Jdi na obsah Jdi na menu

Temné pozadí zámečku Tři Trubky: Hitler sem uklidil svého nejvyššího maršála

 

Polní maršál von Brauchitsch u zámečku Tři Trubky, na dobové fotografii jde o muže v civilním oděvu v popředí.

Polní maršál von Brauchitsch u zámečku Tři Trubky, na dobové fotografii jde o muže v civilním oděvu v popředí. 

zdroj: Geocaching


V samém srdci brdských lesů stojí utajený klenot. Je jím romantický lovecký zámeček Tři Trubky. Za první republiky v jeho komnatách pobýval T. G. Masaryk a Edvard Beneš. Za války pak posloužil jako honosné vězení pro vrchního velitele německého wehrmachtu Waltera von Brauchitsche.

 

Zámeček Tři Trubky se nachází v chráněné krajinné oblasti Brdy, v údolí řeky Klabavy, jen pár kilometrů od obce Strašice na Rokycansku. Byl vybudován na konci 19. století Jeronýmem Colloredo-Mansfeldem. Stavbu  v duchu romantismu navrhl vídeňský architekt italského původu Camillo Sita.

V roce 1926 se stal zámeček součástí nově vzniklého vojenského újezdu a jezdili se sem rekreovat armádní a politické špičky. Několikrát tu také pobýval první československý prezident T. G. Masaryk i jeho nástupce Edvard Beneš.

Zdaleka nejvíce času zde však strávil nacistický polní maršál Walter von Brauchitsch (1881–1948), kterého do nitra brdských lesů „uklidil“ Hitler po neúspěšné ofenzivě v Rusku v roce 1941. 

Brauchitsch byl zpočátku velkým oblíbencem Adolfa Hitlera, který jej v roce 1938 jmenoval vrchním velitelem německých pozemních vojsk. Dokonce mu půjčil peníze, aby se mohl rozvést s manželkou a oženit se s milenkou. Brauchitsch na rozdíl od jiných důstojníků generálního štábu Hitlerovi nikdy neoponoval, i když třeba anexi Rakouska nebo intervenci do Československa osobně neschvaloval. Sehrál klíčovou roli v bitvě o Francii a úspěšně vedl invazi do Jugoslávie a Řecka. V červnu 1940 jej Hitler povýšil na polního maršála.

Během útoku na Sovětský svaz dostal von Brauchitsch infarkt, proto si nemohl plnit své povinnosti. To bylo dobrým důvodem k tomu, aby vinu za neúspěch v bitvě o Moskvu svalili na něj. Byl zbaven funkce nejvyššího velitele a donucen odejít z aktivní vojenské služby. Od roku 1942 byl internován na zámečku Tři Trubky, kde vykonával funkci vrchního lovčího. S führerem už se nikdy nesetkal, nicméně veřejně odsoudil spiknutí proti Hitlerovi v červenci 1944.

Po  skončení války se vrátil do Německa, byl zajat spojenci a vyšetřován za zločiny proti lidskosti. Ještě před vynesením trestu zemřel v roce 1948 na srdeční infarkt ve věku 67 let.

Po roce 1948 zámeček nadále sloužil k ubytování generálů a pohlavárů z ministerstva obrany i vlády a pravidelně vítal nejvyšší představitele Varšavské smlouvy. Proto také unikl chmurnému osudu, který potkal okolní osady a samoty, a nebyl srovnán se zemí. Většina loveckých sbírek však byla přesunuta na nedaleký zámek Dobříš.

Dlouhé roky byl součástí Vojenského újezdu Brdy a spadal do majetku Ministerstva obrany. Při cvičeních se tu pořádaly hostiny, na zvěř bohatý revír měl armádním střelcům co nabídnout. Díky prominentní funkci, kterou plnil, se objekt zachoval ve velmi dobrém stavu a v roce 2014 byl i s přilehlými pozemky včetně nádrže a vodní elektrárny prohlášen kulturní památkou.

Autor: Václav Pokorný