Jdi na obsah Jdi na menu

Šéf Sněmovny Hamáček brání islám: Pro lidstvo je důležitý

30. 10. 2015

Od českých politiků mnoho vstřícných slov na adresu islámu v poslední době nezaznívá. Na uzavřených fórech je ale situace o trochu jiná, jako například na recepci k 92. výročí vzniku Turecké republiky, kde vystoupil šéf Sněmovny za ČSSD Jan Hamáček.

“Odsuzuji islamofobii stejně jako odsuzuji jakoukoli jinou formu extremismu či rasismu,” prohlásil ve čtvrtek večer na turecké ambasádě. A dodal: “Islám už v minulosti prokázal a prokazuje nadále, že má nezastupitelnou a nevyčíslitelnou roli ve vývoji lidské společnosti.”

Jeho slova kontrastují s rétorikou, kterou používá část jeho vlastní strany, a především s tím, co zní z Hradčan. Miloš Zeman se v uplynulých měsících nechal například slyšet, že islámští teroristé mezi syrskými uprchlíky by mohli vyhodit do povětří Pražský hrad nebo že islám je ze své povahy násilná víra.

Zemanovy výroky už zkritizovala jak ombudsmanka, tak vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. A s opatrnější kritikou než on vystoupil nyní i Hamáček: “Co mě trápí, je, že uprchlická krize získává nové a nové dimenze. Jednou z nich je rostoucí netolerance a odmítání islámu v Evropě. Včetně mé země. Islamofobie je na vzestupu a lze slyšet, slušně řečeno, mnoho problematických výroků stran islámu. A dokonce z míst, odkud by to člověk nečekal.”

Uvnitř ČSSD patří Hamáček do umírněného křídla kolem premiéra Bohuslava Sobotky. Zástupcem radikálnějšího, méně benevolentního pohledu pak je ministr vnitra Milan Chovanec. Ten sice veřejně nevolí tak ostrá slova jako Zeman, ale i on se na adresu převážně muslimských běženců vyjadřuje velmi rezervovaně.

Vzestup radikalismu, o němž na turecké ambasádě hovořil Hamáček, byl dobře znát ve středu 28. října, kdy se po republice konala série demonstrací proti islámu. Celkem se jich zúčastnilo několik tisíc lidí. Na té v Praze na náměstí Míru museli dokonce zasahovat těžkooděnci.

autoři: Luboš Kreč, Lucie Stuchlíková