Jdi na obsah Jdi na menu

U nás v Kocourkově

 

Karel Poláček byl nejen vynikající spisovatel a humorista, ale i karikaturista a žurnalista. Měl velmi rád vůni filmového světa a jeho literární předlohy se brzy dočkaly velkého úspěchu i na stříbrném plátně.

Zdařilá filmová komedie „U nás v Kocourkově“ z roku 1934, natočená pod režijní taktovkou režiséra Miroslava Cikána, podle předlohy Karla Poláčka, ve hvězdném obsazení (Jan Werich, Jindřich Plachta, Václav Trégl, Zdeňka Baldová, Ladislav Pešek, Jaroslav Vojta, Jaroslav Marvan, Stanislav Neumann, František Filipovský, Bohuš Záhorský, atd.) nám má stále co říci a právem upoutává i dnešní generaci.

Původní námět Karla Poláčka má mimořádnou literární kvalitu a jeho symbolická aktuálnost nebyla a není krátkodobá. Stačí se jen podívat, jak chytře dokázal využit různé absurdní situace, nádherně zobrazit obratné manévrování mezi místními politickými veličinami a ukázat na jejich líbivé demagogické projevy. Jan Werich jako Kaplan alias Jalovec nemá s „funkcí“ starosty žádný problém, protože jazyk měl vždy břitký, myšlení rychlé a demagogické argumenty uměl pokaždé vytahovat z rukávu rychlostí blesku. Prosazuje novátorské myšlenky a absurdita děje přitom stříká z plátna při každém záběru. Tady někde ztratila politika svou ctihodnou tvář.

Tento film by se měl povinně promítat v Poslanecké sněmovně a ve většině městských úřadů a magistrátů - lepší ztvárnění absurdity asi neexistuje. Snad kromě té, kterou ztvárňují naši zákonodárci a zastupitelé v každodenním životě.

A kdo by v Čechách přece jen nevěděl, kde se nachází Kocourkov, stačí navštívit Poslaneckou sněmovnu nebo nejbližší městský úřad či magistrát.