Jdi na obsah Jdi na menu

Proč jsou fotografové jako lidské hyeny?

 

Otázka:

Proč jsou fotografové jako lidské hyeny? Proč nefotografují přírodu, města nebo normální životní příběhy?

Například fotograf Iker Pastor je snad jednou z nejhorších hyen. Jeho fotografie "Novorozenec v bahně" zaskočila celý svět. Jedná se o snímek malého uprchlíka v Idomeni. Snímek zachycuje syrské rodiče, jak myjí pouze dvacet dní starého chlapce jménem Bajan vodou z plastové láhve. Tento snímek zveřejnily weby jako CNN, Huffington Post či Spiegel.

Kdyby chtěl Iker Pastor fotografovat opravdové lidské utrpení, stačilo by mu, aby zašel do některého z domovů seniorů v našem malém českém údolí a materiálu by měl přehršel. Lidí, kteří nemají dostatek finančních prostředků na léky (které opravdu pomáhají), potraviny (které jsou zdravé), oblečení či na nájem a inkaso by našel, vzhledem k ostudně nízkým důchodům, dost a dost. Nebyl by ale tak slavný a proto raději sáhne po migrantech, což je v současné době "in".

Odpověď:

Nevíme, ale asi máte pravdu. Každý by si měl ale všímat především nepořádku doma. Kdy Američané fotografovali především bídu a utrpení v Americe, Angličané ve Velké Británii, Němci v Německu či Češi v České republice, možná by se někdo nad tím zamyslel a řekl by si, co kdybychom zlepšili podmínky života především pro naše lidi (naše voliče a daňové poplatníky), a to zejména pro sociálně slabé, důchodce a také pro naše budoucí generace.