„Něco se tam děje, Mario,“ varoval pak televizní moderátorku a pokračoval: „Podívejte se do Bruselu, do Paříže a na další místa. Něco se tam děje a není to dobré. Chtějí tam právo šaría. A jak víte, je potřeba asimilace, a k té tam nedochází. Děje se tam něco moc špatného,“ míní americký miliardář.

Reakce Belgičanů, kteří se vzpamatovávají z nedávné hrozby teroristických útoků a mimořádných opatření, jež Brusel do značné míry paralyzovala, na sebe nenechala dlouho čekat. Na Twitteru se okamžitě začaly objevovat příspěvky, které nelichotivé poznámky amerického miliardáře odsoudily. Uživatelé je nejčastěji doprovázejí malebnými snímky Bruselu.

„Tohle je moje špinavá díra,” napsal například na Twitteru bruselský PR konzultant Joseph Lemaire a přidal snímky několika míst z centra města včetně hlavního náměstí a známých budov ze 17. století.

Bruselská radnice se k Trumpovým výrokům nechtěla vyjadřovat. „Na komentáře pana Trumpa nereagujeme. Hezký den,“ odpověděla na dotaz deníku The New York Times.

To prezident bruselského regionu Rudi Vervoort už byl sdílnější. Ústy svého mluvčího vzkázal, že ho Trumpova slova zaskočila. „Můžeme ujistit Američany, že je Brusel multikulturní město ve střední Evropě, které oplývá zelení a tolerantní kulturou,” reagovalo vedení regionu.

Belgie byla po teroristických útocích v Paříži z 13. listopadu, při nichž zahynulo 130 lidí, vystavena kritice, protože prý dostatečně nebojuje s radikalizací potomků muslimských přistěhovalců. Řada stop po pachatelích nejhoršího poválečného masakru ve Francii totiž vedla na bruselské předměstí Molenbeek, kde několik