Jdi na obsah Jdi na menu

Putina nelze změnit. Napětí mezi USA a Ruskem potrvá dlouho, tvrdí Pentagon

27. 6. 2015

Washington - Napětí mezi Washingtonem a Moskvou hned tak neskončí, domnívá se americký ministr obrany Ashton Carter. Cestou do Evropy na středeční zasedání ministrů obrany NATO dále konstatoval, že aliance musí zachovávat "silný, ale vyvážený" přístup k Rusku. Kreml naopak z konfrontační politiky obvinil USA.

Putina nelze změnit. Napětí mezi USA a Ruskem potrvá dlouho, tvrdí Pentagon - anotační foto Pentagon (z anglického výrazu pro pětiúhelník) je to mohutná čtyřpatrová stavba ve tvaru pěti soustředných pravidelných pětiúhelníkových okruhů (rings, značených A až E, s délkou strany přes 200 m), protnuté na každé straně třemi spojnicemi. Uprostřed cel

Šéf Pentagonu pochybuje, že ruský prezident změní směr své politiky. Spojenci v NATO proto podle něj musejí udržovat dvojí vztah s Moskvou: v řešení některých problémů mohou spolupracovat, ale musejí být připraveni odstrašit Rusko od agresivního chování a reagovat na ně.

"Spojené státy se nevzdávají naděje, že se Rusko, možná nikoli za vlády Vladimira Putina, vrátí na cestu směřující kupředu, místo toho, aby se ohlíželo zpátky," prohlásil americký ministr.

Rusko-americké vztahy dnes komentoval i šéf vlivné ruské Bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev. V rozhovoru pro list Kommersant prohlásil, že Amerika má zájem na tom, aby Rusko jako stát neexistovalo.

Existence Ruské federace je prý pro Washington nežádoucí, důvodem je ohromné nerostné bohatství. Spojené státy podle šéfa Bezpečnostní rady stojí i za protiruskými sankcemi Evropské unie. "Kdyby nebylo vlivu USA, takovou politiku by EU neprosazovala," řekl.

Autor: EuroZprávy.cz / tl / ČTK