Jdi na obsah Jdi na menu

Šance na vládu pravice. Zeman by ale chtěl aktuálních 101 podpisů

 

V případě, že vláda Jiřího Rusnoka nezíská důvěru, dal by prezident šanci ve druhém pokusu spíš pravici než ČSSD. Chtěl by ale podle šéfa poslanců TOP 09 Petra Gazdíka aktuálních 101 podpisů poslanců,. Pro ODS, TOP 09 a LIDEM to znamená šanci na obnovení koalice v čele s Miroslavou Němcovou. Zemanův kancléř Vratislav Mynář to potvrdil.

 

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík v Lánech.

Šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík v Lánech. 

foto: ČTK

 

"Nestačily by mu ty podpisy z června, ale chtěl by podpisy aktuální," řekl iDNES.cz Gazdík. Od Zemana se to šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů dozvěděl v pondělí v Lánech, když si prezident pozval postupně šéfy klubů ČSSD, ODS a TOP 09. Gazdík řekl, že z jednání s prezidentem vyrozuměl, že by nenechal Rusnokovu vládu bez důvěry u moci až do řádných voleb příští rok v květnu.

Šéf poslaneckého klubu ODS Marek Benda iDNES.cz potvrdil, že i s ním Zeman mluvil o tom, že by mu bývalá pravicová koalice musela doložit, že má 101 hlasů. "Prokážeme mu to přímo při hlasování o Rusnokově vládě," uvedl Benda. Z jednání se Zemanem i on vyrozuměl, že pro prezidenta nepřipadá v úvahu varianta nechat vládnout Rusnoka bez důvěry až do řádných voleb. "To si skutečně nemyslím," řekl Benda.

TOP 09 ani ODS přitom nehodlají Rusnokovi pomoci ani tím, že by jejich poslanci opustili sál. A proti vládě chce hlasovat i dostatečný počet nezařazených poslanců (ze strany LIDEM i dalších), aby Rusnokova vláda nezískala většinu. (více o tom najdete zde)

Peake řekla Rusnokovi, že jeho vládu strana nepodpoří

Bývalá vicepremiérka a šéfka LIDEM Karolína Peake v úterý zopakovala, že její strana Rusnokův kabinet nepodpoří. "Jedině stojednička garantuje, že naše priority budou přijaty," řekla Peake ještě před tím, než se na Úřadu vlády sešla s premiérem. Mezi priority její strany patří přijetí zákona o úřednících či úprava financování stran.

 

Karel Schwarzenberg, Miroslava Němcová a Martin Kuba při tiskové konferenci

 

Po schůzce s Rusnokem Peake uvedla, že i přesto se předseda úřednické vlády před hlasováním o důvěře sejde s poslanci, kteří se k LIDEM hlásí, aby je seznámil s programovými prioritami svého kabinetu.

Bývalá vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM sesbírala 101 hlasů poslanců už po pádu vlády Petra Nečase. Kandidátka pravice na premiérku Miroslava Němcová z ODS to oznámila ani ne dvě hodiny před tím, než prezident Zeman jmenoval Rusnoka premiérem. Na rozhodnutí prezidenta to ale už nic nezměnilo. (více zde)

Mynář: Prezident by v druhém kole zvažoval dát mandát pravici

Prezident Zeman se zatím osobně k tomu, co v úterý řekl iDNES.cz Gazdík a potvrdil to i Benda, nevyjádřil. Ale prezidentův kancléř Vratislav Mynář potvrdil to, co šéfové pravicových klubů naznačili.

"Pan prezident by velmi zvažoval v případném druhém kole dání mandátu pravicové koalici," řekl v ČT Mynář. "O to více si myslím, že levice se bude snažit, nebo alespoň v to velmi věřím, že se levice bude snažit být velmi zodpovědná, aby pan prezident nebyl nucen ve druhém kole svěřit mandát pravici," uvedl kancléř.

Že by mohl dostat šanci v druhém kole Sobotka, Mynář zpochybnil. "Pan předseda by musel být David Copperfield nebo Harry Potter," řekl o šéfovi ČSSD. Dodal, že když Rusnokova vláda neprojde hlasy pravice, jsou počty jednoduché a pravicová vláda by v druhém kole byla pravděpodobnější.

"Je to pozitivní zpráva. Česká republika by se vrátila k parlamentnímu systému," reagoval na vyjádření Zemanova kancléře úřadující šéf ODS Martin Kuba.