Jdi na obsah Jdi na menu

Francouzské Beverly Hills renesance. Kdo něco znamenal, měl zámek na Loiře

 

Tušíte, kde byste mohli najít nejvíce zámků na kilometr čtvereční? Nebojte se, netřeba dlouho hádat. Touto nálepkou se může chlubit část povodí francouzské řeky Loiry.

Tato řeka byla ještě před dvěma sty lety důležitou dopravní tepnou, avšak dnes se už po ní necestuje, obchodní lodě ani vojsko se po ní už dávno neplaví.

Nicméně stále měří přes jeden tisíc kilometrů a její povodí zabírá více než pětinu rozlohy Francie. Jelikož jde o velkou oblast, naším tipem pro poznávací dovolenou romanticky naladěných turistů je region CentreVal de Loire, přesněji oblast táhnoucí se zhruba od města Orléans po město Angers.

Pohled do minulosti

Všechno začalo na konci středověku, kdy byla Paříž obléhaná nepřáteli. Tehdy nějakou moudrou hlavu napadlo odvézt panovníka do bezpečí, a tím se stal jeden hrad jihozápadně od Paříže.

Posléze i ostatní vládci usoudili, že je praktické mít někde „schovku“, když se v Paříži budou cítit v ohrožení, a postupně si kolem řeky Loiry začali stavět další sídla.

Fotogalerie

Jednalo se totiž o strategickou oblast, nedaleko Paříže a zároveň v blízkosti významné dopravní vodní tepny.

Panovníky záhy následovali šlechtici a také měšťané, mít v této krajině aspoň malý zámeček či lovecké sídlo bylo tehdy in.

Časem už nešlo jen o politický „azyl“, ale o místo pro zábavu a relax. Největší stavební rozmach probíhal v 16. a 17. století, proto je také většina zámků vybudovaná v renesančním duchu.

Údolí Loiry dnes patří na seznam světového dědictví UNESCO a na vás je, abyste si vybrali, které z více než stovky zámků, jež jsou běžně otevřené veřejnosti, navštívíte.

Zámků se tu nachází celkem asi tři tisíce, každý je něčím zajímavý, každý vám nabídne svůj příběh, a jelikož všechny popsat nemůžeme, nabízíme vám alespoň malou ochutnávku. Byť se sluší podotknout, že tady najdete i jiné pamětihodnosti, včetně pevností a hradů či kostelů, muzeí, starobylých vesnic a měst a samozřejmě malebnou krajinu, kde se střídají vinice, pole, lesy, sady a louky.

 

Královský zámek Amboise můžete obdivovat ze všech stran.

Královský zámek Amboise můžete obdivovat ze všech stran.

 

Po stopách geniálního Leonarda

Zhruba dvě hodiny cesty od Paříže se rozkládá město Amboise a nad ním se tyčí zámek stejného jména, s nímž jsou nejvíce spjati dva francouzští panovníci. Hodně času zde trávil Karel VIII., jenž také nechal původní hrad přebudovat na zámek a současně se zasloužil o vznik renesančního parku, prvního svého druhu v Evropě.

Posléze na zámku pobýval František I. a ten také do zdejšího kraje pozval mistra Leonarda da Vinci, který pro něj a jeho družinu připravoval velkolepé zábavní akce.

Vyberte si některý z prohlídkových okruhů a požádejte o tištěného průvodce v češtině nebo si zámek alespoň obhlédněte zvenčí. Úchvatný pohled do údolí se nabízí například z terasy.

 

Zámeček Clos Lucé byl posledním sídlem Leonarda da Vinci v Amboise.

Zámeček Clos Lucé byl posledním sídlem Leonarda da Vinci v Amboise.

 

Poznámky geniálního tvůrce a autora Leonarda da Vinci

Poznámky geniálního tvůrce a autora Leonarda da Vinci

 

Kousek odsud najdete stavbu sice menší, zato velkého významu – zámeček Clos Lucé. Právě v něm poslední tři roky svého života přebýval Leonardo da Vinci. Přestože většina lidí má jeho jméno spojené s uměním, Leonardo byl mnohem všestrannější. Zajímal se o technické obory, přírodovědu, anatomii, ženám nabídl recept na barvení vlasů…

Škoda, že mnoho jeho myšlenek tehdy zůstalo pouze na papíru. Ale zde máte jedinečnou příležitost se s nimi seznámit, protože zámeček obklopuje park s maketami jeho vynálezů.

Ženy ženám

Ve vesnici Chenonceaux na řece Cher (přítok Loiry) se ukrývá kouzelný zámek Chenonceau, údajně druhý nejnavštěvovanější ve Francii (jedničkou je Versailles). Původně zde stálo opevněné sídlo, které se po několika staletích proměnilo v renesanční zámek. Podle historických pramenů ho nejen obývalo, ale také se na jeho architektuře podílelo několik dam. Však se tomuto klenotu dodnes přezdívá „zámek šesti žen“.

 

Velkolepý Chenonceau se může chlubit přídomkem „královský“.

Velkolepý Chenonceau se může chlubit přídomkem „královský“.

 

Komnat si tu užívala i dvorní dáma Diana de Poitiers, velká láska krále Jindřicha II. Prý to byla ona, díky níž se postavily oblouky a byla založena zahrada s fontánou. Ovšem po smrti panovníka odsud musela odejít, aby uvolnila „pole“ Jindřichově legální manželce – Kateřině Medicejské.

Nádherná architektonická památka je k turistům velice přívětivá, má otevřeno celoročně. Stejně jako Chaumont-sur-Loire. Zmiňujeme ho rovněž proto, že tyto dva zámky si Kateřina s Dianou vlastně prohodily, samozřejmě z popudu panovnice.

Za duchovním otcem Šípkové Růženky

Bylo, nebylo… Možná právě takhle by mohla začít pohádka o Šípkové Růžence, za jejíhož duchovního otce se považuje Charles Perrault, úředník, spisovatel a jeden z prvních vydavatelů pohádek.

Inspiraci k Růžence prý získal při své návštěvě zámku Ussé v obci Rigny-Ussé a můžeme se jen dohadovat, co ho zde tak okouzlilo.

Že by to bylo mnoho věží a věžiček, jimiž je tato pamětihodnost proslavená? V každém případě se tady kromě klasických prohlídek můžete těšit na výstavu dobového oblečení, která se každý rok mění. Letošním tématem jsou výšivky a oko potěší dobové oděvy od konce 18. století až do první čtvrtiny 20. století, včetně plesových šatů. Stejně jako u jiných zámků i tady vás uchvátí zahrada, kterou projektoval André le Nôtre, tvůrce slavných zahrad ve Versailles.

 

Rozhlehlé zahrady zámku Cheverny lákají k procházkám.

Rozhlehlé zahrady zámku Cheverny lákají k procházkám.

 

Podobně literárně proslulý je i zámek Cheverny, který inspiroval kreslíře Hergého k nakreslení zámku Moulinsart v Tintinových dobrodružstvích (tento seriál významně ovlivnil vývoj evropského komiksu). A i tady si užijete zahradu a také park, který se nabízí prozkoumávat v elektrickém mini vláčku či po vodě na loďce.

Jako z disneyovek

U pohádek ještě zůstaňme, jen se posuňme o kus dál. Zhruba 15 kilometrů od Blois stojí dechberoucí zámek Chambord (leží v zátoce řeky Cosson, jednoho z ramen Loiry).

Pokud je vám povědomý, pak jste nejspíš viděli animovanou pohádku Walta Disneyho Kráska a zvíře, která se odehrává na zámku inspirovaném právě Chambordem. Je vskutku velkolepý, však jde o největší zámek na Loiře. Ač se zrodil jako symbol panovnické moci na přání Františka I., tento vládce zde za dobu zhruba třiceti let pobyl celkem asi dva měsíce.

 

K zámku Chambord se dá dojet i na kole.

K zámku Chambord se dá dojet i na kole.

 

Azay-le-Rideau s romantickým parkem je klenotem rané renesance.

Azay-le-Rideau s romantickým parkem je klenotem rané renesance.

 

S veleslavnou stavbou se pojí mnoho zajímavostí. Třeba se má za to, že výslednou podobu výrazně ovlivnil Leonardo da Vinci, přestože zemřel dříve, než došlo k položení základního kamene.

Odborníci se domnívají, že je duchovním otcem legendárního dvojitého schodiště – lidé jdoucí nahoru a dolů se nepotkají, ale můžou se spolu bavit. Pokud potřebujete trochu pohybu, klidně si tu zahrajte na honěnou, jen nesrazte k zemi ostatní turisty.

Podívejte se na romantické stavby z ptačího pohledu: 

Přelet nad zámky na Loiře | (0:47) | video: iDNES.cz

Může se hodit

Jde to i na kole
Půvab údolí Loiry, zapsaného na seznam světového dědictví UNESCO, můžete obdivovat také na kole. Celková délka trasy La Loire a Vélo měří asi 800 kilometrů, přičemž dvě třetiny kopírují tok řeky. Maxi cyklostezka vede z obce Cuffyu Nevers do Saint-Brévin-les-Pins na atlantickém pobřeží a udělá radost zejména rekreačním cykloturistům, jelikož není fyzicky náročná. Její okolí nabízí perfektní zázemí pro cyklisty, takže tady můžete strávit příjemnou podzimní dovolenou obdivováním historických památek, mapováním kulinárních středisek, skvostných vín či třeba lázeňských služeb.

Co se letos slaví
Oblast kolem řeky Loiry si v roce 2019 připomíná několik zásadních výročí, která spojuje renesance a číslice 500. Přesně tolik let uplynulo od smrti všestranného umělce Leonarda da Vinci, od narození francouzské panovnice Kateřiny Medicejské a položení základního kamene zámku Chambord. Pokud se chcete vydat „Po stopách Leonarda da Vinci”, navštívíte tři zámky: Clos Lucé (místo jeho posledního pobytu), Amboise (zde je pohřben) a Chambord (jeho architektonický testament). Speciální vstupné do těchto objektů stojí 37 eur (950 Kč), jinak byste zaplatili 43,30 eura (1 120 Kč). Více se dozvíte na ee.france.fr/cs.

Na výlet vlakem
Babí léto je ideální i k cestování po Evropě. K našim sousedům se pohodlně dostanete vlakem a jízdenky si můžete pořídit v e-shopu Českých drah klidně hned teď. Z Prahy se tak snadno dopravíte do Berlína, Vídně, Bratislavy nebo Lince za čtyři hodiny a expresy Metropolitan vás pro změnu dovezou za šest a půl hodiny do Budapešti. Nebo se vypravte Pendolinem do slovenských středisek jako Lúčky a Bešeňová, kde strávíte víkend lenošením v termální vodě. A cyklistům doporučujeme výlet do Drážďan. Do cíle se dostanete vlakem a cestou domů projedete na kole pohádkový Labský kaňon v Českosaském Švýcarsku.

 
Autor: