Jdi na obsah Jdi na menu

Profesor Keller velmi nevesele o imigraci a naší budoucnosti: Taková Evropa nemůže dlouho vydržet.

3. 3. 2016
Profesor Keller velmi nevesele o imigraci a naší budoucnosti: Taková Evropa nemůže dlouho vydržet. To už je pak asi fakt lepší tiše vymřít...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Profesor Keller velmi nevesele o imigraci a naší budoucnosti: Taková Evropa nemůže dlouho vydržet. To už je pak asi fakt lepší tiše vymřít...

ROZHOVOR Europoslanec Jan Keller říká, že imigrace naší ekonomice nepomůže a k záchraně důchodového systému musíme zvednout porodnost v dnešní mladé generaci. „Jestliže jsou takové podmínky, že mladí si nemohou dovolit mít děti, nic nevyřešíme tím, že pozveme mladé z jiných kontinentů, aby dělali děti za ně. To už je pak asi fakt lepší tiše vymřít,“ řekl mimo jiné.

Obhájci imigrace tvrdí, že přijímaní imigrantů pomůže ekonomice, protože imigranti zaplní volná pracovní místa a současně prý pomohou udržet důchodový systém. Nejsou ale naopak větším nákladem pro sociální systémy než přínosem pro ekonomiku? Plus započtěme náklady na bezpečnost a následky kriminality...

Není žádný důvod předpokládat, že imigranti zaplní ta pracovní místa, která nejsme schopni zaplnit vlastními lidmi. Potřebovali bychom technicky zdatné lidi, dále lidi, kteří se uplatní v digitalizované ekonomice, a rovněž širokou škálu řemeslníků. Poslední studie z Německa ukazují, že lidí těchto profesí je mezi uprchlíky jen minimálně. Zato je mezi nimi mnoho takových, kteří neabsolvovali více než čtyři třídy základní školy. Neříkám to proto, že bych se chtěl vysmívat utečencům, ale proto, že k smíchu jsou takzvaní odborníci, kteří nás ujišťují, že migranti budou posilou ekonomiky. K záchraně důchodového systému musíme zvednout porodnost v dnešní mladé generaci. Jestliže jsou takové podmínky, že mladí si nemohou dovolit mít děti, nic nevyřešíme tím, že pozveme mladé z jiných kontinentů, aby dělali děti za ně. To už je pak asi fakt lepší tiše vymřít.

Co říkáte silvestrovským událostem v Kolíně nad Rýnem a dalších německých i evropských městech?

To, co policie dokázala zjistit, ukazuje, že mezi násilníky byl velký počet žadatelů o azyl. To neukazuje na vysokou míru jejich inteligence. Normální člověk přece začne dělat násilnosti až poté, co je mu azyl udělen. Opravdu si někdo myslí, že ti migranti, kteří se takto chovají, budou přínosem pro náš trh práce a penzijní systém?

Co se týče sexuálních útoků uprchlíků v Německu, publicista Jan Petránek řekl, že útoky na ženy jsou hluboko v mentalitě migrantů a uprchlíci mají hodnoty neslučitelné s našimi. Co o tom soudíte?

Nerad bych generalizoval. Útoky na ženy nejsou hluboko v mentalitě všech migrantů, ale pouze některých. Problém je v tom, že nevíme, jaký je jejich podíl. Přesně totéž se týká i otázky slučitelnosti hodnot. V Bruselu dávám přednost arabským restauracím před evropskými. V těch evropských už se mne pokusili podvést při placení. V arabských se mi to nestalo ani jednou. Chápu ovšem, že někdo může tvrdit, že podvádění je součástí našich hodnot, takže jako správný Evropan bych měl jít se nechat od jiných Evropanů okrádat. Projevil bych tím svoji solidaritu s turisty.

Objevily se zprávy, že německá policie nemá vyšetřovat „drobnou“ kriminalitu přistěhovalců...

Nevím, zda je to pravda. Chtělo by to napřed ověřit. Není to totiž příliš logické. Na první pohled často nerozlišíte čerstvého migranta od starousedlíka. Navíc velkou část drobných obchůdků provozují potomci migrantů, kteří jsou v zemi desítky let. Určitě by protestovali,  kdyby policie přihlížela, jak jim nově příchozí obchod pomalu rozkrádají.

Šéfka Alternativy pro Německo (AfD) Frauke Petry prohlásila, že by pohraniční stráž měla být připravena střílet uprchlíky, pokud to bude nutné. „Potřebujeme efektivní kontrolu (hranic), abychom zabránili neregistrovaným žadatelům o azyl vstup do země z Rakouska. Žádný policista nechce střílet na uprchlíky a já si to také nepřeji. Ale střelba by měla být umožněna jako poslední možnost,“ prohlásila pro německá média šéfka AfD Frauke Petry. Souhlasíte s ní?

Myslím, že střílet by se mělo jenom v sebeobraně. Kdyby se tím všichni řídili, nemusely by být války.

Premiér Sobotka řekl: „Jsem přesvědčen, že levicové lídry za deset dvacet let najdeme spíše mezi dobrovolníky, kteří v létě odjeli na Balkán a pomáhali uprchlíkům. Tihle lidé budou v budoucnu představovat levici. Nehledal bych je na náměstích, kde se šíří xenofobie, nenávist a rasismus.“ Co o tom soudíte? 

Myslím si, že premiér Sobotka může mít v této věci pravdu. Na rozdíl od něho v tom však spatřuji neblahý signál o směřování levice. Skutečná levice by měla usilovat o strukturní změny ve společnosti směrem k větší spravedlnosti. Jestliže se soustředí na vaření čaje pro ty, kdo už přišli o všechno, je to pozdě a je to špatně.

Slovenský premiér Fico řekl, že nechce, aby na Slovensku vznikla nějaká ucelená muslimská komunita. Řekl, že existuje problém s integrací imigrantů, a také řekl, když to řeknu lidově, že si nevezme na triko, aby byly ženy na Slovensku sexuálně napadány. Co si o tom myslíte?

Robert Fico je politik, který říká, co si myslí. Uvidíme, jak s tím ve volbách pochodí. Pokud v nich uspěje, mohla by jeho pravdomluvnost inspirovat i jiné politiky.

Robert Fico také řekl, že absolutní většina běženců jdoucích do Evropské unie z Turecka jsou ekonomičtí migranti. „Trvám na svém postoji, že absolutní většina těchto lidí jsou ekonomičtí migranti (hovořil o migrantech jdoucích do Evropy z Turecka, pozn. redakce). Kdo má věřit člověku, který se necítil bezpečně v Srbsku, v Maďarsku, ani v Rakousku, a tak šel až do Německa? Evidentně mu šlo o ekonomické zájmy,“ řekl Fico…

Před měsícem prohlásil rovněž eurokomisař Timmermans,  místopředseda Evropské komise, že většina migrantů jsou ekonomičtí migranti. Zástupci agentury Frontex vzápětí řekli, že to není pravda. Okamžitě jsem pana Timmermanse písemně interpeloval a zeptal se ho, zda mluví pravdu, a když ne, tak proč. Zatím jsem nedostal odpověď. Podle regulí EU má však ještě týden na odpověď čas. Pak se ho zeptám znova.

Jak hodnotíte to, jak se k imigrační krizi staví EU a Německo? Jak se díváte na roli Turecka? Máme se s ním dohodnout, nebo nás bude vydírat? Není lépe postavit ploty chránící hranice?

To jsou komplikované věci, na které se dá odpovědět jen s rizikem velkého zjednodušení. Německo je očividně bezradné, spoléhat se na nespolehlivé Turecko je výrazem zoufalé situace, ve které se Evropa ocitla. Za pár týdnů anebo měsíců uvidíme, jakým způsobem chce Německo svoji bezradnost překonat a jakým způsobem Turecko svoji nespolehlivost projeví.

Hovoří se o tom, že Turecko podporuje Islámský stát (obchoduje s ropou) i imigrační vlnu do Evropy. Co o tom soudíte?

Obávám se, že v tomto případě se o pomluvy nejedná.

Též se objevila tvrzení, že migrační vlnu do Evropy podporují USA a podporují ISIS proti Asadovi…

Myslím si, že USA spíše jen pozorují vývoj, proti kterému v zásadě nic nemají.

Andrej Babiš řekl, že příliv uprchlíků do EU se musí zastavit úplně. Nemáme dle něj povinnost a v tuto chvíli nemůžeme vůbec nikoho přijímat. Musíme prý v první řadě zaručit bezpečnost našich občanů. Ptá se, proč by z bohatství evropských zemí tvořených po generace měli žít lidé bez vztahu k hostitelské zemi a kultuře – lidé, kteří představují bezpečnostní riziko a jejichž touhou není asimilace, ale rozvrat evropské kultury. Dle Babiše není možné, aby Evropané měli menší práva než přistěhovalci, a je vyloučeno, aby se přizpůsobovali uprchlíkům. Jaký je váš názor?

Můj názor je velice podobný, jen nevím, jak to zařídit. Rád bych věřil, že Andrej Babiš to ví, ale nejsem si tím příliš jist.

Vidíme, že Schengen je věc pro dobré počasí, ale když přijde bouřka, prosakuje a valí se přes něj povodeň. V okamžiku, kdy EU hranice nijak nehlídá, cizí lidé libovolně bez jakékoli registrace překračují hranice a pohybují se po Evropě. Současně vidíme, že už nyní jsou v západní Evropě obrovské muslimské komunity podhoubím pro terorismus. Neměl by si náš stát vzít zpátky pravomoc, kdo může vstoupit na naše území? V okamžiku, kdy není chráněna vnější hranice EU? První je věc, že kontrolou hranic zamezíme přílivu uprchlíků, a druhá věc, že v západní Evropě jsou občané EU muslimského vyznání, kteří jsou zapojení do hnutí teroristů. Ale muslim, který žije třetí generaci v Německu a je třeba terorista, může libovolně překročit hranice naší země, nikdo ho na hranicích nezkontroluje, nezadrží a zde může u nás něco spáchat. Jedním ze znaků suverénního státu je, že kontroluje své hranice a kontroluje právo na svém území, které je vytyčeno hranicemi. Jakmile někdo poruší zákon u nás, překročí hranice, tak už náš stát toho člověka těžko potrestá...

Dnes se v Evropském parlamentu mluví spíše o tom, jak potrestat země, které si chtějí své hranice chránit, než o tom, jak trestat ty, kteří je ilegálně překračují. Není mi úplně jasné, proč tomu tak je. Je mi ale jasné, že taková Evropa nemůže dlouho vydržet.

I kdybychom nepočítali současnou migrační vlnu, tak již před ní existovaly odhady, že v západní Evropě budou mít muslimové většinu do 40 let. Takže v Německu, Francii, Británii, Belgii, Nizozemí a tak dále mohou nastavit muslimská pravidla a právo šaría. Budou ovládat velké země EU a pak muslimské zásady mohou prosazovat vůči nám. Není pro nás EU z tohoto důvodu hrozbou a není pro nás řešení vystoupit z EU a utvořit nějaké uskupení států kolem Visegrádu a části Balkánu a dalších států střední a východní Evropy?

Ztratili jsme (mimochodem už před vstupem do EU) samostatnost ekonomickou, politickou i vojenskou. Nic z toho se nám odchodem z EU automaticky nevrátí. Jak chcete v takové situaci budovat spolek s Polskem, které je silnější než my a sleduje výhradně své vlastní zájmy, a se zeměmi Balkánu, které jsou rozhádané mezi sebou? Jak to chcete navíc budovat v situaci, kdy i u nás doma je každý rozhádaný s každým? Na celé věci je nejhorší, že tato kritická situace nás nesemkla, ale naopak vede k přitvrzení vnitřních sporů. Na tomhle se nic rozumného a perspektivního budovat nedá. S takovými předpoklady bychom se měli spíše začít modlit, aby nám časem taky někdo ohřál čaj a věnoval deku.

prof. PhDr. Jan Keller, CSc.