na túrách.

Ověřte si, co pojistka kryje

Při sjednávání pojištění tedy vezměte v úvahu všechny činnosti, kterým se na zimní dovolené chcete věnovat, a zjistěte si, zda a za jakých podmínek je pojistka kryje. Podmínky pojišťoven se totiž u sportovních činností velmi liší. 

Některé pojišťovny mají lyžování, snowboarding, běžkování, sáňkování či vysokohorskou turistiku v základní sazbě pojistného za pojištění léčebných výloh, některé za příplatek pro sporty. Bez rozdílu se však vztahuje jen na vyznačené trasy.

Omezeny jsou tyto činnosti obvykle nadmořskou výškou. Nejčastěji je základní pojistka kryje do výšky 3 000 metrů nad mořem, ale v určitých případech pojistka vykryje i vyšší hranici. „Například na ledovci v Alpách. Samozřejmě jen pokud se jedná o jízdu na vyznačených trasách,“ říká Renata Čapková.

Takřka v každém středisku dnes najdete také snowparky, které jsou oblíbené zejména mezi mladými lidmi a dětmi. „Pokud jsou oficiální a jsou součástí lyžařského areálu, spadají také pod běžné pojištění,“ říká Jan Marek.

Stejně tak si stále více lyžařů chce vychutnávat jízdu ve volném terénu, tedy jezdit tzv. freeride. K této aktivitě se však přístup pojišťoven liší. Značený freeride (neupravený terén, ale na trase určené pro veřejnost) má část pojišťoven zahrnutý již v základním pojištění. Například u Generali bude nutné si sjednat rizikovou variantu pojištění.

Mimo značené trasy má pak většina pojišťoven freeride zahrnutý v nepojistitelných sportech. Najdou se však výjimky. Pojistit ho lze například u České pojišťovny a u ERV Evropské pojišťovny, samozřejmě za příplatek. Nepojistitelný bývá často také skialpinismus.

Pozor na výluky

Kromě toho se zajímejte také o výluky. Zejména pokud trpíte nějakou chronickou chorobou, jako je například cukrovka. „Pokud v souvislosti s chronickým onemocněním dojde v zahraničí k pojistné události, můžeme na základě pojistných podmínek uplatnit výluku,“ říká Ivana Buriánková.

Přímo na horách si pak dejte pozor na alkohol. A to přesto, že v Rakousku, Itálii i Francii je standardně tolerance půl promile, tedy v dopravních předpisech. Jenže v pojistných podmínkách pojišťoven je dána nulová tolerance na alkohol. Pokud by tedy u vás při úrazu zjistili alkohol, musíte počítat s tím, že pojišťovna může odmítnout proplatit účet za léčbu celý, nebo ho proplatí jen částečně (pojistné plnění bude krátit).

Takové případy pojišťovny řeší individuálně. Mimo jiné při tom přihlíží i k množství alkoholu. „Například jeden grog na zahřátí bychom tolerovali,“ říká Milan Káňa. Kdyby ovšem došlo ke zranění pod silným vlivem alkoholu, se vstřícností moc počítat nemůžete.

Na co ještě pamatovat

Kromě léčebných výloh a úrazu si určitě sjednejte i pojištění odpovědnosti pro případ, že byste náhodou na sjezdovce někoho zranili. Zvažte také pojištění nevyužité dovolené a v případě objednání pobytu s delším časovým předstihem i pojištění storna.

U některých pojišťoven je možné si pojistit i zimní výbavu. A například Česká podnikatelská pojišťovna umí pojistit rovněž skipas. Pojišťovna by jeho nevyužitou část proplatila v případě zranění pojištěného nebo kvůli uzavření lanovek kvůli zhoršeným klimatickým podmínkám.

Autor: