„Ani město, ani policie nejsou schopny zaručit na uvedeném území bezpečnost turistů a místních obyvatel. Zejména pro ženy je třeba předpokládat ve večerních a nočních hodinách zvýšené bezpečnostní riziko,“ napsala radní a sama popsala místa, kde během silvestrovské noci došlo k incidentům, jako „no-go zóny pro ženy“. „Pro karnevalové vyvrcholení sezóny je bohužel třeba počítat s podobnou situací,“ napsala.

Nemůžeme zaručit ženám bezpečnost, do některých míst města nechoďte, přiznává radní Kolína nad Rýnem Judith Wolterová.

Nemůžeme zaručit ženám bezpečnost, do některých míst města nechoďte, přiznává radní Kolína nad Rýnem Judith Wolterová.

FOTO: http://pro-koeln.org

Primátorka Kolína nad Rýnem Henriette Rekerová slíbila na oslavy masopustu zvýšená bezpečnostní opatření a větší ochranu žen. „Ať chodí ven a baví se, jen je třeba, aby byly na podobné případy lépe připraveny,“ prohlásila primátorka. Soubor vydaných doporučení pro ženy a dívky obsahuje například radu držet se od cizinců „na délku paže“, což vyvolalo na internetu posměch. [celá zpráva]

Paní Merkelová, kde jste?

Zhruba tři stovky lidí se v úterý večer sešly před katedrálou v německém Kolíně nad Rýnem k protestu proti útokům ze silvestrovské noci, během níž skupiny mužů napadly, okradly či sexuálně obtěžovaly téměř sto žen. Demonstranti se dožadovali reakce německé kancléřky Angely Merkelové.

Paní Merkelová, kde jste? Co říkáte? Máme z toho strach! stojí na tabulkách, s nimiž lidé protestovali před katedrálou v Kolíně nad Rýnem.

Paní Merkelová, kde jste? Co říkáte? Máme z toho strach! stojí na tabulkách, s nimiž lidé protestovali před katedrálou v Kolíně nad Rýnem.

FOTO: Wolfgang Rattay, Reuters

„Paní Merkelová, kde jste? Co řeknete? Máme z toho strach!“ hlásaly nápisy demonstrujících, většinu z nich tvořily ženy.

Merkelová již útoky odsoudila a vyzvala k vyšetření incidentů a potrestání viníků. Zároveň oznámila, že se sejde s primátorkou Rekerovou, aby s ní události probrala. „Musí se udělat vše pro to, aby byli pachatelé vypátráni co nejdříve a potrestáni bez ohledu na svůj původ,“ prohlásila Merkelová.

Obava z posílení nenávisti k uprchlíkům

Podle četných svědků ženy napadali mladíci severoafrického a arabského vzhledu. Politici už varovali, aby lidé silvestrovské události nedávali do přímé souvislosti s přílivem miliónu uprchlíků z válečných oblastí v loňském roce, zejména ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku.

„Je naprosto mimo spojovat skupiny útočníků severoafrického vzhledu s uprchlíky,“ prohlásila Rekerová po konzultacích s policií. Upozornila, že zatím nejsou žádné důkazy o tom, že mezi pachateli útoků byli běženci. Podle policie to mohli být i rodilí Němci, jejichž předkové se do země přistěhovali.

Také německý ministr vnitra Thomas de Maiziere, který jinak práci kolínské policie o silvestrovské noci ostře kritizoval, varoval před jakýmkoli zevšeobecňujícím podezříváním uprchlíků. „Ovšem pokud jsou pachatelé Severoafričané, pro což existují náznaky, pak by to nemělo být žádné tabu a nemělo by se o tom informovat falešně,“ řekl.

Policie v úterý kontrolovala v blízkosti kolínského hlavního nádraží několik mužů, žádného podezřelého ale stále nemá.