Jdi na obsah Jdi na menu

Pohádkový plat šéfa společnosti Walt Disney rozčilil dědičku impéria

 
 
Za loňský rok si Bob Iger, šéf americké mediální a zábavní společnosti Walt Disney, vydělal 65,7 milionu dolarů, tedy v přepočtu 1,5 miliardy korun. Jde o 80procentní nárůst gáže v porovnání z předchozím rokem. Dědička impéria Abigail Disneyová částku označila za šílenou a postavila se na stranu zaměstnanců společnosti, mezi které by část své odměny měl Iger rozdělit.
 
 

Podle studie společnosti Equilar byl plat generálního ředitele a předsedy představenstva 1 424krát vyšší než průměrný plat zaměstnanců společnosti. Štědrá odměna odráží také fakt, že se společnost podílela na akvizici mediálního magnáta 21st Century Fox za 71,3 miliardy dolarů, přibližně 1,6 bilionu korun, informuje magazín Deadline.com

Fotogalerie

Díky tomu si Disney buduje cestu ke streamovacím službám Disney+, které mají být v Americe spuštěny ještě letos (psali jsme zde). 

Plat Igera označila začátkem týdne osmapadesátiletá filmová režisérka a filantropka Abigail Disneyová, vnučka spoluzakladatele firmy Roye Disneyho a praneteř Walta Disneyho, za šílený. Zdůraznila, že Iger je podle ní dobrý člověk, který si bonus zaslouží, avšak taková částka má zhoubný vliv na společnost. 

„Podle všech objektivních měřítek je více než tisícinásobek průměrného platu šílenství,“ napsala v jednom ze série 22 tweetů, které zveřejnila na svém profilu. 

Dvojnásobek minimální mzdy

„Když loni dostal bonus (Iger, pozn. red.), propočítala jsem si to. Pokud by ze své kapsy daroval 15 procent každému zaměstnanci, který pracoval v Disneylandu, stále by mu zůstalo 10 milionů dolarů,“ uvedla Disneyová v polovině dubna pro Fast Company

Společnost podle Disneyové neudělala dost pro to, aby odměnila ty, kteří udržovali firmu v chodu každý den. Disneyová připomněla, že v březnu loňského roku zaměstnanci zábavního parku Disneyland v Kalifornii protestovali poté, co nezisková organizace Economic Roundtable publikovala studii s názvem Working for the Mouse (v překladu Práce pro myšáka). Podle ní se více než polovina ze 17 tisíců dotázaných zaměstnanců obávala, že přijde o svůj domov a jeden z deseti v posledních dvou letech žil dokonce na ulici. 

Mluvčí společnosti Disney Suzi Brownová uvedla, že společnost investovala do toho, aby nástupní hodinová mzda dosáhla 15 dolarů za hodinu, což je dvojnásobek minimální hodinové mzdy v USA, píše britský deník The Guardian. Průměrný roční plat ve firmě je podle Equilar 46 127 dolarů, přibližně 1,06 milionu korun. To zhruba odpovídá průměrné roční mzdě v USA.

Podle Disneyové to však nestačí. Společnost, která je ziskovější než kdy dřív, by podle ní měla své zaměstnance lépe platit. 

Právě díky zábavním parkům překonal zisk v prvním kvartálu letošního roku odhady analytiků, a to i navzdory skutečnosti, že byl nižší než v předchozím čtvrtletí. Tržby se podle ČTK snížily na 15,30 miliardy dolarů z 15,35 miliardy. Příjmy z provozu zábavních parků však stouply o 4,6 procenta, ty z mediálních sítí pak o sedm procent.

Na problematiku nerovnosti bohatství a příjmů Disneyová dlouhodobě upozorňuje. Je členkou organizace Patriotic Millionaires (milionáři-patrioti), která volá po vyšších daních pro bohaté. Deník The Guardian v této souvislosti připomíná, že Disneyová pro tyto účely již darovala více než 70 milionů dolarů (1,6 miliardy korun).