Jdi na obsah Jdi na menu

Petr Robejšek překvapil tím, k čemu přirovnal své Realisty. A také slovy o vlivu Merkelové a nadnárodního kapitálu na nás

20. 2. 2017
Petr Robejšek překvapil tím, k čemu přirovnal své Realisty. A také slovy o vlivu Merkelové a nadnárodního kapitálu na nás
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Robejšek

Před čtvrtrokem vzniklá politická strana Realisté míří mezi voliče a její mentor Petr Robejšek vysvětluje, čím jsou pro voliče zajímaví, čím se liší od ostatních stran, proč se s jistou nadějí ucházejí o hlasy voličů. „Prvním důvodem je velmi neuspokojivá bilance současné levicové koalice, která vládne. Když se podíváte, co se v posledních hodinách a dnech odehrává okolo pana Babiše, tak vidíte část toho, o čem hovořím. Ale ten aspekt je celostní, protože výsledek toho, co celá koalice napáchala, je z našeho pohledu velmi neuspokojivý,“ říká Petr Robejšek a nechává trochu vzpomenout na argumentaci Andreje Babiše při vzniku ANO 2011, že hnutí i jeho samého jako politika zrodily tehdejší etablované strany.

Druhým důvodem je podle politologa a ekonoma žijícího v Německu to, že na pravé straně českého politického spektra existuje vakuum. „Sice tam fungují dvě politické strany, ale jedna z nich bojuje intenzivně o přežití a druhá ODS stagnuje na poměrně nízké úrovni vzhledem k tomu, že by v tom politickém spektru měli být zastoupeni také pravicoví voliči. To je prostor pro nás,“ poukazuje Petr Robejšek na skomírání TOP 09 a nedostatečné schopnosti ODS oslovit voliče. A třetí důvod, proč byl vznik této strany nutný, spočívá v tom, že přistupuje k politice z úplně jiných pozic a s úplně jiným záměrem, než tak činí etablované politické strany. „To něco nové je charakteristické tím, že Realisté mají schopnost předvídat problém, lokalizovat ho, ale nezůstávají jen u toho, nalézáme řešení a jsem přesvědčen, že budeme schopni ho prosadit,“ míní mentor Realistů.

Moudrost si nepropachtovaly elity, je to od nich jen arogance

Na prvním setkání se svými sympatizanty se pochlubil, jak s předstihem zdůrazňoval nutnost dbát na české národní zájmy, ale posteskl si, že si na něj nevzpomněli pořadatelé konference „Český národní zájem“. „Jsme jediná česká politická strana, která tak jednoznačně preferuje národní zájmy. Když si někdo dá tu práci a prolistuje si elektronicky moje články, které jsou staré deset až patnáct let, zjistí, že jsem o národním zájmu a o návratu národního státu psal už tehdy. Současně s naší akcí probíhá na ministerstvu zahraničí konference o národním zájmu a je příznačné, že jsem nedostal ani pozvánku. Nelituji toho, jsem tady s vámi, a to je pro mě daleko cennější. Chci tím říct, že každý člověk je rád, když se mu potvrdí to, na co upozorňuje. A já jsem o národních zájmech hovořil už před mnoha lety v době, kdy ostatní horovali pro globalizaci, mluvili o nadnárodních zájmech a říkali ‚Robejšku, jsi směšný‘. Ale dost té sebechvály,“ uťal Petr Robejšek zamyšlení tímto směrem.

Stejně jako na zdůrazňování národních zájmů mohou voliči slyšet i na Robejškův kritický hlas vůči tzv. elitám. „Kromě toho, že Realisté představují alternativu, protože současná koalice vládne neúspěšně a je jednostranně levicově zaměřená, konzervativní strany jsou velmi slabé a pohybují se na pokraji volitelnosti, a nabízejí dynamický, originální, působivý politický program i nový přístup, tak existuje ještě jeden moment, který je pro mě osobně i pro naši stranu velmi důležitý. A sice úcta k normálním lidem. To není taková úcta, že pozdravím a podám ruku, ale to je úcta k jejich názoru, k jejich myšlenkám, k jejich moudrosti. Jsem hluboce přesvědčen, že moudrost si nepropachtovaly elity. Sice se tak chovají, ale ve skutečnosti je to jenom arogance části populace, která je omezená svými vlastními předem rozhodnutými ‚pravdami‘,“ popsal mentor Realistů chování – nejen politických – elit.

Tomu nerozumíš, o tom nemáš ponětí, to je bez alternativy

Proto je u nás stav demokracie, přestože lidé mohou projevit svůj hlas ve volbách, pořád takový, jaký je. „Ať zvolí kohokoli,  výsledek je ten, že jim vládne skupina expertů, mediálních poradců a lobbistů. A když se jich lidé ptají, zda je to opravdu správně, co dělají, odpověď zní: ‚Tomu nerozumíš‘. ‚O tom nemáš ponětí‘. ‚To je bez alternativy‘. Jsem hluboce přesvědčen, že moudrost je uprostřed společnosti, a to budeme realizovat v naší politické práci. Budeme klást důraz na prvky přímé demokracie. Nejsme Švýcarsko, ale myslíme si, že švýcarský model dává velký smysl. Víme, že nemůžeme implementovat Švýcarsko ze dne na den, ale chceme posílit prvky přímé demokracie. K tomu patří nejen to, že chceme říkat, co si myslíme, ale chceme slyšet, co si lidé myslí, chceme slyšet jejich otázky, jak rozumějí našim ideám, jaké mají návrhy, nápady a problémy,“ připomněl Petr Robejšek, že politici obvykle hlasu lidu nenaslouchají.

Jak to bude s přijímáním členů, vysvětlil při setkání s občany tajemník Realistů Michal Moroz. „Chceme se vyhnout extrémům. Buď se strany úplně otevřou veřejnosti a pak jsou okamžitě infiltrovány pátými kolonami z jiných politických stran, které v tom negativním slova smyslu cíleně vysílají své lidi, nebo lobbisty či zákulisními hráči. Druhý extrém představuje TOP 09, která je z mého pohledu sektou, takže i zamezila přístup zajímavým lidem, a i proto se dostala do té personální situace, ve které je, a hledá svoje dno,“ uvedl Michal Moroz. „Jeden můj kolega řekl, že Realisté jsou něco jako řád. U řádu to tak bývá, že jsou spíše asketické, poslušné, pracovité, obětavé a teprve na posledním místě se ptají, co jim to přinese. A to je to, co budeme očekávat od našich členů,“ doplnil Petr Robejšek.

Vlády mohou ekonomické tendence jen pokazit hloupým rozhodnutím

Jeden z diskutujících upozornil, že i renomovaní ekonomové říkají, že vláda Bohuslava Sobotky je velice úspěšná, nezaměstnanost je na rekordně nízké úrovni, a když Petr Robejšek její práci hodnotí jako neuspokojivou, tak co by měla vláda udělat, aby byla úspěšnou i v jeho očích. „Abych to popsal opravdu realisticky jako dlouhodobě pracující analytik, tak pokud jde o ekonomický úspěch kterékoli vlády kdekoli na světě, její podíl na něm je minimální v tom pozitivním slova smyslu. To znamená, co proaktivně udělá, čím může prospět. Vlády spíše mohou ekonomické tendence, které jsou pozitivní, pokazit hloupými rozhodnutími. Těch je celá řada, vezměte EET, to je přece klasický příklad špatného rozhodnutí, které postihne právě ty, kteří jsou páteří každé ekonomiky, tedy střední stav. Když uděláme takové rozhodnutí, tak tím poškozujeme potenciál ekonomiky,“ konstatoval mentor Realistů.

„Jestliže se Německu vede dobře, tak to málo souvisí s osobností paní kancléřky. A jestliže se Česku vede dobře, tak to hodně souvisí s ekonomickým boomem v Německu. Ten je způsoben ekonomickými faktory, souvisí s Čínou, s možnostmi exportovat a tak dále, jen minimálně je způsoben politickými rozhodnutími v Německu. Myslím, že to poslední politické rozhodnutí, které výrazně zapůsobilo na německou ekonomiku, potažmo samozřejmě i na českou, je rozhodnutí Gerharda Schrödera reformovat pracovní trh v Německu. To je poslední rozumné politické rozhodnutí v ekonomické oblasti, kterou ovlivnilo to, když se vláda rozhodla tak, nebo onak,“ zmínil Petr Robejšek bývalého kancléře, čímž ale zároveň sdělil, že Angela Merkelová za dvanáct let ve funkci k úspěchu německé ekonomiky ničím nepřispěla.

Politici ignorovali varování a vmanévrovali společnosti do bezvýchodné situace

Připomněl také existenci konjunkturálních cyklů ve světové ekonomice a konstelaci faktorů, kdy ekonomice neuškodí ani to, když budou politici dělat hlouposti. „Ale česká vláda nebyla schopná udělat nic pro to, aby se Česká republika pohybovala spíše mezi zeměmi, které realizují nadhodnotu, a odpoutala se konečně z pozice příjemce investic, z pozice země, ze které se odvádí renta a ve které se minimálně reinvestuje. Při pohledu na český ekonomický růst posledních let je zřejmé, že to, co je podstata, síla české ekonomiky, vůbec nepřispívá k ekonomickému růstu. Jen dodáváme Německu, které je zatím ve velmi dobré ekonomické kondici. Moje přesvědčení je, že zásluha vlády na rozvoji země může být dlouhodobá, když ta rozhodnutí jsou správná, když se investuje hodně do výzkumu, ale daleko více toho může vláda pokazit. Příkladem je rozhodnutí o EET, a to udělala právě tato vláda,“ uzavřel mentor Realistů své zdůvodnění, proč charakterizuje práci této vlády jako neuspokojivou.

Stejně jako v případě národních zájmů prokázal Petr Robejšek v minulosti dobrý politický čich i v případě migrační krize. „Realisté tehdy ještě neexistující, ale fungující v rámci Institutu 2080, v reakci na migrační krizi už v září–říjnu 2015 naformulovali program, který reagoval na to dění, před nímž už na začátku roku 2015 tajné služby západních zemí velice tvrdě varovaly. A také se to později stalo. Politici, teď nemluvím jenom o českých, mluvím zejména o těch silných zemích v Evropě, z nějakého neznámého důvodu tato varování ignorovali a vmanévrovali sebe sama a jimi řízené společnosti do bezvýchodné situace, kterou nedokázali řešit ničím jiným, než že zrušili hranice. To je věc, která se nám nesmí stát. V reakci na to občané této země stejně jako Polska, Maďarska a Slovenska dávají jednoznačně najevo, kde stojí,“ ocenil Petr Robejšek většinový postoj v zemích Visegrádské skupiny.

Pomoc si zaslouží ten, kdo bude respektovat pravidla země, která ho přijímá

Hned však dodal, že člověka, který je v nouzi, v těchto zemích neodmítnou jen proto, že je jiný. „Za svoji pomoc ale jednoznačně očekávají, že ten, kdo přijde, bude respektovat pravidla země, která ho přijímá. To budeme mít ve svém programu, už teď na našich stránkách můžete vidět označení SOS migrace. To první S znamená stop nelegálním migrantům, O znamená ochotu těch, co přicházejí, podřídit se našim pravidlům, něco, co je samozřejmé, ale ne pro všechny politiky. To druhé S znamená systém integrace těch, které přijmeme. Reagovali jsme na to dříve než ostatní, reagovali jsme jednoznačně, přesně. Když se teď podíváme na to, jak se vyvíjejí postupně politické postoje nejenom u nás, ale i v Evropě, tak mnohé z toho, co jsme napsali, je nyní ať už přímo, nebo nepřímo přejímáno ostatními. A to ani ne proto, že by nás tak poctivě četli, ale proto, že to je nevyhnutelné,“ připomněl mentor Realistů, že politická garnitura v Evropské unii selský rozum v případě řešení migrační krize až dosud nepoužívala.

autor: Jiří Hroník