Jdi na obsah Jdi na menu

Proč propagátor Microsoftu přešel na Android

18. 3. 2016

Pojďme si zahrát na bulvár. Radek Hulán, nejhlučnější propagátor Lumií, Windows a vůbec všeho od Microsoftu, koupil Android. A ne první…

 
Proč propagátor Microsoftu přešel na Android [rozhovor]

 

Dnes si zanadáváme na Apple, Google a vlastně i Microsoft a zeptáme se Radka Hulána, proč přešel na (ještě nedávno zatracovaný) Android. Pro někoho to asi budou jen další bludy profesionálního provokatéra, jiný to vezme jako netradiční úhel pohledu na celosvětově nejrozšířenější mobilní platformu.

  • Radku, Android? Opravdu? Co tvoje zásady? MobilManiaci by mi neodpustili, kdybych se nezeptal: Microsoft ti přestal platit?

Začnu od konce. „Přestal platit“ není přesné vyjádření, ale fakt je ten, že zatímco Lumii 800 a veškeré další telefony jsem měl od Nokie a později Microsoftu k dispozici ještě před vydáním, tak na test Lumie 950 XL jsem čekal několik měsíců. A protože jsem mezitím potřeboval testovat mobilní aplikaci pro Blinnker.com , musel jsem si pořídit telefon s Androidem.

Zkusil jsem jej denně používat a ono to šlo. Překvapilo mě to.

Klepněte pro větší obrázek
RH

Měl jsem Androidy už dříve, ale verze 2.x a 4.x byly nestabilní, ošklivé, zasekané a pomalé. Windows Phone mezitím nabízel eleganci a stabilitu. Pak Android 5.x dost vylepšil uživatelské prostředí a Android 6.x přidal lepší oprávnění aplikací. Začalo se to konečně dát používat.

  • Vyzkoušel jsi Lumii 950 XL, ale brzy šla z domu. Proč to? Takže LG G4 a teď Samsung Galaxy S7 Edge. Proč zrovna tyhle modely?

Koupil jsem si nejdříve LG G4. Potřeboval jsem pro test rychlý telefon a špičkový foťák, a to G4 splňovala skvěle. Nemyslel jsem si, že u Androidu zakotvím, takže jsem kupoval něco, co bylo hlavně relativně levné splnění požadavků. Až následně, co jsem se rozhodl u Androidu zůstat, tak jsem koupil skutečnou vlajkovou loď – což je momentálně Samsung S7 Edge. Nic lepšího není. Má úchvatný design, je to šperk, vyzařuje emoce.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
LG G4 dostala kromě softwarového také hardwarový tuning – cívku pro bezdrátové nabíjení
(obr.: MyWindows.cz)

K Lumii 950 XL jsem se nevrátil, protože mi vůbec nejde o operační systém jako takový, jde mi o aplikace a služby. Nepoužívám operační systém, používám Office365, OneDrive, mapy, Spotify, bankovní aplikace.  Respektive, dnes už mi o operační systém moc nejde, protože všechny tři OS jsou docela v pohodě, Android se zlepšil natolik, že samotný OS člověk nemusí moc řešit. A Microsoft pro něj nabídnul svoje služby.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do finále se dostala i černá varianta, ale nakonec to vyhrála nápadnější zlatá S7 edge (obr.: MyWindows.cz)

Dnešní Android má lepší aplikace a  dá se modifikovat.  Osobně nesnáším Google služby (kromě hledání), takže na Android telefonu vypínám Google Disk, Gmail, Google+, Hangouts a další balast.

Nové je, že Microsoft nabízí pro Android skvělé aplikace. Je tu OutlookWordExcelPowerPointOneNoteOneDrive a desítky dalších aplikací. A Samsung S7 edge mě baví i proto, že tyto aplikace jsou v základu, namísto Google balastu.

  • Když jsou „všechny tři OS jsou docela v pohodě“, proč jsi nesáhnul po iPhonu? Nemáte snad Blinnker pro iOS? Nebo by byl přechod k Applu moc i na tebe?

Jasně, uvažoval jsem i o Apple. A testuji iPhone kvůli Blinnkeru. Ale není to denní telefon. Možná bych i se skřípěním zubů snesl iOS, přestože považuji Android za mnohem funkčnější, ale nebaví mě Apple hardware. Ten dnes reálně konkuruje Android modelům v ceně 10.000 Kč.   Apple dnes nemá vůbec nic, co by postavil proti Samsung S7 edge.

iPhone 6S Plus není špičkový mobil, je to pro průměrný model střední třídy s velkou váhou (192 gramů versus 157 gramů), průměrným displejem (FullHD versus QHD),  průměrným designem (když jej postavíš vedle S7 edge, vypadá ten iPhone docela „chudě“), nemá bezdrátové nabíjení, a má zbytečně velké rozměry (na 5,5" displej).

Zvažoval bych jej prostě v ceně kolem 10.000 Kč, jenže on stojí dvojnásobek. A za tu cenu mi nedává smysl.

A strašně mě otravuje, jak do něj musíš pořád strkat kabel kvůli nabíjení.

  • Předpokládám, že jako pokročilý uživatel nezůstáváš u základního nastavení a Android upravuješ.

Jasně, ani u TouchWiz ani u LG Launcheru jsem nevydržel déle jak hodinu.

Klepněte pro větší obrázek
Ano, Android. Ale bez služeb od Googlu.

První dojem z Androidu vlastně nebyl moc dobrý. Ve snaze zkusit LG G4 používat pracovně jsem instaloval asi 10 jiných launcherů (Nova, Line, Z-Launcher, Holo, Arrow a další). Skoro všechny měly nějaké zásadní vady. Byly škaredé, pomalé, žraly baterii, nebo prostě vůbec nefungovaly. S jedním telefon zamrzal přes noc. Widgety na počasí byly často děsné. A widgety na kalendář nedělaly, co mají. Část aplikací si žádá zcela nesmyslná práva (přesto jsou hromadně instalované). Některé launchery nezobrazují notifikace na svých ikonách. Facebook události se neobjevují v kalendáři, když nainstalujete Facebook aplikaci. A všechno to vypadá jinak, nekonzistentně.

Byl to prostě dost boj. Windows Mobile jsou po prvním zapnutí stále lepší než Android.

Android 5.x a 6.x stále není růžová zahrada, ale poté, co jsem nainstaloval Nova Launcher, koupil Nova Launcher Prime a Tesla Unreaded, koupil jsem Digical+ kalendář a Weather Timeline počasí, nainstaloval Swype, jsem začal být hodně spokojen. Nesmírně mi vyhovuje emailová aplikace Nine, pro přístup k (Microsoft) Office365 je lepší než (Microsoft) Outlook. Umí zobrazovat emaily a úkoly ze všech složek, takže je z toho lepší zážitek jak z Outlooku, kde vše musíš proklikat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Takhle dnes vypadá Hulánova S7 Edge.

Stálo to čas, úsilí a peníze, ale získal jsem stabilní systém, co mi nabídnul lepší aplikace a lepší Microsoftí služby než Microsoft Windows 10 Mobile samotný. Docela paradox, co?

  • Propojení stolního a mobilního světa má Microsoft moc pěkně vymyšlené, ale realizace pokulhává. Je to konec Windows Phone/Mobile? Co říkáš na Continuum? Jestli nemá budoucnost Windows Phone/Mobile, nemá ji ani Continuum, ale ta myšlenka není vůbec špatná. Kdy bude mobil jediným počítačem, který budeme mít?

Myšlenka Continua je parádní, mít jedno zařízení, které umí škálovat UI i aplikace je skvělá idea. Zkoušel jsem ji v praxi, ale nepřináší mi zatím žádné výhody. Mám stolní počítač, mám Surface tablet / notebook, mám telefon. Připojit telefon k monitoru namísto notebooku je nyní spíše technologická libůstka, ukázka „že to jde“, ale není to na denní používání. Hlavní omezení je ve výkonu mobilního zařízení.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Display Dock – základ pro Microsoft Continuum.

Microsoft zde ukazuje směr, kam se vývoj někdy ubere, ale bude to ještě pár let trvat. Pak budeme na Lumii 950 XL vzpomínat jako na prvního zástupce této třídy.

Služby, co dobře škálují, jsou běžné. Třeba webová aplikace, té stačí pomocí malého kousku CSS přeformátovat obsah pro 4” nebo 30” obrazovku a vypadá to pořád výborně.

Než současné Continuum a Lumia 950XL mi připadá zajímavější Surface. To je sloučení tabletu a notebooku a funguje to skvěle. Apple ani Google pro to nemají odpověď.

A je jasné, že za pár let se probere i zaostávající Apple, a místo směšných reakcí na Surface jako je 12" iPad Pro s iOS a přilepenou klávesnicí konečně naprogramuje podporu dotyků i pro OS X a přidá tam možnost spouštět iOS aplikace a stvoří něco, co bude fungovat podobně jako Surface (Pro a Book).

A lidé budou plácat ručičkama a hromadně to kupovat.

Nedokážu říci, zda budou lidé plácat ručičkama a kupovat i budoucí stroje s Continuum 3.0. Věřím ale, že ano. Microsoft to nevzdá, umí udělat skvělý a inovativní hardware, je to vidět na Surface.

Než se tam ale dostane, já budu zatím mobilně používat jeho služby na Androidu.

  • Microsoft dnes dělá spoustu aplikací a služeb pro Android. Jak si myslíš, že bude tedy vypadat budoucnost?

Doufal jsem, že Microsoft dokončí a finalizuje Android runtime v Lumia 950XL. Preview verze jej měly. Dávalo by to obrovský smysl, vyřešil by se tím nedostatek (a kvalita některých) aplikací a přitom zůstala možnost spouštět univerzální Windows aplikace.

Microsoft ovšem narazil na problém výkonu.

Myslím, že jednoho dne by mohl přijít opačný pohled na věc – telefon od Microsoftu s Androidem, vysoce upraveným, bez Google balastu, zato ale s podporou pro Universal Windows Platform.

Microsoft umí dobře programovat, má zajetou firemní kulturu špičkových programátorů. Windows Server, Office, SQL Server, Azure, IIS, Visual Studio, to jsou top věci. Google je vedle něj takový programátorský bastlíř. Android od Microsoftu by byl o krok dál.

Dávalo by mi to obrovský smysl, nejde-li snadno přenést Android runtime do Windows telefonu, přeneseme Windows runtime do Android telefonu a umožníme v Androidu spouštět Windows aplikace. A samozřejmě nabídnout k tomu vlastní Store a služby.

Takový telefon bych si koupil.