Jdi na obsah Jdi na menu

Byt za 5,4 miliardy. V New Yorku se prodala nejdražší nemovitost v historii

 
 
Americký investor Ken Griffin si v New Yorku pořídil byt za rekordních 238 milionů dolarů (5,4 miliardy Kč). Prodej nemovitosti v rozestavěném mrakodrapu nad manhattanským Central Parkem je největší realitní transakcí v americké historii. O uzavření obchodu jako první informoval deník The Wall Street Journal.
 

Luxusní sídlo, které vzniklo kombinací dvou bytových jednotek, bude mít celkovou obytnou plochu zhruba 2200 metrů čtverečních a v mrakodrapu zabere čtyři nejvyšší patra. Podle mluvčí Griffinovy firmy bude svému majiteli sloužit jako bydliště během jeho pracovních pobytů v New Yorku, informovala agentura Bloomberg. O jeho koupi usiloval Griffin už od roku 2015.

 

Jeřáb na střeše rozestavěného newyorského mrakodrapu, na jehož vrcholu bude...

Jeřáb na střeše rozestavěného mrakodrapu, na jehož vrcholu bude nejdražší byt v USA.

 

Navzdory astronomické částce, kterou za byt zaplatil, se však v rámci dané lokality jedná o regulérní cenu. V přepočtu na čtvereční metry jsou nemovitosti na Manhattanu nejdražší v USA, uvedla stanice CNBC s odkazem na studii analytické firmy NeighborhoodX.

Až doposud byl historicky nejvyšší transakcí nákup sídla miliardáře Barryho Rosensteina na Long Islandu ve státě New York. V roce 2014 zde Rosenstein utratil 137 milionů dolarů.

Manhattanský mrakodrap s nejdražším „penthousem“ (byt na nejvyšším podlaží, pozn. red.) v USA buduje firma Vornado Realty Trust. Po dokončení 79patrové budovy s výhledem na Central Park si společnost od prodeje bytových jednotek slibuje čistý příjem ve výši zhruba jedné miliardy dolarů. Kromě Griffina si v mrakodrapu kupuje byt i britský zpěvák Sting, napsal deník The New York Times.

Nejdražší bydlení v Česku? Na Staroměstském náměstí

Podle představitelů společnosti Vornado se už v rozestavěné budově podařilo prodat přes 80 procent bytů. Tyto transakce by měly být dokončeny v roce 2020, uvedla agentura Reuters. Budova nabízí celkem zhruba 37 tisíc čtverečních metrů obyvatelné plochy k prodeji.

Jen pro zajímavost - společnost Metrostav Development v současnosti nabízí tři administrativní budovy u pražské stanice metra Palmovka za 2,5 miliardy korun. Tedy ani ne za polovinu ceny, za kterou Griffin pořídil své hnízdečko v New Yorku. A nejdražším českým bydlením je zřejmě dům na Staroměstském náměstí přímo naproti orloji, za který v roce 2016 izraelský developer zaplatil přes 415 milionů korun  (216 tisíc za metr čtvereční). A to ještě byl dům před rekonstrukcí, a nikoliv dokončený byt.

Realitní magnát

Griffin má s nákupy rekordně drahých nemovitostí bohaté zkušenosti. Kromě New Yorku vlastní také nejdražší byt v Chicagu, za který zaplatil 58,75 milionu dolarů. V roce 2015 zlomil podobný rekord i v Miami, kde jej největší realitní transakce v historii města stála 60 milionů dolarů. Kromě toho skoupil i další nemovitosti v New Yorku a Chicagu, v celkové hodnotě přes půl miliardy dolarů, napsala agentura Bloomberg.

Letos v lednu pak obrátil svou pozornost na Londýn, kde si pořídil sídlo za 95 milionů liber nedaleko Buckinghamského paláce. Časopis Time uvedl, že šlo o jednu z nejdražších londýnských rezidencí.

Kenneth C. Griffin je ve finančním světě známý především jako zakladatel investiční společnosti Citadel. Časopis Forbes odhaduje jeho jmění na téměř 10 miliard dolarů. V žebříčku nejbohatších lidí světa agentury Bloomberg mu momentálně patří 138. příčka.