Jdi na obsah Jdi na menu

Politika musí mít individuálnější přístup

28. 6. 2015

„Zprostředkovatelem mezinárodního konfliktu musí být především mocná země, až pak záleží jestli je neutrální,“ říká Petr Robejšek - Foto:  ČTK

„Zprostředkovatelem mezinárodního konfliktu musí být především mocná země, až pak záleží jestli je neutrální,“ říká Petr RobejšekFoto: 

V Praze se konal výroční summit východního partnerství a řešil situaci mezi Ruskem a Ukrajinou. Jaká je současná situace na východě Evropy a jak by se měla řešit dál?

Politolog a ekonom Petr Robejšek si myslí, že tento summit je jednou z organizací, které lemují světovou politiku, aniž by ji zásadně ovlivňovaly. „Formulují se zde myšlenky, kterých si všímá jen ten, který si jich všímat musí. To v tomto případě ale není ani Rusko ani Ukrajina,“ říká. 

Zahraniční politika se obvykle odehrává mezi dvěma osobami a v soukromí. To, co je promítnuto na veřejnost formou deklarace nebo konference, je již dávno předjednáno a rozhodnuto. „Pokud tomu tak není, tak podle toho konference vypadá,“ připomíná Robejšek. 

„Fakticky se politika odehrává v kuloárech, ale to není nic nového,“ dodává. 

Podle politologa Robejška chybí evropské politice individuálnější přístup. Většinou se totiž různé organizace jako G8 nebo Mezinárodní měnový fond snaží rozhodnout celoplošně. „Partner vůči partnerovi. Tak se nejsnáze domluvíme a najdeme společné cíle,“ říká. 

Směřování mezinárodní politiky
Opravdový vliv na světovou politiku nemají žádné platformy, sdružení ani konference. Naopak sílu by měly mít dlouhodobé trendy vytvářející místo pro politiku. „Právě zažíváme trend konce globalizace a konce konzumní společnosti. To si ale asi většina politiků neuvědomuje,“ myslí si Robejšek. 

„Zásadní změnu oproti těmto zásadním trendům ale nemůže politika prosadit,“ ví politolog. 

Summit východního partnerství nabídl Rusku a Ukrajině zprostředkování společného jednání. Do toho by se mohli zapojit i Češi. Robejšek to však nevidí reálně. „Ukrajině se nabízeli rozhodně silnější i povolanější zprostředkovatelé,“ říká.