Jdi na obsah Jdi na menu

Budeme nuceni prohlásit referendum o vstupu do EU za neplatné?

 

Otázka:

„Pro nás referendum nepatří do české ústavy“, upozorňuje Marek Benda s tím, že nikdy pro referendum nehlasovali a hlasovat nebudou.
 
Všichni dobře víme, že Marek Benda je inventární součástí PS ČR a nikdy se jej nezbavíme. On totiž o životě neví skoro nic, v životě rukama nepracoval a pracovat nebude. Protože jistí lidé pokaždé jdou a té ODS to nahází. Škoda, že tam mají pana Klause ml., jinak měli nějakých max. 5% a byl by klid. Referendum do české ústavy nejen že patří, ale v tomto případě, kdy 281 zákonodárců nedokáže řídit zodpovědně svoji zemi o počtu obyvatel jednoho velkoměsta, je dokonce nutné.
 
Myslíte si, že pokud si bude ODS trvat, ústy pana Bendy, na tom, že do ústavy referendum nepatří, budeme nuceni prohlásit i referendum o vstupu do EU za neplatné?
 

Odpověď:

Ne. Volby do PS a senátu nebo i přímé volby (u nás např. prezidenta) patří stejně jako referenda do právního pořádku demokratických zemí. Pan Benda a potažmo ODS asi potřebují ke svému životu zákulisní hry (např. opoziční smlouvy, kupčení s hlasy poslanců pro prezidenta apod.).