Jdi na obsah Jdi na menu

ZMAŘENÉ DOTACE: Na cestující v moderním chebském terminálu prší

20. 3. 2016
Za peníze Evropské unie vyrostlo v Chebu moderní autobusové nádraží. Potíž je, že se na něm cestující obtížně schovají před deštěm. Navíc na sloupech visí cedule, které varují před nebezpečím za bouřky. S úpravami, které vzešly ze zkušeností z provozu, se ale musí počkat dva roky.
 
Nový dopravní terminál v Chebu.

Nový dopravní terminál v Chebu. | foto: Martin Stolař, MAFRA

Nový autobusový terminál v Chebu nahradil stařičké nádraží, kde se cestující nemohli ani ukrýt před nepřízní počasí a řidičům chybělo jakékoli zázemí. Terminál, který stál necelých 110 milionů korun, je výkřikem moderní architektury. Jenže po uvedení do provozu se ukazuje, že za větru a deště cestující před nepřízní počasí moc nechrání.

Fotogalerie

„Ale když svítí sluníčko, tak svítí skoro na každého,“ pousmál se Pavel Rečko, který terminál pravidelně využívá. „Když je špatné počasí, počkám raději v hale železničního nádraží,“ dodal. Nové autobusové nádraží má ale podle něj šikovný a přehledný informační systém.

Terminál se může pochlubit ještě jednou zvláštností, která je spojená s počasím. Na každém z kovových sloupů, který drží střechu, je umístěná cedulka s varováním, aby se ho lidé nedotýkali při bouřce.

Podle vedení chebské radnice je nový terminál v každém případě bezpečný.

„Je to nezvyklé, ale byl jsem ujištěn, že žádné nebezpečí nehrozí. Za celou dobu provozu se nic nestalo, a to je nedaleko nádraží a elektrické troleje, které blesky přitahují,“ mírní obavy cestujících chebský starosta Petr Navrátil.

Varování jsou tam podle něj na žádost bezpečnostních techniků. Přesto lidé raději před bouřkami utíkají do objektu sousedního železničního nádraží.

Stavba zatím patří Karlovarskému kraji, ten ji na město Cheb převede, až skončí doba udržitelnosti samotného projektu, což bude za dva roky.

„Pak může město uvažovat o tom, že samotné přístřešky nechá upravit. Teď to ale nejde,“ poznamenal starosta Navrátil. Dotace by se v případě úprav musela vracet.

Zmařené dotace

Moderní podoba autobusového terminálu se navíc řadě cestujících nezamlouvá. Červená vysoká konstrukce z oceli doplněná skleněnými prvky si už od cestujících vysloužila na sociálních sítích řadu přezdívek. Od rudého pekla přes trnovou korunu po přistávací dráhu pro Marťany.

Nový chebský dopravní terminál, který slouží místní MHD a meziměstským spojům, byl dokončen v prosinci 2012. Stojí na místě starého autobusového nádraží. Má tvar šestiúhelníku. V jeho centru stojí dvoupodlažní objekt se zázemím pro cestující i řidiče autobusů.

Se sousední železniční stanicí je terminál propojen cestou, která je také zastřešená. Terminál stál necelých 110 milionů korun, dotace z Evropské unie zaplatila 92,5 procenta této sumy. Cheb přispěl devíti miliony korun.