Jdi na obsah Jdi na menu

Klausův tchán za války pracoval u tajné policie a perzekvoval Židy

28. 6. 2015

Ačkoliv Klausovi nešetřili před prezidentskou volbou kritikou Karla Schwarzenberga kvůli příbuzným jeho nejbližších, sami nyní čelí přízraku temné minulosti. Pátrání Lidových novin v českých a slovenských archivech přineslo překvapivé informace o působení otce Livie Klausové u tajné policie kolaborantského Slovenského štátu.

První dáma Livia Klausová na oslavách Světového dne chleba (13. října 2011)

Livia Klausová tvrdí, že neví, co dělal její otec za války. Pátrání Lidových novin přineslo zjištění, že pracoval pro tajnou slovenskou policii. Ilustrační foto. | foto:  Michal Šula, MAFRA

O minulosti otce stále úřadující první dámy toho není oficiálně příliš mnoho známo. Livia Klausová vždy tvrdila, že netuší, co dělal její otec za války. "Vím, že otec byl právník, tak snad pracoval v nějaké kanceláři, ale v jaké fakt nevím," dušovala se v reakci na otázku, co dělal, když se narodila, v rozhovoru s Marcelou Pecháčkovou v knize Smutkem neobtěžuju.

Konkrétnější informace o tom, kde právník Štefan Miština, otec Livie Klausové, pracoval za dob Slovenského štátu ovšem přineslo pátrání Lidových novin v českých a slovenských archivech.

Ústřední státní bezpečnost (ÚŠB)

ÚŠB vznikla v lednu 1940 jako nejvyšší policejní orgán sloučením několika policejních a zpravodajských úřadů. Fungovala jako centrála tajné policie Slovenského štátu (1939-1945), jejímž úkolem byl dohled a represe.

Měla vlastní síť konfidentů a spolupracovala s gestapem.

Po vypuknutí Slovenského národního povstání (1944) se ÚŠB podílela na odsunu asi 3595 osob do nacistických koncentračních táborů.

Zdroj: sk.wikipedia.org

Podle Lidových novin působil Štefan Miština od roku 1940 v Bratislavě jako vedoucí cenzurního oddělení Ústředny státní bezpečnosti (ÚŠB). V hodnosti aktuárského eléva byl zodpovědný za soupis majetku perzekvovaných slovenských Židů, který si následně přisvojil Ústřední hospodářský úřad.

Podle záznamů v archivech pořídil Miština během dvou dnů několik desítek seznamů zabavených věcí, písemností a cenností. Celkem tak otec Livie Klausové zajistil na účtech židovských organizací přes 186 tisíc slovenských korun a dalších více než 104 tisíc v hotovosti.

Jakožto úředník ÚŠB se tak otec první dámy podílel na perzekuci slovenských Židů, z nichž byly desítky tisíc deportovány do koncentračních táborů.

Hanil Schwarzenberga, aniž věděl, co byl jeho děda zač

Paradoxně to byl právě Václav Klaus mladší, kdo kritizoval Karla Schwarzenberga před prezidentskými volbami kvůli rodinné minulosti (více o kritice Václava Klause mladšího zde). Vyčítal mu, že jeho otec byl členem "extrémně protižidovské, protimasarykovské a xenofobní organizace" Vlajka.

Podle historiků se nicméně Karel VI. Schwarzenberg s Vlajkou rozešel právě kvůli tomu, že v ní tyto postoje začaly převažovat. Otec šéfa české diplomacie se podle dobových dokumentů dokonce zapojil do odboje (více o případu zde).

Václav Klaus mladší si rovněž neodpustil narážky na tchána Karla Schwarzenberga. "Je poměrně známým faktem, že otec budoucí první dámy Johann Hardegg byl poměrně aktivní nacista, dokonce účastník nacistického puče, kdy byl zavražděn rakouský kancléř Dollfus. A já to samozřejmě chápu, že lidé za svoje tchány nemohou nebo rodiče případně, ale na druhou stranu si myslím, že by to prostě mělo být téma v této zemi," prohlásil Klaus v lednovém rozhovoru pro Radiožurnál.

Autor: