Jdi na obsah Jdi na menu

Jídlo s nejkrásnějším výhledem na Prahu. Najezte se v padesátimetrové výšce

 

Přímo pod nohama mají účastníci několik desítek metrů volného prostoru. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy
Přímo pod nohama mají účastníci několik desítek metrů volného prostoru.

 

Prakticky každého láká mít u oběda nebo večeře v restauraci výhled na panorama města, ve kterém se právě nachází. Kulinární atrakce Večeře v oblacích (Dinner in the sky) nabízí asi ten nejlepší výhled ze všech. Večeříte totiž až v padesátimetrové výšce nad zemí.

Skupinka lidí si prohlíží speciálně upravenou plošinu a skoro všem aspoň na chvíli blýskne hlavou myšlenka, jestli je všechno dobře připevněno. Z plošiny totiž trčí dvaadvacet sedaček a každá je k ní přivařena jedinou trubkou.

Kolik to stojí?

Brunch (lehký oběd) 1144Kč

Oběd 1534Kč

Večeře 3094Kč

Večeře při západu slunce 3640Kč

Koktejl 962Kč

Klid nepřidává svým vtípkem ani číšník. „Všimli jste si, že je celá plošina zavěšená jen na dvou ocelových céčkách?“ Ten cestu absolvuje za den až osmkrát a pohledy některých lehce vyděšených návštěvníků ho zjevně baví.

V tu chvíli se začne plošina zavěšená na jeřábu přímo v srdci pražských Riegrových sadů zvedat a návštěvníci se rozhlíží kolem sebe. Bude se totiž jíst s výhledem, který doteď zažil málokdo. 

 

Účastníci jsou usazeni a připoutáni na plošině, kterou vyzvedne do výšky jeřáb.

Účastníci jsou usazeni a připoutáni na plošině, kterou vyzvedne do výšky jeřáb.

 

Hostům pomáhá zaplašit nepříjemné představy padající plošiny sklenička bílého, které rozlévá jeden z číšníků připoutaných ve středu plošiny. U toho varuje všechny přítomné před manévrováním s příbory, skleničkami, ubrousky nebo třeba mobily. Všechny totiž láká „selfíčko“ s výhledem na Prahu, ale vytáhnout mobil lehce zpocenýma rukama nad padesátimetrovou propastí není žádná legrace.

„Už vám něco spadlo?“ ptá se jeden z hostů. 

„Ubrousky odlétávají docela často. Viděl jsem i spadlou vidličku a večer, když je tma, spadne občas špunt,“ odpovídá číšník. 

Během dvou minut je plošina v maximální výšce a stejně rychle dokáže být i zpátky, třeba když se někomu chce na toaletu nebo se hostům udělá nevolno. Nepříjemný pocit se ale podaří všem rychle překonat a užívají si úchvatný výhled na pražské panorama. Za krásného počasí je vidět Pražský hrad, Petřín nebo staroměstské i malostranské věže. Navíc na všechny čeká luxusní menu připravené šéfkuchařem Daliborem Navrátilem.

Michelinský kuchař vaří nad pražskými střechami | (0:52) | video: iDNES.cz, Tomáš Cetkovský

Zkušený kuchař, který byl žákem kulinářských es Jeana Phillipa Rowbatchefa nebo Joela Robouchonna si pro návštěvníky nachystal tři chody, z nichž dva připravuje přímo na plošině, aby bylo jídlo co nejčerstvější, pro ingredience na specializovaný dezert se dokonce musí na chvíli dolů na zem.

Nápad na jídlo s výhledem vznikl v Belgii a díky své rostoucí popularitě se rychle rozšířil po světových metropolích. V pražských Riegrových sadech se vždy na pár dní objevuje už několik let.

 

Hlavní chod v podobě telecího nízkého roštěnce v úpravě sous-vide, podávaného s křupavým bramborovým závinem ve filo těstě a s tomatovým concasse plněné restovaným řapíkatým celerem a silnou masovou šťávou.

Hlavní chod v podobě telecího nízkého roštěnce v úpravě sous-vide, podávaného s křupavým bramborovým závinem ve filo těstě a s tomatovým concasse plněné restovaným řapíkatým celerem a silnou masovou šťávou.

 

Speciální dezert skládající se z marcipánu v těstíčku s malinovým sorbetem, který byl zpracovaný tekutým dusíkem.

Speciální dezert skládající se z marcipánu v těstíčku s malinovým sorbetem, který byl zpracovaný tekutým dusíkem.

 

Místo k sezení připomíná nejen tvarem, ale i popruhy sedadlo v závodním automobilu. Každý host je pečlivě přikurtován hned třemi pásy, které přeci jen dodávají pocit bezpečí. První pocity po připoutání evokují situaci před jízdou na horské dráze, nic podobného ale na plošině s luxusními pokrmy nehrozí.

Když se plošina ve výšce uklidní, stejný pocit se dostaví i u většiny hostů a převažují užaslé pohledy na Prahu - matku měst. V průběhu jídla se plošina několikrát pomalu otočí kolem dokola, aby si všichni mohli dopřát 360 stupňový výhled.

Nahoře už má člověk minimum starostí. Tou jedinou je boj s pevnými popruhy, které nedovolí člověku příliš se naklonit nad talíř. I tak je ale zážitek, hlavně za pěkného počasí, prakticky dokonalý.

Tak tedy dobrou chuť.