Jdi na obsah Jdi na menu

Francouzská pošta se bojí Amazonu, bude totiž největším konkurentem

2. 3. 2016

Už nějakou dobu různé kroky Amazonu naznačují, že se snaží vybudovat vlastní logistickou platformu bez závislosti na ostatních přepravcích, mezi kterými jsou jak globální firmy typu DHL, UPS, FedEx a další, tak i lokální poskytovatelé. A začíná si to uvědomovat i francouzská národní pošta La Poste, která je vlastněná státem a patří ve Francii mezi největší zaměstnavatele.

 
Sklad logistické a zásilkové firmy Amazon v Německu
 

Podle deníku The Connexion se Amazon chystá konkurovat právě zmíněné poště v oblasti doručování balíků, k čemuž mu má pomoci soukromý francouzský přepravce Colis Privé, který už z 25 % vlastní od roku 2014 právě Amazon.

Colis Privé patří mezi největší soukromé logistické přepravce ve Francii, který doručil v roce 2015 celkem 35 milionů balíků s garancí doručení do 24 nebo 48 hodin. Pro tohoto přepravce nyní pracuje přes 1 700 řidičů. Důležitou zprávou ale je, že Amazon od té doby jednal o odkoupení zbytku společnosti, což by mělo proběhnout v říjnu tohoto roku.

Ředitel La Poste – Philippe Wahl se tak na poslední prezentaci finančních výsledků vyjádřil, že Amazon je sice zatím největší zákazník, ale již brzy se stane největším konkurentem. To je velký problém, který ovlivní hlavně chod státní francouzské pošty La Poste. Jakmile totiž Amazon postupně přepne na vlastní infrastrukturu, bude to znamenat postupný konec příjmů a doručování balíků Amazonu, což povede k velkému propouštění a finančním ztrátám. La Poste sice poskytuje kromě logistiky i další služby z oblasti bankovnictví a je i mobilním operátorem, s velkou pravděpodobností to ale případné ztráty nevyrovná.

Vzhledem k tomu, jak Amazon tlačí na co nejnižší ceny, bude Francie pouze začátek jeho postupné celosvětové logistické nadvlády, která bude i mnohem dříve pokročilejší a efektivnější díky využívání robotů a dronů pro dopravu. Je tak nejspíše jen otázkou času, kdy se něco podobného stane i u nás a už teď je jasné, že státní podniky v takovém případě nebudou moci efektivní globální společnosti konkurovat kvůli nedostatku používání moderních technologií a využívání zastaralých procesů.

Autor: Karel Javůrek redaktor Živě.cz a E15.cz

 

Více na: http://e-svet.e15.cz/it-byznys/francouzska-posta-se-boji-amazonu-bude-totiz-nejvetsim-konkurentem-1275533#utm_medium=selfpromo&utm_source=e15&utm_campaign=copylink