Jdi na obsah Jdi na menu

Proslulý továrník zavedl nemocenskou a svým dělníkům postavil kolonii

 
 
Patřil k nejvýznamnějším brněnským průmyslníkům a postavil známý komplex továrních budov Vaňkovka, stopu však zanechal i mimo největší jihomoravské město. Proslul také tím, že se pečlivě staral o své zaměstnance, když zavedl například nemocenskou. Od smrti Friedricha Wanniecka uplynulo 12. dubna sto let.
 
 

Pocházel ze staré soukenické rodiny, měl tři sourozence. Velkou budoucnost předznamenávalo Wannieckovi už studium. Chodil na vídeňskou polytechniku a Polytechnikum Karlsruhe. V pětadvaceti letech pak podnikl studijní cestu do Londýna a Skotska.

Základ svého podnikání položil ve chvíli, kdy postavil na zahradě svého domu v Trnité ulici malou továrnu, kterou rozvinul v průmyslový areál, kde se vyráběla zařízení pro cukrovary nebo turbíny i parní stroje. To byl také začátek dnešní Vaňkovky, kde aktuálně sídlí obchodní centrum a Fait Gallery. 

Fotogalerie

Vždy se dokázal postarat o lidi, kteří v jeho fabrikách pracovali. Kromě zavedení nemocenské také na kopci nad Viniční ulicí v Židenicích nechal na konci 19. století vybudovat čtyři cihlové domy. Tomuto území se proto říká Wannieckova kolonie.

„Měly sloužit dělníkům jako ozdravovny a rehabilitační zařízení pro nemocné a zraněné dělníky z jeho továrny. Bylo to součástí Wannieckova programu na podporu sociální úrovně dělníků,“ píše se v internetové encyklopedii dějin Brna.

Poslední roky života pak strávil v zahraničí. V roce 1903 se přestěhoval do Mnichova a později na sever Itálie. Zemřel v italském Meranu, pohřbili ho v Mnichově.

 

Jméno školy po manželce

Wanniecka jako zakladatele Vaňkovky připomíná přímo v areálu v budově Adam Gallery jeho portrét. „Zachránili ho po bombardování Mnichova během druhé světové války. Do Brna ho v roce 2006 při slavnostním otevření galerie přivezl vnuk Friedricha Wanniecka – Wolfgang Wannieck,“ uvedla Eva Staňková z občanského sdružení Vaňkovka.

Přímo v obchodním domě v kanceláři ředitele se nachází ještě jedna významná připomínka Fridricha Wanniecka – sádrová busta.

Wannieck se proslavil i mimo Brno. Po své manželce pojmenoval ovocnářskou školku a letní sídlo v Želešicích na Brněnsku. Victoria Wannieck Baumschule založil v roce 1877 spolu s Franzem rytířem von Felbingerem. 

Areál postavili na pozemcích staré venkovské usedlosti. Škola si postupně získala dobrou pověst po celé Evropě. Po druhé světové válce se areál rozšířil o JZD Želešice a Státní statek Hajany. 

Letní rodinné sídlo dnes slouží jako penzion. Wannieck byl známý také ve Vídni, kde v místním parlamentu reprezentoval brněnskou městskou kurii. Mandát dostal po smrti Gustava Winterhollera, který byl právníkem, státním úředníkem a liberálním politikem německé národnosti. K liberálnímu proudu se hlásil i Wannieck, který se v roce 1891 stal čestným občanem Brna. Inicioval stavbu známého Německého domu na Moravském náměstí, který byl po druhé  světové válce vyhozen do povětří.

Friedrich Wannieck

  • Narodil se 18. července 1838 v Brně a zemřel 21. dubna 1919 v italském Meranu. 
  • Vystudoval technický institut ve Vídni a Polytechnikum v Karlsruhe. 
  • Postavil areál Vaňkovky a Wannieckovu kolonii v brněnských Židenicích. 
  • Měl mandát v parlamentu ve Vídni, kde reprezentoval Brno. 
  • Inicioval stavbu Německého domu.