Jdi na obsah Jdi na menu

Mileniálové a jejich představa o kariéře

 

Mileniálové (neboli generace Y) jsou dnešní dvacátníci a třicátníci.

 

Patříš k nim? To zjistíš snadno – máš otevřený tento článek a s otevřenou pusou hltáš, co nového se o sobě dozvíš :-).

Podle psychologů je totiž naším nejoblíbenějším tématem - my sami :-).

Naše pokolení se v pracovní sféře velmi liší od našich rodičů (tzv. generace X), už proto, že pracovali během komunismu, měli tedy naprosto jiné návyky a očekávání od života i zaměstnání. Dnešní mladí lidé bývají často liberálnější, co se přístupu k práci týče - spousta z nich nepotřebuje sedět 8 hodin denně v kanceláři, ale mají v plánu začít svoje vlastní podnikání (ať už jde o start-up, klasický podnik, osvč, apod). Sociologové mluví dokonce o generation sell - generace prodeje.

Když už neprodávají své produkty a služby, musejí umět prodat sami sebe (viz tolik oblíbené dotazy personalistů:" Co přinesete naší firmě? Jaká je vaše nejlepší vlastnost? Kolik si představujete plat? A mnohé další.) Dnes se již mladí neinspirují jen celebritami, ale zejména podnikateli a vizionáři, jako je Steve Jobs nebo Mark Zuckerberg. S tím souvisí také ochota této generace vkládat své peníze i volný čas do seberozvoje a vzdělávání. Často navštěvují různé kurzy, ať už digitální, jazykové, psychologické, tvůrčí, apod. Vnímají to jako investici do budoucnosti, která se jim vyplatí.

 

generace Y

 

Místo klasického stoupání po žebříčku směrem nahoru (jak bylo typické pro generaci X) mileniálové se nebojí pracovat v tzv. vlnách - pracovat hodně, dát si pauzu, založit vlastní podnik, vydělat dostatek, dát si pauzu. Pauza může být založena na cestování, učení se nových věcí, založení rodiny, apod.

Lidé z generace Y dokáží často měnit práci. Oproti minulosti se to nepovažuje za nedostatek, ale naopak jako pozitivní fakt - je důležité nasbírat zkušenosti, postavit se na vlastní nohy, být nezávislý. Na rozdíl od svých rodičů, pro mileniály nepředstavuje problém odejít z práce, ve které nejsou šťastní, i když mají dobrý plat. Hledají tu, která je bude bavit a naplňovat. Kromě mzdy je pro ně většinou stejně důležitá i životní pohoda a různé benefity (flexibilita, home office, teambuildingy, dobrý kolektiv, inspirativní šéf apod). Flexibilita samotná je pro toto pokolení téměř mantra, mnoho z nich touží po volné pracovní době - vstávat, až se jim bude chtít, odejít si na dvouhodinový oběd, během pracovní doby si vyřídit osobní záležitosti, v létě si jít zaplavat a projet se na kole. Ale současně s tím jsou ochotní prodloužit si pracovní dobu až do večera, případně dodělat resty během víkendu a o svátcích.

Co se týče důchodu, s tím většina tohoto pokolení příliš nepočítá,protože jsou si jistí, že se do něj dostanou ve velmi pozdním věku a penze bude nízká - proto se snaží spoléhat spíše sami ne sebe a své úspory. V některých státech, jako je například Japonsko, dokonce mladí uvažují o tom, že budou pracovat až do smrti bez přestávky.

A co ty, patříš do generace Y? Jak vnímáš pracovní návyky této generace – jsou užitečné, nebo jsi spíše pro klasický způsob práce o hodinové době, stoupání po kariérním žebříčku apod.?