Jdi na obsah Jdi na menu

Jak začít podnikat s málem finančních prostředků?

Pracovat na volné noze je snem mnoha lidí. Není se čemu divit, protože podnikání má mnoho výhod. Nesmíme ale zapomínat, že podnikání je spojeno s velkou zodpovědností zejména po finanční stránce.

Volba oboru podnikání aneb v čem podnikat

Ještě než se pustíte do podnikání, měli byste zvážit všechny plusy a mínusy, které se s oborem vaší vysněné práce pojí. Ne každý obor je pro podnikání vhodný a ne v každém oboru jsou začátky snadné.

Některé obory mají snazší začátky, než jiné. Příkladem může být například prodej přes internet. Založit si vlastní e-shop je v dnešní době velmi jednoduché a pro tyto účely existuje spousta e-shopových platforem, jejichž používání je snadné a cena za doménu více než přívětivá.

Prodávat přes internet lze dnes téměř cokoliv - produkty i služby. U produktů je stěžejní fungující e-shop a povědomí veřejnosti. Aby vás lidé našli, musíte si dát záležet na SEO (optimalizace pro internetové vyhledávače - pozn. red.). To je velmi důležité, protože bez správné SEO, se o vás lidé bez reklamy nedozví. Pomocníkem, který vás dostane do povědomí potencionálních zákazníků, mohou být zbožové srovnávače jako je v českém prostředí Heureka a Zboží. Další možností je PPC reklama, která cílí na zákazníky, kteří hledají váš produkt nebo službu (je tedy velmi relevantní a osloví jen ty, kteří mají o zboží/službu zájem). U PPC reklamy platíte za kliknutí - tedy návštěvu na vaší stránce, a u srovnávačů je to zase proklik do vašeho obchodu.

Když už na internetu prodáváte, neměli byste zapomenout na sociální sítě, což je velmi levný marketingový kanál, prostřednictvím kterého můžete klidně i zdarma oslovit stovky zákazníků, pokud budete publikovat zajímavý obsah.

Jak začít: Strategie přežití

Pokud vám to současná situace dovolí, je vhodné začít s podnikáním při zaměstnání. Máte tak totiž k dispozici stálý příjem a zisk, který utržíte z vašeho podnikání, můžete investovat do nákupu nového zařízení, materiálů nebo inovací vašich technologií.

V počátku je důležité snažit se vytěžit maximum z dostupných zdrojů. Do vybavení, softwaru nebo materiálu investujte jen tolik, kolik je v počátku opravdu nutné. Zbytek dokoupíte později z již vydělaných peněz.

V případě, že nabízíte služby, tak potřebujete vlastní kancelář, kde budete mít schůzky se zájemci. V počátcích podnikání může být taková kancelář velkou finanční zátěží, a proto vám nedoporučujeme volit pronájem ani koupi. Ideálním řešením je virtuální sídlo, kde máte k dispozici místnost pro schůzky, poštovní adresu a hlavně adresu sídla, která je pro založení podniku nutností.

Kde sehnat finance?

Většinou se vaše podnikání dostane do fáze, kdy budete potřebovat finanční injekci, abyste se posunuli na další úroveň. Na řadě je pátrání po zdroji financí. Kde hledat?

Máte minimálně 5 možnosti, kde sehnat finance pro svůj projekt.

  • Kdo šetří má za tři
  • Dotace
  • Crowdfunding
  • Investor / Business Angel
  • Bankovní úvěr pro startupy

Strategií šetření máte šanci se vyhnout zadlužení a úspěšně rozjet podnikání. Počítejte však s tím, že veškeré vydělané peníze investujete do svého byznysu a také s tím, že tato cesta je poměrně časově náročná.

Díky tomu, že stát (EU) podporuje růst podnikatelského prostředí a zaměstnávání pracovníků, můžete si přijít poměrně snadno k balíku peněz z dotací. Více informací o dotacích hledejte na internetu nebo úřadu práce.

Novodobý způsob financování je crowdfunding, kdy se na váš projekt složí lidé. Funguje to tak, že si zaregistruje projekt na crowdfundingové platformě a po určité časové období se snažíte přesvědčit co nejvíce lidí, že je váš projekt smysluplný a má budoucnost. Lidé, kteří budou mít o vaše služby či produkt zájem, vám přispějí a vy jim na oplátku pošlete nějakou pozornost nebo váš produkt či službu za zvýhodněnou cenu. Vyzkoušet můžete zahraniční Kickstarter, kde máte šanci oslovit mnohonásobně více lidí, než na českých portálech jako je Hithit, Pěnezozdroj nebo Startovač.

Častým zdrojem financí začínajících firem jsou investoři nebo tzv. business angels, což jsou lidé, kteří hledají startupy s potenciálem a jsou ochotni váš nápad podpořit za to, že budou mít v budoucnu podíl z vašeho zisku.

Poslední z možností, kterou vám představíme, je klasický bankovní úvěr. Banky sice nejsou ke startupům moc přívětivé, ale zdá se, že se blýská na lepší časy, protože už existují úvěry šité na míru startupům, u kterých nemusíte ručit nemovitostí. Takovým úvěrem je například Firemní úvěr Startup od České spořitelny nebo Profi úvěr Start od Komerční banky.

Autorem článku je společnost Comeflex - poskytovatel virtuálních sídel pro podnikatele a specialista na zakládání společností.