Jdi na obsah Jdi na menu

Aby se vám to nevrátilo, kritizuje Trump EU. Vadí mu, že je kvůli brexitu tvrdá

 

Prezident USA Donald Trump. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Prezident USA Donald Trump. 
foto: ČTK

 

Nový odklad brexitu si v noci na čtvrtek vysloužil kritiku ze zámoří, když šéf Bílého domu Donald Trump vyčetl Evropské unii, že je vůči Spojenému království příliš tvrdá. Sedmadvacet zemí EU a Británie se v Bruselu dohodly na odkladu brexitu do 31. října s tím, že pokud britský parlament schválí dohodu o vystoupení, odejde země z unie dřív. Podle Trumpa se Brusel vůči Londýnu chová špatně.

„Je to špatné, že se Evropská unie chová vůči Spojenému království a brexitu tak tvrdě,“ napsal americký prezident na Twitteru. Poznamenal, že stejně „brutálně“ vystupuje EU jako obchodní partner Spojených států, což se ale podle Trumpa změní. „Někdy v životě musíte nechat lidi vydechnout, aby se vám to nevrátilo,“ vzkázal Trump unijním státníkům.

Too bad that the European Union is being so tough on the United Kingdom and Brexit. The E.U. is likewise a brutal trading partner with the United States, which will change. Sometimes in life you have to let people breathe before it all comes back to bite you!

Prezident Trump jako odpůrce mnohostranných dohod už několikrát hovořil o výhodách vystoupení Británie z EU. Doufá, že po brexitu vyjedná s Londýnem novou, velkou obchodní dohodu. Zástupci amerického obchodu se na vyjednávání s Británií prý už připravují.

Při své loňské návštěvě Británie americký prezident prohlásil, že být na místě britské premiérky Theresy Mayové, vyjednával by s unií velmi odlišně. Mayová později řekla, že v rozhovoru s ní jí doporučil, aby pohnala unii k soudu.

Kompromisní plán

Po večeru plném emocí se dohodl kompromisní plán. Většina států požadovala odklad brexitu, k němuž mělo podle dosavadní dohody dojít v pátek, přinejmenším do konce letošního roku, Francie naopak volala po co nejkratším termínu. Datum 31. října odpovídá konci funkčního období stávající Evropské komise.

Pokud britský parlament schválí brexitovou dohodu s předstihem, může Británie opustit EU dřív. Evropští lídři se dále také dohodli, že o budoucnosti unie budou jednat bez účasti britských zástupců.

„Pro Spojené království to znamená dodatečných šest měsíců. V této době bude další postup plně v britských rukou,“ prohlásil předseda vrcholných unijních schůzek Donald Tusk s výzvou, aby získaný čas nepromarnilo. Britská strana podle něj může nejen ratifikovat smlouvu, ale také přehodnotit celou svou strategii okolo brexitu.

To by mohlo vést ke změnám politické deklarace popisující společnou představu budoucích vztahů, ale ne v textu samotné dohody o spořádaném britském odchodu, uvedl předseda Evropské rady. Připomněl, že až do konce října má také Británie stále možnost svou žádost o odchod zcela stáhnout. Na konci června hodlá Tusk šéfy států a vlád informovat o vývoji dění kolem brexitu.

Předpokladem pro naplnění dohody je britská účast v květnových evropských volbách, což Juncker komentoval slovy, že je to sice poněkud kuriózní, evropské právo je však třeba respektovat. Pokud by je Británie neuspořádala, opustila by unii brexitem bez dohody už k 1. červnu.

Premiérka Theresa Mayová však na závěr summitu zdůraznila, že Británie může EU opustit dřív než 31. října, pokud parlament schválí dohodu s EU. Vyloučené podle ní není ani to, že Británie nakonec z EU odejde ještě před volbami do Evropského parlamentu, které se budou konat mezi 23. a 26. květnem.

Autor: Iveta Křížová, ČTK