„Z toho, co jsem si mohl zatím přečíst, tak pan Babiš potvrdil to podezření, že účelově přes svou rodinu v podstatě přepisoval majetek Čapího hnízda. Považuji to za velmi vážnou situaci, protože to snižuje kredit jak samozřejmě pana Babiše, tak celé vlády,” řekl Bělobrádek

Reakce Bělobrádka se výrazně liší od slov prvního místopředsedy lidovců a ministra zemědělství Mariana Jurečky, který ve středu novinářům řekl, že na Babišovo vysvětlení nemá žádný názor.

Ministr financí Sněmovně řekl, že Farmu Čapí hnízdo vlastnili v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. [celá zpráva]

Bělobrádek se k Babišovu obsáhlému projevu vyjadřoval již ve čtvrtek na Twitteru, když parafrázoval předvolební heslo hnutí ANO.

Babiš vedle ataků na politické a názorové oponenty a média uvedl, že žádný podvod nespáchal, a jména někdejších akcionářů farmy neuvedl proto, aby neohrozil svou rodinu.

Opozice jeho argumentaci odmítla. Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka odkázal na výsledky vyšetřování, které vede policie i Evropský úřad pro boj proti podvodům OLAF.

Koalice není závislá na jediném člověku

Bělobrádek vnímá kauzu především jako etický problém. „Domnívám se, že tu trestněprávní záležitost musí skutečně dořešit OLAF (Evropský úřad proti podvodům) a policie, nicméně vidím to jako etický problém, ale to si musí vyhodnotit pan Babiš, hnutí ANO a především voliči,” uvedl také Bělobrádek.

Koalice není závislá na jednom člověku, míní. Na tahu je podle něj především Babiš, případně premiér.