Jdi na obsah Jdi na menu

Taxikář Uberu v New Yorku bude brát minimálně 600 korun za hodinu

 
 
New York se stal prvním americkým městem, které zavedlo minimální mzdu pro řidiče alternativních taxislužeb typu Uber a Lyft. Opatření má ocenit práci řidičů a zabránit jejich vykořisťování.

 

(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) |

foto: Iveta Polochová, iDNES.cz

 

Městská komise pro taxi a limuzíny (TLC) v úterý oznámila, že přijala pravidla, která budou vyžadovat, aby často jezdící řidiči alternativních taxislužeb dostávali za své cesty minimální mzdu. Ta by měla být 27,86 dolarů (632 Kč) za hodinu nebo po odečtení výdajů 17,22 dolarů (391 Kč). Tato pravidla vstoupí v platnost v polovině ledna. Napsal o tom server Business Insider.

„New York je první město, které celosvětově uznává, že desítky tisíc mužů a žen, kteří poskytují stále populárnější jízdy alternativními taxíky, si zaslouží pevnou mzdu,“ řekl předseda TLC Meera Joshi a dodal, že zároveň chtějí zabránit tomu, aby jim podniky typu Uber a Lyft tuto mzdu jednostranně snižovaly. TLC totiž ve svém průzkumu zjistila, že průměrné výdělky řidičů s vysokou frekvencí jízd se mezi lety 2016 a 2017 snížily o více než 10 procent.

Uber a Lyft jsou proti

Zástupci společnosti Uber a Lyft s povinným mzdovým základem nesouhlasí a tvrdí, že to může mít negativní vliv na ceny a chování řidičů. „Povede to k vyššímu nárůstu tarifu, než je nutné, protože chybí příležitost se vypořádat s přetížením v centrální obchodní čtvrti Manhattanu,“ uvedl zástupce společnosti Uber.

„Pravidla, které navrhuje TLC, budou podkopávat hospodářskou soutěž tím, že umožní některým společnostem platit řidičům nižší mzdy a odradit řidiče od jízdy do a mimo oblasti Manhattanu. Tato pravidla budou pro Newyorčany znamenat krok zpět a my tímto vyzýváme TLC, aby vše přehodnotila,“ uvedl zástupce společnosti Lyft.

Zástupce společnosti Via byl naopak pro. „My se na spolupráci s TLC při zavádění tohoto pravidla těšíme,“ uvedl zástupce společnosti ve svém prohlášení.

Rada New Yorku v srpnu hlasovala pro zavedení minimální mzdy pro řidiče, kteří jezdí po silnici, ve snaze zabránit najímání nových řidičů po dobu jednoho roku. Rozhodnutí přišlo po zprávě od dopravního analytika Bruce Schallera. Ten tvrdí, že tyto služby zvyšují dopravní zácpy.

Podle komise budou nová pravidla pro 96 % nových řidičů Uberu, Lyftu, Juna a Via v New Yorku znamenat roční výdělek ve výši 10 tisíc USD (227 tisíc Kč).

Autor: