Jdi na obsah Jdi na menu

Nechá se EU vydírat Tureckem?

 

Otázka:

Nevím, zda tomu rozumím dobře. Turecko je již od roku 1963 propojeno s Evropským hospodářským společenstvím (rozuměj s Německou říší, která vznikla v roce 1871 a Velkoněmeckou říší, která vznikla v roce 1943). V roce 1987 podalo žádost o členství v EU, kandidátskou zemí je od r. 1999, přístupová jednání zahájilo až v říjnu 2005.

Ještě před několika lety Turci neměli možnost dále postoupit v mnoha kapitolách těchto přístupových jednání, protože neplnili základní požadavky na ně kladené.

Za pomocí uprchlíků a svých převaděčů se jim ale podařilo skoro nemožné. Turci dostanou 6 miliard eur (přes 160 miliard Kč) údajně na pomoc syrským uprchlíkům na tureckém území (ve skutečnosti je obdrží Erdokanova rodina a jejich pomahači), dále rychlejší zjednodušení vízové povinnosti (resp. bezvízový styk) pro Turky (muslimy) a otevření nových přístupových kapitol, které nemohly být otevřeny pro neplnění podmínek EU ze strany Turecka. Dále také Turecko navrhlo, že bude přebírat migranty z řeckých ostrovů, pokud EU za každého takto vráceného syrského občana přesídlí do Unie přímo z Turecka jednoho Syřana s právem na azyl.

Proč se nechá EU takto vydírat, a ještě k tomu se její lídři plácají po ramenou, jak skvělou dohodu vyjednali?

Odpověď:

EU se v žádném případě nenechá vydírat. Možná to tak na první pohled může vypadat. Ale EU postupuje přesně podle dlouhodobého požadavku německé průmyslové a bankovní lobby. Postupně rozšiřuje svůj trh o další 80 milionovou zemi, na kterém budou platit jejich pravidla.

Ostatních 26 podrobených zemí (Velká Británie zatím vzdoruje) tvoří politickou kulisu sloužící navenek jako stafáž k prosazení německých zájmů.