Jdi na obsah Jdi na menu

Bláznivá Amerika

forwallpaper.com

V USA se objevily dva případy, nad kterými se zdravý rozum musí pozastavit. Oč běží?

Šestiletý školák během vyučování políbil spolužačku na ruku. Každý normální člověk by nad tím mávl rukou, maximálně by chlapci vysvětlil, že taková věc se nedělá, pokud o to děvče nestojí. Jenže v USA jsou doslova posedlí sexuálním harašením, za které se dá označit jakékoliv gesto od muže k ženě.

Podržíte galantně ženě dveře, aby mohla projít? Klidně vás sepsuje, že ji obtěžujete a zavolá na vás strážníka. Takové případy se skutečně staly. Tím nechci obhajovat skutečně nevhodné dotyky a obtěžování, které by si muž vůči ženě, pokud s tím ona nesouhlasí, nikdy dovolit neměl.

Šestiletý chlapec, má sotva dost rozumu na to, aby chápal, že pusa je vyjádření náklonnosti. Určitě doma dává pusu na dobrou noc mamince i tatínkovi a absolutně ho nenapadlo, že by dělal něco špatného. Jenže ve škole se na to dívají jinak.

Dočasně ho vyloučili ze školy pro sexuální obtěžování. Co na tom, že slovo sex možná ani nezná a myslí si, že děti nosí čáp? Má nálepku násilníka a jeho jméno se může objevit v seznamu deviantů obtěžujících ženy. V USA se rozpoutala vášnivá diskuse, kdy se společnost rozdělila na dva tábory.

Jeden tábor říká, že se nic zvláštního nestalo a domluva by vše vyřešila. Druhá část je rozhořčena chováním chlapce. Pro objektivitu nutno dodat, že nejvíce to schytává vedení školy za nepřiměřené jednání. Jenže, škola se řídí nastavenými zákony a pravidly a pokud by neudělala nic, mohli by rodiče dívky, které se polibek na ruku nelíbil, školu žalovat.

Není to první případ. Před devíti lety se stalo něco podobného. Tehdy osmiletý chlapec políbil spolužačku na tvář a vedení školy to označilo za sexuální harašení a stejně jako v tomto případě, dočasně provinilce vyloučilo ze školy. Nejhorší je, že oba chlapci budou mít v záznamech zmínku o sexuálním obtěžování a potáhne se to s nimi celý život. Pěkně děkuji za takové zákony.

Nový případ se stal v Novém Mexiku. tady sice nešlo o sexuální harašení, ale o obvinění učitele z rasismu a požadavek na jeho vyhazov. Santa Claus, tlustý veselý stařík v červenobílém kožichu s mohutným plnovousem je znám od roku 1931, kdy jeho podobu ztvárnila firma Coca-Cola. Původ Santy je ale mnohem delší, sahá až k holandským přistěhovalcům.

Na střední škole v Novém Mexiku si jeden z žáků chtěl obléct kostým Santy. Učitel mu řekl, že santou být nemůže, protože je černoch. Rodiče žáka pak rozpoutali bouři. Žádají vyhazov učitele, líčí, jak učitelova slova jejich syna hluboce zasáhla a naznačují, že utrpěl trauma.

Nepomohla ani omluva učitele ani to, že sám zašel na ředitelství a tam událost sám ohlásil. "Měl by dostat padáka. To, že takovýto komentář pronesl, znamená, že má nějaké předsudky a to tu nechceme," řekl otec žáka.

Teď už chybí jen žaloba na učitele a školu se žádostí o tučné finanční odškodnění z důvodu prodělaného traumatu studenta, protože ten nyní nechce o Vánocích ani slyšet. Vida, tak už i pravda je trestána. Kam až zajde multikulturalismus a přehnané sebemrskačství?

Santa jako černoch? Zvláštní představa. Jistě, existují černé madony, ale to je stejné, jako bychom měli přestat vnímat Ježíše jako vysokého hubeného bělocha, Buddhu jako tlustého sedícího muže nebo Višnu jen s jedním párem rukou. Každá společnost má své postavy a měla-li by se změnit jejich podoba či barva pleti, působilo by to jako fraška a parodie.

Multikulturalismus, potlačování přirozených rozdílů za cenu zákonů a trestů, to je vodou na mlýn těm, kteří se snaží rozložit euroatlantickou společnost. To, co mělo být posílením se začíná jevit jako největší slabina. Předsudky by měly zmizet, to určitě, ale zdravý rozum by měl fungovat vždy a všude.

Autor: Rudolf Polanecký