Jdi na obsah Jdi na menu

Manažer slavného obchodu Alibaba.com o Česku: celosvětový byznys může začít i v Brně

21. 3. 2016

Zakladatel společnosti Alibaba Jack Ma.CC Autor: World Economic Forum via Foter.com / CC BY-NC-SA

Autor knihy o příběhu největšího on-line tržiště světa Alibaba.com a bývalý viceprezident společnosti Alibaba Porter Erisman opatřil vydání své knihy v českém jazyce speciální předmluvou k České republice.

HlídacíPes.org jeho text přetiskuje se svolením vydavatele knihy. V následujících dnech nabídneme rozhovor o příčinách úspěchu Alibaba.com, o Číně i o tom, zda v ní lze pohádkově zbohatnou bez úlitby komunistickému režimu.


Česká republika pro mě měla vždycky zvláštní význam. Prahu jsem navštívil v roce 1991 jako vysokoškolák. Vidět město v době, kdy procházelo přerodem a otevíralo se světu, byl mimořádný zážitek.

Vždycky jsem se chtěl do Prahy vrátit, ale po studiích jsem se vydal jinou cestou a zamířil do Číny. Zajímalo mě, jak se země na druhém konci světa mění a reaguje na nezadržitelné vnější vlivy.

Porter-Erisman-photo1

Autor: Aligier s.r.o.
Porter Erisman

Velký podnikatel odkudkoli

Nikdy bych se nenadál, že se moje kniha dostane do Prahy dřív než já. Ale přestože kniha vypráví o snech podnikatele a jeho týmu působících na opačném konci světa, jsem si jistý, že atmosféra, kterou jsem u Alibaby nasál, i zkušenosti, jež jsem tam získal, budou přínosné i pro české čtenáře.

Tím nejdůležitějším, co jsem se naučil z mnoha turné, na nichž jsem o své knize diskutoval, je, že podnikatelský duch je univerzální a existuje nezávisle na jazyce či kultuře.

Můj bývalý šéf a zakladatel Alibaby Jack Ma rád říkával, že k tomu, aby člověk v éře internetu rozjel globální byznys, potřebuje jen počítač, připojení a vlastní mozek. U Alibaby jsem se poučil o tom, že skutečný celosvětový byznys můžete založit kdekoli na zeměkouli.

Ať je to Chnag-čou v Číně nebo Brno v České republice, příští velký podnikatel může pocházet odkudkoli, nejen ze Silicon Valley.

Návod pro české podniky?

Doufám, že pro české čtenáře bude kniha nejen inspirativním příběhem souboje Davida s Goliášem, ale že pomůže podnikatelům v České republice lépe porozumět tomu, jaké možnosti jim internetové obchodování v Číně nabízí.

Alibaba vytvořil nejrozsáhlejší nákupní centrum na světě a díky příběhu Alibabova vzestupu mohou podniky v České republice získat podrobnější představu o tom, jak oslovit čínského zákazníka a jak v této zemi obchodovat.

Boom v oblasti internetového obchodování, který Alibaba v Číně odstartoval, se nyní stal inspirací pro podnikatele v Indii, Latinské Americe a Africe a vytváří pro zákazníky nové cesty, které dříve neexistovaly. Stojíme na úsvitu zlatého věku internetového obchodování a nově vznikající trhy a podniky v ČR mohou této výhodné pozice využít stejně dobře jako kdokoli jiný.

Původním snem, jehož chtěl Alibaba dosáhnout, bylo vybudovat most spojující podnikatele z celého světa. Tato kniha je svým způsobem pokračováním tohoto snu. Doufám, že její české vydání poslouží jednou také jako most, který mě přivede zpátky do Prahy a umožní mi poděkovat všem těm milým lidem, kteří mě poctili svou pohostinností a přátelstvím, když jsem se jako student na počátku své životní dráhy hnal za svými vlastními sny.

O autorovi

Autorem článku je Porter Erisman