Jdi na obsah Jdi na menu

Huawei má velmi otevřenou kybernetickou bezpečnostní politiku

 

„Kdo by získal na tom, kdyby se čínský technologický gigant, společnost Huawei, nemohl účastnit výběrových řízení?“ klade v rozhovoru řečnickou otázku Radoslaw Kedzia, šéf Huawei, jenž je odpovědný za aktivity společnosti v Česku a na Slovensku. „Nezískají na tom ani naši klienti, ani obyvatelé České republiky,“ je přesvědčen Kedzia.

 
Radoslaw Kedzia, šéf Huawei odpovědný za aktivity společnosti v Česku a na... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Radoslaw Kedzia, šéf Huawei odpovědný za aktivity společnosti v Česku a na... 
foto: Foto Tomáš KristMAFRA

 

Radoslaw Kedzia, šéf Huawei odpovědný za aktivity společnosti v Česku a na Slovensku, v rozhovoru mimo jiné říká: „Společnosti věří, že jsou ty nejlepší a že nabízejí nejlepší řešení za dostupnou cenu. A veřejná správa chce to nejlepší řešení za dostupnou cenu. To je důvod, proč pořádá tendry a zve do nich firmy, včetně Huawei. A pozastavovat se nad tím, že Huawei spolupracuje s veřejnou správou a se státními firmami, je důkazem předsudků.“

LIDOVÉ NOVINY: V jednom interview jste řekl, že v Česku stále přetrvávají vůči čínské firmě předsudky. Nyní se ale Huawei potýká s problémy v USA, Austrálii, na Novém Zélandu či v Japonsku (rozhovor vznikl ještě před zatčením finanční ředitelky a dcery zakladatele firmy Meng Wan-čou v Kanadě – pozn. red.). I tam jde o předsudky?

KEDZIA: Lidé po celém světě využívají naše technologie. Na trhu působíme již více než 30 let. Jsme světovou jedničkou mezi dodavateli informačních a komunikačních řešení. Naši zákazníci jsou spokojeni s našimi produkty a důvěřují našim řešením. Dostáváme pozitivní zpětnou vazbu od zákazníků, od obchodníků, od vlád.

 

Byli jsme jednou z prvních firem, která dodržovala evropské zákony týkající se GDPR. Všude po světě se v médiích píše o společnosti Huawei, často ale nejde o fakta a informace se nezakládají na pravdě. A nebudu spekulovat o důvodech.

 

Jsme velmi transparentní firmou. A máme velmi otevřenou kybernetickou bezpečnostní politiku. To je fakt. Byli jsme jednou z prvních firem, která dodržovala evropské zákony týkající se GDPR. Všude po světě se v médiích píše o společnosti Huawei, často ale nejde o fakta a informace se nezakládají na pravdě. A nebudu spekulovat o důvodech. Snažíme se dělat co nejlépe naši práci, zlepšovat naše řešení. Máme více než 70 tisíc patentů.

LIDOVÉ NOVINY: Je pravda, že kvůli bezpečnostním rizikům nechtějí USA, Nový Zéland, Austrálie a nově ani Japonsko, aby společnost Huawei dodávala technologie pro 5G sítě?

KEDZIA: Abych byl upřímný, nevím. Nejsem odpovědný za Austrálii, Nový Zéland nebo USA. Ale držme se faktů, a ne spekulací.

LIDOVÉ NOVINY: A co rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa, který zakázal americké vládě a vládním institucím, aby používaly mobilní telefony značky Huawei?

KEDZIA: To nemohu komentovat, protože to nesouvisí s byznysem, s obchodem nebo s technologiemi. To patří do sféry politiky a my nejsme politickou entitou, ale obchodní společností.

LIDOVÉ NOVINY: Lze říci, že v souvislosti s problémy, které má firma Huawei v USA, ale také v Austrálii, roste důležitost Evropy?

 

Nejsme politickou organizací. Misí firmy je dodávat digitální technologie po celém světě. Pevně věříme, že v budoucnosti mohou mít prospěch z technologií všichni, všechny země, všechny národy. Pokud se podíváme na to, jak se vyvíjely technologie v uplynulých 30 letech, zjistíme, že komunikační technologie lidi více propojují, což má pozitivní dopad na růst HDP.

 

KEDZIA: Jak jsem řekl, nejsme politickou organizací. Misí firmy je dodávat digitální technologie po celém světě. Pevně věříme, že v budoucnosti mohou mít prospěch z technologií všichni, všechny země, všechny národy. Pokud se podíváme na to, jak se vyvíjely technologie v uplynulých 30 letech, zjistíme, že komunikační technologie lidi více propojují, což má pozitivní dopad na růst HDP.

Když mohou lidé snáze komunikovat, podporuje to jejich byznys. Zaměřujeme se na výzkum a vývoj nových technologií, které budou lidem pomáhat. Chápeme, že pokud existuje firma, jež roste a daří se jí, ostatní tomu nemusejí rozumět a nemusejí s tím být spokojení. My se ale koncentrujeme na to, jak přispět k lepšímu životu na naší planetě, než se plést do politiky.

LIDOVÉ NOVINY: Které jsou klíčové trhy pro Huawei?

KEDZIA: Působíme ve více než 170 zemích. Máme více než 180 tisíc zaměstnanců, jsme globální společností. Každý trh je pro nás důležitý. Pro mě, protože pracuji zde, je Evropa velmi důležitá. Ale z pohledu firmy to tak není. Nemůžeme někoho upřednostňovat, nemůžeme mít osobní preference vůči určitým zemím.

 

Působíme ve více než 170 zemích. Máme více než 180 tisíc zaměstnanců, jsme globální společností. Každý trh je pro nás důležitý.

 

Víme, že průmyslová éra začala v Evropě a že Evropa velmi přispěla k rozvoji technologií v minulých stoletích. A také máme hodně výzkumných a vývojových center v Evropě. Takže Evropa přispívá i k prosperitě společnosti Huawei. V našich evropských výzkumných a vývojových centrech pracuje okolo osmi tisíc lidí. Tato centra jsou namátkou ve Švédku, Itálii, Belgii, několik takových center máme i ve východní Evropě. A v Evropě chceme nadále investovat.

LIDOVÉ NOVINY: Předloni jste slíbili, že v Česku chcete v budoucnu investovat okolo 8,5 miliardy korun. Už jste s těmito projekty začali?

KEDZIA: Huawei působí v Česku 15 let. Přispíváme nejen k rozvoji technologií, k lepšímu internetovému připojení, ale jsme také odpovědným a spolupracujícím subjektem. Jsme velmi dobrým plátcem daní, vytváříme pracovní místa, podporujeme české podnikatele, kteří s námi spolupracují. Chceme zvýšit naše investice v Česku. Ale není jednoduché specifikovat časový horizont, protože to vyžaduje důkladnou případovou studii a také spolupráci s dalšími partnery.

Není to tak jednoduché jako přivézt do země peníze a pak teprve rozhodnout, co s nimi. Investice musejí mít velmi podrobný plán. Taky musíme mít jistotu, že investované peníze přinesou prospěch pro danou zemi. Takže, jak jsem řekl, máme zájem investovat zmíněnou částku, ale musíme rozhodnout, jak to uděláme. Musíme si být jistí, že se peníze nepromrhají a že projekty nepůjdou špatným směrem.

LIDOVÉ NOVINY: Takže vše je teprve ve stadiu příprav?

 

Chceme zvýšit naše investice v Česku. Ale není jednoduché specifikovat časový horizont, protože to vyžaduje důkladnou případovou studii a také spolupráci s dalšími partnery. Není to tak jednoduché jako přivézt do země peníze a pak teprve rozhodnout, co s nimi. Investice musejí mít velmi podrobný plán.

 

KEDZIA: Ano, ale je tam pokrok. Lidé z našich výzkumných a vývojových center několikrát přijeli do Česka, aby zjistili, jaké investice související s výzkumem a vývojem bychom tu mohli uskutečnit. Navázali jsme spolupráci s českými univerzitami. Sponzorujeme evropskou studentskou soutěž. Účastníme se mnoha akcí, máme mnoho plánů a rozhodujeme se, jak uskutečnit náš investiční záměr. Když to uspěcháme, mohlo by to vše nabrat špatný směr.

LIDOVÉ NOVINY: Huawei chce v Česku dodávat technologie pro 5G sítě. Již jste se skupinou PPF podepsali smlouvu, která se týkala sítě O2. Hodláte spolupracovat i s dalšími operátory?

KEDZIA: Musím uvést několik věcí na pravou míru. Poskytujeme 5G technologie. Byli jsme jedni z prvních, kteří byli schopni budovat 5G sítě. Naše komerční řešení jsme prezentovali už loni v březnu. Navíc všechny technologie, které nyní dodáváme, jsou kompatibilní se sítěmi 5G. Pokud budou operátoři chtít migrovat do sítí 5G, nebudou muset nahradit veškerý hardware.

Samozřejmě, že technologie pro 5G chceme dodávat všude, nejen v Česku. S PPF jsme podepsali memorandum o spolupráci, nikoliv obchodní smlouvu. V něm se praví, že PPF využije naše know-how a technologii, aby zjistila, jak využívat v budoucnu sítě 5G. Jde o druh partnerství, nikoliv o kontrakt na dodávku technologií. Nikdo nemůže podepsat smlouvu bez řádného tendru.

LIDOVÉ NOVINY: Huawei spolupracuje s mnoha státními institucemi a podniky, v nichž má stát majetkovou účast, včetně ČEZ. Říká se, že veřejné zakázky chcete získat za každou cenu a nabízíte „podseknuté“ ceny. Jak se na tuto kritiku díváte?

 

S PPF jsme podepsali memorandum o spolupráci, nikoliv obchodní smlouvu. V něm se praví, že PPF využije naše know-how a technologii, aby zjistila, jak využívat v budoucnu sítě 5G. Jde o druh partnerství, nikoliv o kontrakt na dodávku technologií. Nikdo nemůže podepsat smlouvu bez řádného tendru.

 

KEDZIA: Omlouvám se, ale musím se smát. To je něco, co souvisí se sinofobií a s předsudky. Proč se k nám nepřistupuje jako k jiným firmám? Stovky firem spolupracují se státem, účastní se veřejných zakázek. A tyto firmy jsou z Evropy, Ameriky, Asie...

Společnosti věří, že jsou ty nejlepší a že nabízejí nejlepší řešení za dostupnou cenu. A veřejná správa chce to nejlepší řešení za dostupnou cenu. To je důvod, proč pořádá tendry a zve do nich firmy, včetně Huawei. A pozastavovat se nad tím, že Huawei spolupracuje s veřejnou správou a se státními firmami, je důkazem předsudků.

LIDOVÉ NOVINY: V čem konkrétně tento důkaz spatřujete?

KEDZIA: Jsme technologickým lídrem v globálním měřítku. Pokud bychom nemohli spolupracovat se státem, pak by to byla nevýhoda pro stát, protože naše řešení jsou vyzkoušená. Snažíme se nabízet ve veřejných zakázkách nejlepší cenu – kdybychom nabízeli příliš vysokou, myslíte, že by se neozvaly hlasy, které by poukazovaly na to, že se čínská firma snaží ovládnout trh a táhnout ceny nahoru?

 

Pokud bychom nemohli spolupracovat se státem, pak by to byla nevýhoda pro stát, protože naše řešení jsou vyzkoušená. Snažíme se nabízet ve veřejných zakázkách nejlepší cenu – kdybychom nabízeli příliš vysokou, myslíte, že by se neozvaly hlasy, které by poukazovaly na to, že se čínská firma snaží ovládnout trh a táhnout ceny nahoru?

 

Pokud dosahujeme nižších výrobních nákladů, můžeme nabídnout více výhod našim zákazníkům. Bylo by možná zajímavé položit si otázku, kdo by získal na tom, kdybychom nebyli součástí výběrových řízení nebo se nepodíleli na budování 5G sítí. Nezískají tím ani naši klienti, ani obyvatelé Česka. Všichni chtějí, aby byl internet v České republice levnější. Jak se to má stát, když se některé firmy eliminuji z výběrového řízení kvůli politickým hrám?

LIDOVÉ NOVINY: Je pro Huawei jednodušší spolupracovat se soukromou, nebo s veřejnou sférou?

KEDZIA: Je to stejné. Všichni chtějí produkt, který je kvalitní, vyzkoušený a dostupný. Vždy musíme projít tendrem. Vůbec nechápu, proč je taková otázka položena společnosti, jako je Huawei. Nechci spekulovat, proč se tyto otázky vyskytují, ale nutí mě to přemýšlet.

LIDOVÉ NOVINY: Jste v čele Asociace čínských investorů v ČR. Jak se podniká čínským firmám v Česku?

KEDZIA: Asociace představuje skupinu firem, které pocházejí z Číny. Důvodem, proč tato asociace vznikla, je, aby čínské firmy nečelily při podnikání jiným překážkám než ostatní společnosti. Aby bylo zajištěné rovné zacházení. O to se snažíme. Potýkáme se s některými problémy. Například vyřízení víz pro zaměstnance trvá mezi šesti až devíti měsíci. To je překážka.

 

Všichni chtějí produkt, který je kvalitní, vyzkoušený a dostupný. Vždy musíme projít tendrem. Vůbec nechápu, proč je taková otázka položena společnosti, jako je Huawei. Nechci spekulovat, proč se tyto otázky vyskytují, ale nutí mě to přemýšlet.

 

Na takových věcech pracujeme. Organizujeme setkání s ministerstvem vnitra, s úředníky, s cizineckou policií, abychom si vyměnili zkušenosti. Také pořádáme workshopy, abychom členy seznámili s tím, jak platit daně, zdravotní pojištění, co se musí splnit v souvislosti s GDPR. Pomáháme čínským firmám, aby jejich jednání bylo v souladu s místními zákony a regulacemi.

LIDOVÉ NOVINY: Jsou členy asociace i společnosti CEFC a CITIC?

KEDZIA: Nejsou členy.

LIDOVÉ NOVINY: Nakolik ovlivnily problémy CEFC ostatní čínské firmy, které zde působí?

KEDZIA: Oddělte to, co se publikuje v médiích, od faktů. Nejsem v pozici, abych mohl komentovat problémy CEFC. Samozřejmě, že že to nemělo pozitivní dopad na podnikatelské prostředí. Musíme se ale zaměřit na naši práci a pokračovat v ní.

LIDOVÉ NOVINY: Každý očekával, že z Číny přijde větší objem investic, ale nestalo se tak. Proč?

 

Nejsem v pozici, abych mohl komentovat problémy CEFC. Samozřejmě, že že to nemělo pozitivní dopad na podnikatelské prostředí. Musíme se ale zaměřit na naši práci a pokračovat v ní.

 

KEDZIA: To se ptáte špatného člověka, nevím. Necítím se kompetentní na to odpovídat.

LIDOVÉ NOVINY: Nakolik důležitá je politika pro čínské investice a pro česko-čínský obchod? Pomáhá, že do Číny jezdí český prezident, že tam jezdí ministři?

KEDZIA: Obchodní vztahy České republiky a Číny jsou na dobré cestě. Čína je velká země s velkou ekonomickou kapacitou. Je přirozené hledat spolupráci, na tom nevidím nic špatného. Představitelé států se navštěvují, aby se ujistili, že jejich hospodářství se může rozvíjet. České vládní delegace navštěvují pravidelně různé země, proč by neměly jezdit i do Číny?

Radoslaw Kedzia (42)

  • Polský manažer pracuje pro společnost Huawei už deset let. Kariéru zahájil jako provozní ředitel v Keni, poté působil jako technický ředitel pro východní a jižní Afriku, v roce 2013 se stal výkonným ředitelem Huawei v Ugandě.
  • V březnu 2015 byl jmenován výkonným ředitelem společnosti Huawei Technologies (Czech).
  • Před příchodem do Huawei zastával manažerské posty v Izraeli, ve Velké Británii, ve Španělsku a v Česku, a to ve firmách Ericsson Safaricom a Siemens. Před mezinárodním angažmá pracoval v Polsku pro společnosti PTC a TPSA.
  • Je ženatý a má jednoho syna.