Jdi na obsah Jdi na menu

Milníky kampaně: lži, sudetská nota a strašení Kalouskem

Miloš Zeman před prezidentským duelem

Je dobojováno, novým obyvatelem Pražského hradu bude od března Miloš Zeman. Server Lidovky.cz nabízí přehled stěžejních momentů vypjaté prezidentské kampaně.
 
Do volebního štábu dorazil i Miloš Zeman. Kateřina Zemanová se svým otcem v obležení novinářů. Miloš Zeman čeká na výsledky prezidentských voleb. Příznivci Miloše Zemana.
 
Lživý inzerát v novinách

Inzerát v Blesku

Jednoznačně největší podraz volby. V pátek v deníku Blesk vyšel inzerát s výzvou "Nevolte Karla Schwarzenberga", který obsahoval lživé informace: například, že Schwarzenberg řekl o prezidentu Edvardu Benešovi, že by byl podle dnešních zákonů postaven před haagský tribunál pro válečné zločince. Dále uvádí, že kandidát děkuje za podporu zástupci sudetských Němců Berndu Posseltovi a že považuje poválečný odsun Němců za nespravedlivý, že nebere na zřetel mnichovský diktát a okupaci a že považuje Benešovy dekrety za neplatné. Více čtěte ZDE.

Zemanův tým se od něj distancoval, nakonec se ukázalo, že inzerci zadal pražský advokát Vladimír Zavadil, bývalý důstojník komunistické tajné policie StB. Schwarzenberg ještě v pátek odpoledne oznámil, že podává trestní oznámení kvůli šíření poplašné zprávy a porušení volebního zákona. Více čtěte ZDE.

ČTĚTE TAKÉ:

Propírání minulosti

Zásadního akcentu se dočkalo téma poválečných Benešových dekretů. Vše spustil neobratným tvrzením Schwarzenberg. "Benešovy dekrety už neplatí 20 let, páč přijetím Listiny základních práv a svobod skončila platnost Benešových dekretů," prohlásil v jedné z debat. Z mnoha stran se na něj poté sesypali kritici včetně prezidenta Václava Klause. Zeman a jeho tým pak obratně z dekretů udělal velké téma kampaně. Více čtěte ZDE

Klausovi na straně Zemana

Václav Klaus mladší.

Do kampaně velmi hlasitě promluvila rodina dosluhujícího prezidenta. Klaus se nejdříve nechal slyšet, že slova o Benešových dekretech Schwarzenbergovi nemůže odpustit, první dáma Livie Klausová pak v narážce na Schwarzenbergovu manželku Therese pronesla, že její nástupkyně by měla mluvit česky. Václav Klaus junior se zase opřel do Schwarzenbergova podání české hymny a jeho otce, který byl podle něj členem kolaborantského hnutí Vlajka. Těsně před druhým kolem volby server Lidovky.cz zveřejnil SMS zprávu, ve které Klaus své známé napsal, že pokud kníže vyhraje volby, emigruje. Čtěte také.

Lži, lži, lži

Klamavé informace v kampani jednoznačně více vypouštěl Zeman, čistý štít nicméně nezůstal ani Schwarzenbergovi. Zeman například na knížete vytáhl lex Schwarzenberg. "Jestliže byl pan Schwarzenberg vlastenec, a já o tom nemám informace, proč Národní shromáždění přijalo tento zákon?" rýpl si. Jenže záhy se ukázalo, že Schwarzenbergovu rodinu vyvlastnili neprávem.

Další podpásovkou byla nepravdivá informace, kterou Zemanův tým převzal od antisemitského novináře Adama B. Bartoše, který napsal, že na hradě rodiny manželky knížete visí obraz s hajlujícími lidmi a hákovými kříži. Její rodina však památku již 300 let nevlastní, Bartoš i Zeman se za lež omluvili. Čtěte také.

Hlas Karla Schwarzenberga je neplatný. Vhodil ho bez obálky.

V jedné z debat Zeman svému rivalovi předhodil, že po restituci vyštval vysokým nájemným ze zámku v Čimelicích učiliště pro postižené a svou dlouholetou kamarádku Táňu Bílou. Jak zjistil server Lidovky.cz, nic z toho není pravda. Více čtěte ZDE.

Schwarzenberg se zase dopustil přešlapu, když se snažil rivala grilovat kvůli Mostecké uhelné. Kníže řekl, že byl proces zahájen během Zemanovy vlády a ukončil se za Tošovského. Zeman mu však obratem připomněl, že jeho vláda přišla na řadu až po Tošovského kabinetu. Kníže se také neobratně snažil odstřihávat od Nečasova kabinetu, když dal ruce pryč od ministryně kultury Aleny Hanákové. V debatě tvrdil, že její jmenování je v gesci Starostů, ne TOP 09.

Neplatný knížecí hlas

Schwarzenberg si utrhl ostudu, když šel volit v druhém kole volby. Obálku, ve které měl být lístek se jménem kandidáta, si odnesl z volební místnosti. Jeho hlas tak není platný. "Do očí mi blejskali a to nesnáším, vždycky mne po tom bolí oči," snažil se vymluvit pětasedmdesátiletý kandidát. Později vtipkoval, že by bylo blbé, kdyby se Zemanem prohrál o jediný hlas.

"Nepusťte Kalouska na Hrad!"

Zemanův tým zaplavil finále kampaně billboardy s hesly "Stop Kalouskovi na Hradě" a "Stop této vládě". Zemanovci přiznali, že tím chtěli mobilizovat levicově orientované voliče, nerozhodnuté lidi a ty, kteří nepřišli k prvnímu kolu voleb.

Autor: Lidovky.cz