Jdi na obsah Jdi na menu

Ekonomický vzestup Číny zřejmě nikdo nezastaví

 

Číňané brzy vyhrají ekonomické soupeření s USA. Tato historická událost má dle studie londýnského Centre for Economics and Business Research nastat v roce 2033. Nejsilnějším hospodářstvím, chcete-li kapitalismem, světa se paradoxně stane země, kde vládnou komunisté.

 
Setkání Trumpa s Si Ťin-pchingaem v Buenos Aires. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Setkání Trumpa s Si Ťin-pchingaem v Buenos Aires. 
foto: Twitter

 

Zatímco zástupci něžného pohlaví podle studie Global Gender Gap Report musejí ještě počkat 202 let, aby nastala celosvětová rovnost mezi muži a ženami, Číňané brzy vyhrají ekonomické soupeření s USA. Tato historická událost má podle čerstvé analýzy renomované londýnské instituce Centre for Economics and Business Research (CEBR) nastat už v roce 2033.

Modelové výpočty analytiků hovoří jasně: za 15 let čínský hrubý národní produkt dosáhne úrovně 37,7 bilionu dolarů, zatímco výkon USA bude nižší, jen 35,4 bilionu dolarů. Takže zhruba za 15 let má skončit přibližně stoletá nadvláda USA a možná i dolaru jako globální měny číslo 1 a Čína se opět stane nejsilnějším hospodářstvím na světě. A to není vše. Prognóza CEBR, která byla zveřejněna ve středu 26. prosince, tvrdí, že navzdory všem globálním hrozbám a nejistotám bude toto století patřit asijským ekonomikám.

Pozdější změna

Rozsáhlá studie (240 stran) vychází každý rok a obsahuje žebříček 193 zemí světa (podle nominálního HDP v dolarech) včetně prognózy vývoje na příštích 15 let, přičemž největší pozornost věnuje hospodářsky silným státům a regionům. Výměnu na prvním místě experti CEBR předloni předpovídali už na rok 2030, ale londýnští finanční analytici nyní tvrdí, že kvůli obchodním válkám mezi USA a Čínou nevyhnutelná změna nastane až o dva roky později, protože se očekává pokles růstu čínského HDP.

 

Výměnu na prvním místě experti CEBR předloni předpovídali už na rok 2030, ale londýnští finanční analytici nyní tvrdí, že kvůli obchodním válkám mezi USA a Čínou nevyhnutelná změna nastane až o dva roky později, protože se očekává pokles růstu čínského HDP

 

Zvýšení cla na čínské zboží ze strany USA prý citelně zasáhne čínskou ekonomiku, jelikož zhruba pětina veškerého jejího vývozu směřuje do Spojených států amerických. Ale pokud se započte i nepřímý vývoz a další obchodní kanály, analytici mají za to, že třetinu čínského exportu koupí američtí spotřebitelé.

Z těchto důvodů CEBR počítá s tím, že růst čínské ekonomiky v příštích 15 letech bude pomalejší: v letech 2018 až 2023 poroste HDP v průměru o 5,4 procenta, v letech 2023 až 2028 jen o 4,1 a v posledním období, tedy mezi lety 2028 a 2033, pouze o čtyři procenta. CEBR v této souvislosti předpovídá uvolnění čínské monetární politiky a postupnou devalvaci jüanu.

Velké přeskupení sil

Takže v průběhu 30 let – 2003 až 2033 – svět bude svědkem velkého přeskupení sil v globální ekonomice. Zatímco v roce 2003 první pětku tvořily USA, Japonsko, Německo, Velká Británie a Francie, v roce 2033 bude první lajna světové ekonomiky následující: Čína, USA, Indie, Japonsko a Německo jako jediný zástupce Evropy, jejíž význam a síla již delší dobu klesá.

 

V průběhu 30 let – 2003 až 2033 – svět bude svědkem velkého přeskupení sil v globální ekonomice. Zatímco v roce 2003 první pětku tvořily USA, Japonsko, Německo, Velká Británie a Francie, v roce 2033 bude první lajna světové ekonomiky následující: Čína, USA, Indie, Japonsko a Německo jako jediný zástupce Evropy, jejíž význam a síla již delší dobu klesá.

 

Podle žebříčku CEBR v roce 2033 ekonomika Velké Británie klesne na šesté, Francie na sedmé místo. Itálie pak ze současného osmého místa spadne na třinácté, Španělsko ze třináctého na patnácté, Rusko z dvanáctého na šestnácté. Naopak Kanada si z nynější desáté pozice polepší a bude devátou nejsilnější ekonomikou na světě. Česká republika, jejíž ekonomika je úzce spjatá s Německem a dalšími státy Evropské unie, podle předpovědi analytiků CEBR klesne také, dokonce o šest míst, ze současného 46. na dvaapadesáté.

Shrnuto, ekonomický vzestup Číny zřejmě nikdo nezastaví. Ani prezident Donald Trump, i když se mu den D v dějinách ekonomiky USA podařilo opatřeními oddálit o dva roky. Nejsilnějším hospodářstvím, chcete-li kapitalismem, světa se paradoxně stane země, kde vládnou komunisté. Otázkou je, zda z takového vývoje budou mít radost samotní Číňané.