Jdi na obsah Jdi na menu

„Olovo 2013“ Zemanovi sepisuje Klausův oblíbenec

 

Miloš Zeman sahá v prezidentské kampani po své oblíbené zbrani – lživým kompromateriálům. Letos mu slouží texty xenofoba Adama Bartoše.

Když Miloš Zeman zahájí větu slovy „Nebudu upozorňovat na to, že můj protivník…“, můžeme si být jisti, že se právě otevírá kanál. Za tímto úvodem, který Zeman zřejmě považuje za něco jako bonmot, obvykle následují podpásové útoky. Středeční debata prezidentských kandidátů na Nově nebyla výjimkou.

Zeman se v ní už poněkolikáté vykrucoval ze styků své pravé ruky Miroslava Šloufa s někdejším králem podsvětí Františkem Mrázkem. Ten za Šloufem čas od času docházel na Úřad vlády, často si spolu telefonovali a probírali spolu například udílení úvěrů od státních bank. „Já na pana Schwarzenberga nebudu vytahovat dnešní materiál o jeho spojení s panem Mrázkem, protože to pokládám za nedůstojné,“ ocitoval Zeman článek serveru prvnizpravy.cz. Autorem textu je Adam Bartoš, antisemitský a antiislamistický xenofob, jehož seznamy „pravdoláskařů“ označil prezident Václav Klaus za geniální.

Pikantní je, že na tvrzení obsažená v tomto textu odkazuje v neformálních rozhovorech s novináři i šedá eminence pražské politiky Tomáš Hrdlička (ODS), dobrý kamarád dalšího „politického podnikatele“ Romana Janouška nebo Klausových fanoušků z pražské ODS Borise Šťastného a Pavla Béma. Slova prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera o spojení Zemana s „pražskou mafií“ tím získávají další rozměr.

Bartoš poprvé, podruhé, potřetí

Bartošovy pamflety nevytahuje Miloš Zeman v rámci kampaně poprvé. Když se jeho volební tým o víkendu ohrazoval vůči Schwarzenbergovým slovům o mocenské skupině, kterou tvoří opozičně smluvní duo Klaus – Zeman, součástí tiskové zprávy byla i tato slova: „(Schwarzenberg) cíleně zamlčel, že i jeho rodiče měli kolem sebe samé nacisty a že dokonce v rodovém sídle, kde pobývá jeho manželka Therese, dosud visí obrazy s hákovými kříži a hajlujícími lidmi.“

Zeman sahá v kampani po své oblíbené zbrani – lživým komprům. Navíc z dílny xenofoba Adama Bartoše.

Šlo o přímou citaci Bartošova textu z webu freeglobe.parlamentnilisty.cz. Klausovi servilní „novinář“ se v něm zaměřil na obrazovou výzdobu hradu Hardegg, z níž dovozuje, že rodiny manželů Schwarzenbergových jsou plné nacistů. Že zmiňovaný hrad rodině už bezmála 300 let nepatří, a celý text je tak naprostým nesmyslem, Zemanovi a jeho lidem ani trochu nevadilo. Později se sice za tuto chybu omluvil, nicméně citovaná slova v prohlášení visí na jeho webových stránkách ještě i den před prezidentskou volbou.

Další Bartošův „investigativní“ materiál vytáhli Zemanovi lidé v úterní debatě MF Dnes. V ní měli podporovatelé obou kandidátů možnost pokládat dotazy soupeřům. A fanoušek Zemana se ptal na jedinou věc: co má Schwarzenbergova rodina společného s pracovním táborem v Letech. Tentokrát šlo o zjevnou citaci článku „Rodina knížete prý zneužívala k práci Židy z Let“, který mezitím z webu prvnízprávy.cz zmizel. Text i dotaz se opíral o knihu Bouře historika Paula Polanského. Schwarzenberg reagoval slovy, že o této knize a jejím tvrzení ví, nicméně že „mezitím to několik historiků prozkoumalo a zjistili, že je to bohapustá pomluva“.

Stejně lživé útoky vytáhl Zeman i v případě údajného vystěhování Schwarzenbergovy kamarádky Táni Bílé (Zeman soupeře obvinil, že kvůli Schwarzenbergově restituci přišla o bydlení v bytě, kde už přitom deset let nežila). Ta webu lidovky.cz potvrdila slova předsedy TOP 09, že celý Zemanův atak je nesmysl. Bartošův text Zemanovi posloužil i při dotazech na spor Schwarzenberga s rodinou Pezoldových.

Co se v mládí naučíš...

Stejně jako v minulosti tedy Zeman pro pokus o likvidaci svých protivníků používá lživých diskreditačních materiálů. Už v roce 1996 přišel se svým prvním „kufříkem“, kterým chtěl doložit, že tehdejší ministr vnitra Jan Ruml hodlá proměnit Českou republiku v policejní stát. Jeho „třaskavé materiály“ pocházely od osmnáctkrát trestaného recidivisty, a jak posléze vyšlo najevo, byly plné nesmyslů. O dva roky později Zeman vyjevil další obří spiknutí, ve kterém kromě Rumla tentokrát figuroval také prezident Václav Havel a americké tajné služby. Znovu nesmysl.

Vrchol ovšem Zeman a jeho tým předvedli v takzvané aféře Olovo. Materiál nazvaný podle iniciál někdejší místopředsedkyně ČSSD Petry Buzkové vznikal v kruhu poradců premiéra Miloše Zemana v roce 2000 a upozornili na něj reportéři MF Dnes. Vnitrostranickou oponentku tehdejšího šéfa ČSSD mělo Olovo diskreditovat lživými informacemi, že se Buzková živila prostitucí, týrala svou malou dceru a spolupracovala s StB. Zeman a jeho šéfporadce Šlouf nejprve řekli, že Úřad vlády nemá s dokumentem nic společného a vymyslela si ho MF Dnes, aby ČSSD později podala trestní oznámení kvůli tomu, že se neznámý pachatel naboural do počítačů na Úřadu vlády. Zeman se tím de facto přiznal, že dokument vznikl na jeho úřadě. Policie i státní zástupci později potvrdili, že materiál sepsal Zemanův poradce Vratislav Šíma.

V duchu zemanovského gentlemanství nebudeme upozorňovat na to, že dosluhujícího prezidenta a jeho vysněného nástupce pojí kromě důvěry v Adama Bartoše i sklony ke kleptomanii. Zatímco Klaus si na zahraničních návštěvách pořizuje psací potřeby, v Zemanově štábu se zase hostům záhadně ztrácejí kusy garderoby, do nichž se pak oblékají spolupracovníci volebního týmu. Ale zdůrazněme ještě jednou, že na to v žádném případě nebudeme upozorňovat.

Autor: Jakub Kalenský