Jdi na obsah Jdi na menu

Strana zdravého rozumu si získává mladé i rodinnými hodnotami

 

Strana zdravého rozumu si získává mladé i rodinnými hodnotami

 

V minulých dnech více než 25 000 středoškoláků vybíralo v rámci projektu „Studentské volby“, které strany by poslali do Evropského parlamentu.

Na šestém místě z 38 kandidujících subjektů se umístila Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO – za Evropu svobodných států. Získala 1125 hlasů, tedy 4,5 % ze všech platných. Až za ní mezi mladými skončily strany jako ODS (2,82 %), KDU-ČSL (2,59 %), KSČM (2,44 %) nebo ČSSD (2,42 %).

Strana zdravého rozumu není na naší politické scéně žádným nováčkem, dosud však patřila spíše mezi ty menší. Zeptali jsme se proto druhého v pořadí na její kandidátní listině, předsedy Mezinárodního institutu pro rodinu a dítě Aleše Hodiny: Čím si vysvětlujete tento zájem mezi středoškoláky?

Z rozhovorů s mladými lidmi vím, že jim je sympatický náš odpor k evropské byrokracii. Ale i rezervovaný postoj k přijetí eura, protože tím bychom se stali ještě více závislými na Bruselu a zároveň bychom se zavázali v rámci tzv. Evropského stabilizačního mechanismu sanovat hospodaření krachujících států. Mladí také oceňují, že nejsme stranou zkompromitovanou korupcí ani nemáme v čele bývalé estébáky nebo komunisty.

Přesto, jestliže prosazujete především tradiční hodnoty, neodrazujete tím mladé lidi?

Mladí nemají rádi zbytečné konvence. Ale skutečné hodnoty, prověřené staletími, většinou uznávají. Včetně rodinných, které jsou mou prioritou. Sice zakládají rodinu později, ale rozhodně nechtějí, aby poté ztratili kontakt se svými dětmi. Mnozí z nich sami poznali rozvod rodičů a kvůli přežívajícímu systému výlučné péče matek jim pak chyběl otec...

Evropská unie však dnes podporuje spíše samoživitelky a alternativní formy soužití...

Bohužel. Evropská unie se vůbec hodně posunula - od původní myšlenky volného trhu a svobodného pohybu lidí k všemožným regulacím a podporám různých odchylek, na úkor přirozenosti. To jsou věci, kterým bych se chtěl v Evropském parlamentu věnovat. Vrátit se, v souladu s názvem naší strany, zpět ke zdravému rozumu.

Jakými prostředky jste dosáhli takové podpory u mladých lidí, jakými způsoby je oslovujete?

Musím prozradit, že našeho předsedu Petra Hanniga dost překvapila popularita strany mezi mladými. Neděláme totiž žádné internetové kampaně, nemáme obrázky s čírem na hlavě... Informace zveřejňujeme na svých webových stránkách a teprve nedávno jsme oživili naši prezentaci na Facebooku.

Budete se tedy nyní více zaměřovat na mladé voliče?

Chceme intenzivně komunikovat se všemi věkovými skupinami. Myslíme si totiž, že osvědčené hodnoty, které prosazujeme, nejsou dobré jen pro staré nebo naopak jen pro mladé. Ale měly by nám pomoci, aby naše země i Evropa prosperovala a naše civilizace nakonec nezdegenerovala.

U voleb do Evropského parlamentu se očekává spíše nižší účast. Jak chcete přesvědčit lidi, aby šli k volbám a dali hlas třeba právě vám?

Buď můžeme nechat o sobě rozhodovat jiné, nebo vzít věci aspoň částečně do svých rukou. Pak je ale potřeba se zvednout a jít k volbám... A volit ty, kdo zastávají podobné principy a skutečně je prosazují, ne jen o nich v době voleb mluví.

Autor: Otázky kladla Iva Nowaková Švábíková