Jdi na obsah Jdi na menu

Realismus...

21. 2. 2017

Petr Robejšek a jeho Realisté zahájili volební kampaň – sérií setkání s občany a zopakováním ambiciózního cíle zisku 20 procent v podzimních parlamentních volbách. Dle Robejška, jenž u nás obohatil způsoby řízení politické strany kategorií mentor, je něco takového dosažitelné i kvůli stagnaci ODS a skutečnosti, že TOP 09 prý „hledá své dno“.

Samozřejmě, v mysli vnějšího pozorovatele automaticky zaznívá realistická námitka: Realisté se možná nevyškrábou ani tam, kde se ony dvě zmíněné strany dnes nacházejí, a jen přispějí k dalšímu tříštění pravice.

Ale ať už Petr Robejšek i jeho zatím nepočetný spolek dopadnou jakkoliv, sázejí na trendy, které se silně projevují ve všech západních zemích, notabene i ve Spojených státech amerických, a jejichž odezva je dobře viditelná též v české společnosti.

Politolog Petr Robejšek na české mediální scéně už několik let vystupoval spíše jako politik. Rejstřík jeho témat byl pak poněkud chudý – elity selhaly, odtrhly se od lidu, který je ve svém celku moudřejší než stávající politici či bruselští úředníci. Přičemž selhavší elity nedovedou řešit téměř nic, zejména nikoliv migrační krizi, kvůli níž hrozí eroze kulturních i hodnotových základů evropského kontinentu a identity evropských národů.

Jeho kritika každopádně obsahuje reálné jádro. Migrační krize opravdu odhalila četné slabiny Evropské unie a nelze také popřít, že Evropa není nafukovací, a tudíž je nutné mít migraci pod kontrolou. Otázkou však je, zda Petr Robejšek přináší i nějaké realistické řešení.

Jeho Realisté se neprofilují pouze jako nějaká antiimigrační strana, avizovaný záběr i ideová konstrukce celého subjektu jsou širší, včetně návrhu na zavedení rovné daně. Obecný grunt Realistů by se dal vystihnout pomocí domácí variace na ústřední heslo Donalda Trumpa, tedy: „Udělejme Českou republiku větší.“ Neboli obhajujme národní zájmy a starejme se hlavně sami o sebe.

Například obnovou základní vojenské služby a lepším vyzbrojením armády, což je téma lákavé i pro české zbrojaře. Nikoliv náhodou patří mezi zakladatele Realistů rovněž prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. O peníze se Realisté asi bát nemusí, poněvadž je podporují miliardáři Marek Dospiva, spolumajitel skupiny Penta, či developer Radim Passer.

Robejškova strana se bude snažit uspět v dost zahuštěném politickém prostoru. Podle tajemníka Realistů Michala Moroze, který mimochodem jako náměstek ministra vnitra Radka Johna údajně představoval bezpečnostní riziko, rozhodne letošní volby Facebook.

I v tom se odráží inspirace Trumpem, jehož štáb dokázal velmi efektivně pracovat na sociálních sítích, mimo jiné i pomocí psychometrických metod. Případný, nikoliv nutně dvacetiprocentní, úspěch Robejškovy formace tak bude rovněž realistickým ukazatelem skutečnosti, že i u nás začíná politický marketing ovládat též sociální sítě.

Vysíláno na ČRo Plus, publikováno na www.rozhlas.cz/plus