Před lety (konkrétně rok 1997) byl Lincoln Navigator vlastně zakladatelem generace velkých luxusních SUV. Až o dva roky později byl představen Cadillac Escalade. A navigator je jedním z nejdůležitějších automobilů luxusní značky, které se v USA vede nebývale dobře. Například meziročně jí vzrostly prodeje o 19 %. Bohužel navigatoru propadly o 6,8 %. Aby ne, vždyť už má na krku tolik křížků, že je hanba o nich mluvit.

Lincoln Navigator Concept

Lincoln Navigator Concept

FOTO: Lincoln

Prvotní úkol značky je tedy příprava nového modelu. A tohle je předskokan. Navigator v konceptu má ohromné křídlové dveře a výklopné schůdky. Troufáme si tvrdit, že to se do sériové podoby nedostane, i když třeba Tesla Model X taková racčí křídla má. Ale zbytek by klidně mohl do sériové výroby jít z fleku.

Přední maska i světla jsou velmi podobná nejnovějším modelům značky, přístrojová deska sází na moderní design s „tabletem“ místo ovladačů. Ovšem široký středový tunel mezi všemi sedadly asi bude uříznut, aby prostor byl variabilnější. Šest sedadel pravděpodobně nahradí sedm. Tato samostatná sedadla v konceptu jsou úžasná. Všechna jsou elektricky seřiditelná ve třiceti směrech.

Lincoln Navigator Concept

Lincoln Navigator Concept

FOTO: Lincoln

Lincoln Navigator Concept

Lincoln Navigator Concept

FOTO: Lincoln

Pod kapotou bude vidlicový šestiválec o objemu 3,5 litru. Zdá se vám to málo? S přeplňováním dodává agregát výkon 298 kW, tedy 400 koní. A to už je solidní porce.

Sériové provedení se očekává na začátku roku 2017 na autosalonu v Detroitu a výroba by měla začít na jaře téhož roku.