Jdi na obsah Jdi na menu

Financování sporů je budoucností advokacie

 

„Financování sporů odbourává základní konflikt zájmů, který má advokát vůči svému klientovi. Advokáti neradi říkají klientům, že spor vyhrají s určitou pravděpodobností. Klient tak nemá předem vůbec žádnou jistotu, jak spor dopadne,“ říká v rozhovoru Maroš Kravec, který založil LitFin, první českou firmu, jež financuje soudní spory.

 
Maroš Kravec, zakladatel společnosti LitFin. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Maroš Kravec, zakladatel společnosti LitFin. 

 

Ve světě je financování sporů běžné, u nás však jde o novinku. „Střední Evropa je poměrně malý trh, takže všichni globální hráči, kteří do sporů investují v miliardách, náš trh zatím přehlížejí. Očekáváme, že nám konkurence vznikne, ale zároveň si uvědomujeme, že bariéry vstupu na tento trh jsou velmi vysoké – velký kapitál a odborné zázemí,“ říká v rozhovoru Maroš Kravec, který využil mezery na trhu založil LitFin, první českou firmu, jež financuje soudní spory.

LIDOVÉ NOVINY: Jak vznikla myšlenka založit společnost, která bude financovat soudní spory?

KRAVEC: Studoval jsem ve Velké Británii, kde financování soudních sporů funguje asi deset let a má obrovsky rostoucí potenciál. Měl jsem dobrou představu, jak proces funguje a jaké jsou jeho výhody. Po návratu do Čech mi došlo, že taková služba v rámci střední Evropy vůbec nefunguje. A tak jsem se rozhodl využít díry na trhu a založit LitFin.

LIDOVÉ NOVINY: Kdo by měl mít zájem, abyste jeho spor financovali?

 

Studoval jsem ve Velké Británii, kde financování soudních sporů funguje asi deset let a má obrovsky rostoucí potenciál. Měl jsem dobrou představu, jak proces funguje a jaké jsou jeho výhody. Po návratu do Čech mi došlo, že taková služba v rámci střední Evropy vůbec nefunguje.

 

KRAVEC: Třeba malé firmy, které dělají velký byznys nebo byznys s velkými hráči na trhu, s nimiž by se obávaly konfrontovat. V takovou chvíli se postavíme na stranu slabšího – je to takový robinhoodovský koncept. Nebude už platit, že jedině ten, kdo má dost peněz, může účinně bránit svá práva. A to platí například i ve sporu jednotlivce se státem.

Další kategorií jsou insolvenční správci, protože většina z nich často neví, co jiného dělat s pohledávkami než je prodat, protože věřitelé už nemají zájem do incidenčních sporů investovat další peníze. Naše odměna výměnou za možnost pokračovat ve sporu a dotáhnout ho do úspěšného konce by v takovém případě byla pro věřitele přijatelnější, než kdyby pohledávku prodali třeba za 20 procent její hodnoty.

LIDOVÉ NOVINY: Jaké jsou hlavní výhody pro klienta?

KRAVEC: Jde o eliminaci rizika prohraného sporu, které je vždy spojeno s podáním jakékoli žaloby. Klient, který chce ze sporu dostat sto procent, zároveň riskuje několik milionů korun na nákladech za jeho vedení a případnou prohru. Pokud je ale klient ochotný snížit svůj zisk na výsledku třeba o 20 procent, pak při financování sporu naší společností ze svého neriskuje nic. Je to platforma sdílení rizika nákladů.

LIDOVÉ NOVINY: A vaše odměna?

 

Je to robinhoodovský koncept. Nebude už platit, že jedině ten, kdo má dost peněz, může účinně bránit svá práva. A to platí například i ve sporu jednotlivce se státem.

 

KRAVEC: To je individuální. Jde o osobu klienta, typ sporu i o to, zda byla právní otázka sporu již vyřešena, či ne. Průměrně se ale pohybuje okolo 30 procent toho, co se vysoudí, nebo jde o trojnásobek částky, již jsme investovali.

LIDOVÉ NOVINY: Kauzy si vybíráte. Do jak velkého rizika ještě jdete?

KRAVEC: Případy si velmi dobře vybíráme. Investujeme zhruba do jednoho z pěti sporů, které nám byly nabídnuty. Nejsme gambleři, nejdeme do sporu, o němž si myslíme, že jej nemůžeme vyhrát. Investujeme jen do těch, které mají dobrou šanci na úspěch. Klíčová je dobrá analýza konkrétního sporu.

LIDOVÉ NOVINY: Jaké jsou základní parametry sporu, jejž budete financovat?

KRAVEC: Za prvé, musí mít dobrou šanci na úspěch, tu však nechci nijak kvantifikovat. Druhá podmínka je, aby byl spor veden proti subjektu, který je solventní. A třetí aspekt je, aby poměr očekávaných nákladů k reálné možné kompenzaci byl aspoň kolem jedna ku deseti až jedna ku dvanácti.

LIDOVÉ NOVINY: Na založení takového projektu potřebujete velký finanční kapitál. Kdo za firmou v tomto ohledu stojí?

 

Pokud je klient ochotný snížit svůj zisk na výsledku třeba o 20 procent, pak při financování sporu naší společností ze svého neriskuje nic. Je to platforma sdílení rizika nákladů.

 

KRAVEC: Dříve jsem působil v investiční oblasti – a z té doby mám hodně dobrých kontaktů. Po představení myšlenky financování sporů nebylo složité získat jejich kapitál na rozběhnutí firmy. Nyní spolupracujeme s londýnskými fondy, které mají společně v portfoliu asi tři miliardy liber, jež jsou určeny výhradně na financování soudních sporů.

Z dlouhodobého hlediska je naším cílem přeměna na specializovaný fond, do kterého mohou investovat instituce i individuální investoři. Fond bude mít tu výhodu, že nebude korelovaný s negativním vývojem na trhu a s celkovou ekonomikou, takže může pro investory fungovat jako výborná diverzifikační strategie.

LIDOVÉ NOVINY: Asi není náhoda, že jsme se setkali v prostorách advokátní kanceláře Weinhold Legal. Jakou tato kancelář hraje ve vašem byznysu roli?

KRAVEC: Je to naše servisní kancelář. Na začátku nám pomohla s přizpůsobením všech dokumentů české legislativě. Pomáhá nám rozvíjet kontakty s místními advokátními kancelářemi.

LIDOVÉ NOVINY: Jaké byly reakce zástupců českých advokátních kanceláří, když jste jim projekt představoval?

 

Nejsme gambleři, nejdeme do sporu, o němž si myslíme, že jej nemůžeme vyhrát. Investujeme jen do těch, které mají dobrou šanci na úspěch. Klíčová je dobrá analýza konkrétního sporu.

 

KRAVEC: Téměř ve všech případech velmi pozitivní. Překvapilo nás však, že mnoho advokátů vůbec nemělo představu, o co ve financování sporů jde. Museli jsme jít o krok zpět, vysvětlit, jak celý proces funguje. Advokáti si pak rychle uvědomili, že naše služby jim dávají možnost rozšířit portfolio klientů, protože jim mohou nabídnout lepší podmínky a nemusí složitě vyjednávat o odměňování za poskytnuté právní služby.

Princip financování sporů je podle nás budoucností advokacie, protože odbourává základní konflikt zájmů, který má advokát vůči svému klientovi. Advokáti neradi říkají klientům, že spor vyhrají s určitou pravděpodobností. Klient tak nemá dopředu žádnou jistotu, jak spor dopadne, a přitom do něj musí investovat. Když do toho ale vstoupí LitFin, je to jinak. Naše společnost je odměněna, jen když klient ve sporu uspěje, v opačném případě klient nemusí hradit nic. Role jsou pak rozdělené tak, že stávající advokát se věnuje čistě advokacii – a my finančním aspektům sporu.

LIDOVÉ NOVINY: Zatím jste u nás jediní, kdo se financování sporů věnuje. Může přijít boom společností, které vám budou konkurovat?

KRAVEC: V Česku jsme první, protože celkově jde o nový koncept. V rámci celého světa takové projekty fungují zhruba deset let, především v zemích s anglosaským právem, kde je tomu systém víc přizpůsobený. Střední Evropa je poměrně malý trh, takže všichni globální hráči, kteří do sporů investují v miliardách, náš trh zatím přehlížejí. Očekáváme, že nám konkurence vznikne, ale zároveň si uvědomujeme, že bariéry vstupu na tento trh jsou velmi vysoké – velký kapitál a odborné zázemí.

LIDOVÉ NOVINY: Kdo v zahraničí financování sporů využívá nejvíc?

 

Z dlouhodobého hlediska je naším cílem přeměna na specializovaný fond, do kterého mohou investovat instituce i individuální investoři. Fond bude mít tu výhodu, že nebude korelovaný s negativním vývojem na trhu a s celkovou ekonomikou, takže může pro investory fungovat jako výborná diverzifikační strategie.

 

KRAVEC: Zejména banky, pojišťovny a velké korporace.Tedy instituce, které mají dostatek vlastního kapitálu, aby vedly vlastní žaloby, ale z účetního nebo byznysového hlediska je pro ně zajímavější, aby financování sporu přenechaly někomu, kdo se na to specializuje. Navíc se odstraněním nákladů na soudní spory z účetní rozvahy zlepší ukazatel EBITDA, což je také velká výhoda.

LIDOVÉ NOVINY: Jaký spor v současné době financujete?

KRAVEC: Většinu kvůli mlčenlivosti komentovat nemohu. Dva zajímavé a již veřejné uvést mohu. Staronovou kauzou jsou nezákonné mnohostranné mezibankovní poplatky karetních společností MasterCard a VISA. Každý obchodník, jenž v letech 1992 až 2009 přijímal platby kartou od MasterCard, a dále každý, kdo přijímal do roku 2010 – nebo 2013 u plateb kreditními kartami – platby od VISA, má nárok na odškodnění, neboť byl nucen platit i poplatky v nezákonné výši, a to při každé transakci. Typicky půjde o kamenné obchody, restaurace, čerpací stanice, hotely a podobně.

 

Advokáti si rychle uvědomili, že naše služby jim dávají možnost rozšířit portfolio klientů, protože jim mohou nabídnout lepší podmínky a nemusí složitě vyjednávat o odměňování za poskytnuté právní služby

 

Druhou kauzou je financování sporů poškozených proti kartelu výrobců nákladních vozidel. V roce 2016 se výrobci nákladních vozidel – všichni velcí výrobci kromě firmy Scania – přiznali ke kartelu, který tvořili asi 14 let. Evropská komise jim udělila pokutu ve výši 3,8 miliardy eur. Očekáváme, že vznikly škody zhruba ve výši sto miliard eur. Jakákoliv malá firma, která má či měla v předmětném období 20 až 30 kamionů, může požadovat zhruba 300 tisíc eur a více. Už spolupracujeme s firmami, které mají víc než sedm tisíc vozidel. Financujeme žalobu přesahující 70 milionů eur.

Maroš Kravec (29)

  • Matematické gymnázium absolvoval v Košicích a britskou mezinárodní školu v Kyjevě na Ukrajině. Následně studoval právo v britském Manchesteru, a na Lundské univerzitě ve Švédsku, kde získal titul LL. M. Po studiích pracoval ve Spojeném království jako projektový ředitel developerské společnosti, již spoluzakládal.
  • Na podzim 2017 začal na středoevropském trhu budovat společnost LitFin, ve které aktuálně působí devět lidí.

Autor: Kateřina Kolářová