Jdi na obsah Jdi na menu

Fotíme východ a západ slunce. Nebuďte líní a připravte se dopředu

 
 
Fotografování východů a západů slunce patří k oblíbeným tématům nejednoho turisty. Většina lidí se však ke své škodě spokojí s fotkou velkého oranžového kotouče a nevyužijí naplno skvělé světlo, které scenérii provází. Poradíme vám, jak tuto příležitost na nádhernou fotografii využít naplno.
 
 

Podzimní doba je pro focení východu a západu slunce naprosto ideální. Slunce vstává a zapadá v „rozumný“ čas a spousta lidí ho tak při této příležitosti může fotit třeba cestou do práce. V našem článku se zaměříme nejenom na vlastní okamžik, kdy slunce projde horizontem, ale budeme pozorovat, co se děje minuty před i po tomto magickém okamžiku.

S trochou nadsázky můžeme fotografy rozdělit na „západové“ a „východové“. Odlišnost tkví hlavně v tom, že ti první nemají morálku vstávat za tmy a štrachat se někam na vyhlídku.

Rozdíl mezi fotkou západu a východu slunce může být minimální nebo také obrovský. Světlo při východu slunce bývá někdy studenější (více do modra) než světlo večerní. Další podstatný detail je skryt v množství oblačnosti, přece jenom větší pravděpodobnost jasné oblohy máme ráno. Zejména v tropech nebo v horách se i za jasného dne mohou večer vytvořit mraky, které slunce zakryjí. Některé lokality lze fotit jak při východu, tak i západu slunce, jinde je vhodné nasvícení buď ráno nebo večer.

Fotogalerie

Příprava na večerní nebo ranní focení není složitá, ale vyplatí se ji nepodcenit. Zkontrolujte si předpověď počasí, zdánlivě ideální je jasná obloha, i když drobná oblačnost může fotografii přidat na zajímavosti, protože nasvícené mraky dodají fotkám teplé tóny a dramatičnost.

I když počasí vypadá zoufale, nenechte se odradit. Mnohokrát se mi stalo, že se obloha protrhla těsně před západem nebo východem slunce, takové okamžiky pak bývají fotograficky obzvlášť nezapomenutelné.

Zjistěte si přesný čas západu nebo východu slunce a polohu slunce vzhledem k vašemu stanovišti, pomůže vám například vynikající aplikace www.suncalc.org. Správný čas „zlaté hodinky“ vám pomůže určit například Golden Hour Calculator a existuje množství jiných užitečných aplikací pro fotografy.

Zejména u ranního focení v náročnějším terénu se vyplatí obhlídka lokality předem, předejdete tak bloudění ve skalách a jiným nepříjemnostem a v klidu si najdete ideální místo. Do fotobrašny nezapomeňte dát základní objektiv i teleobjektiv (pro detailnější zobrazení slunce budete potřebovat minimálně ohniskovou vzdálenost 200 mm pro plnoformátový čip), náhradní baterie, hodit se bude i stativ, přibalte baterku (ideální je čelovka), teplé oblečení, případně svačinu nebo termosku čaje. Kdo to myslí opravdu vážně, může se vybavit šedým přechodovým filtrem.

 

Vyhlídka Carolafelsen, Saské Švýcarsko. Přibližně půl hodiny před západem...
Chorvatsko, NP Kornati. Najít správný vyhlídkový bod se vyplatí. Pomůžou vám...
 

Pokud jste v nějaké zajímavé oblasti déle, je dobré přemýšlet nad ranním nebo večerním focením pár dní dopředu. Vytipujte si ideální místa, sledujte nasvícení krajiny nebo lokální vývoj počasí.

Ve fázi plánování si vyberte ubytování v lokalitě, která vám dá hezké výhledy požadovaným směrem a vy se tak nebudete muset přesouvat za ranním focením ve tmě. Tato taktika uspokojí vášnivé fotografy na rodinné dovolené – manželka s dětmi spí, vy si fotíte a po návratu se můžete věnovat rodině. Ideální hotely pro fotografy leží například na vrcholcích hor, v blízkosti vyhlídek, v silničních sedlech nebo na březích jezer a moří.

Zlatá a modrá hodinka

Jsme tedy na místě a čekáme na ten správný okamžik. Poměrně hodně lidí bohužel „cvakne“ jednu fotku v okamžiku, kdy se slunce dotýká obzoru a jdou domů, přitom čas před i po je stejně zajímavý, ne-li zajímavější.

Možná jste slyšeli o výrazu „zlatá hodinka“. Jde o čas zhruba hodinu po východu a hodinu před západem, který milují krajináři, protože v této době je světlo teplé, měkké a fotkám dodává žlutooranžový (zlatavý) nádech. Existuje také méně známý fenomén, kterému se říká „modrá hodinka“, ta nastává v našich zeměpisných šířkách zhruba čtvrt hodiny před východem nebo po západu slunce a trvá jen pár minutek. V té době dostává krajina díky odrazu světla od temně modré oblohy modravý nádech, čehož si při běžném pozorování ani nevšimneme, ale barevný posun na výsledných fotkách vás možná překvapí.

 

Modrá hodinka na Laguna Chaxá, Chile
Karibik. Dovolená na plachetnici je skvělá příležitost pro fotografování západů...
 

Pokud jsou na obloze vysoké mraky, mohou být nasvíceny sluncem schovaným pod obzorem a vytvářet tak zajímavé efekty ještě dlouho po západu slunce.

Využijte tedy čas, který máte a neodcházejte večer předčasně, protože můžete přijít o fantastické přírodní divadlo. V našich zeměpisných šířkách bychom měli být připraveni fotit asi půl hodiny před východem slunce (nebo po jeho západu) a zhruba hodinu po jeho východu (nebo před západem). S posunem k rovníku se tento čas zkracuje a na focení tedy máme výrazně méně času, naopak v polárních oblastech trvají západy a východy mnohem déle.

Taktika focení

Pokud jsme včas v té správné lokalitě, máme nyní pár vzácných minut, které chceme co nejlépe využít. V případě, že jsme tu sami a nikdo nám nepřekáží, je situace ideální, ve skutečnosti bývají známá místa plná lidí a je třeba si s tím poradit.

Dobré místo můžeme zabrat tím, že si na něm postavíme stativ, patří k etiketě, že fotografové si nelezou do záběru a vytvoří lajnu tak, aby si nepřekáželi. Stativ budeme určitě potřebovat, pokud hodláme fotit teleobjektivem bez stabilizace nebo dlouhými časy (například vodní hladinu). Pokud můžete, zvolte místo se zajímavým popředím, kde budete mít otevřený výhled více směry, například na obzor se sluncem a současně ještě třeba na nasvícené objekty (skály, budovy a podobně).

 

Nový Zéland – Cathedral Cove. Při focení širokoúhlým objektivem v protisvětle...

Nový Zéland – Cathedral Cove. Při focení širokoúhlým objektivem v protisvětle bude slunce velmi malé, hlavní objekt na fotce tedy musí být jiný. Využijte odrazů na vodní hladině nebo na mokré pláži.

 

Je sice hezké mít vyfocen krásný sluneční kotouč, ale u takové fotky není jasné, odkud byla focena. Zejména u cestovatelské fotografie tedy budete chtít zakomponovat do záběru nějaký objekt typický pro danou oblast. Může to být socha, budova, strom a podobně.

Zdánlivě nejlepší místa, kde se koncentruje nejvíce lidí, nemusí být pro hezkou fotku skutečně nejvýhodnější. Nenechte se zmást davem a v klidu si najděte ideální pozici, která vám bude vyhovovat. Klid na práci je často výhodou před „o něco lepším“ výhledem. Při cestování vás často průvodci navedou na vyhlídky, které jsou na úplných vrcholcích, tady vám pravděpodobně bude chybět popředí. Sejděte raději o něco níže nebo stranou, abyste mohli fotit nejenom slunce, ale i jím nasvícený vrcholek hory.

Je chybou, že se lidé soustředí pouze na jeden objekt (zapadající slunce) a nefotí nic jiného. Za léta focení jsem si vypracoval zvyk se každých pár minut rozhlédnout kolem sebe. Mnohokrát jsem si všiml fotografů, jak mají namířen foťák na stativu na slunce a ke své škodě nevěnují pozornost jiným záběrům.

 

Korsika, Col de Bavella. Využijte zajímavé popředí a u cestovatelské fotografie...

Korsika, Col de Bavella. Využijte zajímavé popředí a u cestovatelské fotografie zakomponujte do záběru objekty typické pro danou lokalitu. Zde to jsou typické korsické borovice.

 

Přitom se nabízí mnoho dalších námětů, například: široký pohled na krajinu v protisvětle, detaily, zajímavé popředí, dlouhé stíny, siluety v protisvětle, detaily nasvícených mraků, portrét v měkkém světle, záběr fotografujícího davu, nasvícené objekty. Z tohoto důvodu se hodí zoom s velkým rozsahem, případně si připravte více objektivů, které budete měnit.

Jak nastavit foťák

Východy a západy slunce jsou poměrně náročnou disciplínou na správné technické provedení fotky. Jednak máme málo světla a budeme na štíru s ostrostí snímků. Pomůže stativ, zapnutí redukce vibrací nebo nastavení vyššího ISO. Protože budete fotit proti slunci, sundejte z objektivů všechny filtry a vyčistěte čočky. Jediný filtr, který při vycházejícím nebo zapadajícím slunci uplatníte, je neutrální přechodový filtr, který expozičně vyrovná tmavé popředí vůči světlé obloze.

Protože pracujeme s velmi kontrastní a světelně proměnlivou scénou, pokud vám to váš fotoaparát umožní, nastavte manuální režim expozice nebo použijte expoziční bracketing (více snímků s různým nastavením expozice) a pak vyberte ten nejlepší. Jinou možností je využít režim „A“, tedy přednastavit clonu (doporučuji na hodnoty 11-16), ISO nastavit na 100 a nechat na fotoaparátu dopočítat čas expozice.

 

Severní Sardinie. Zapadající slunce můžete fotografovat přes tříštící se...
 

Odborníci často radí exponovat „na světla“, tedy přímo na sluneční kotouč. S tím se dá souhlasit, pokud slunce tvoří dominantní objekt nebo pokud pracujeme kreativně se siluetami. Když fotíme širokoúhlým objektivem krajinu v protisvětle, bylo by v takovém případě vše kromě sluníčka velmi tmavé a ve většině situací je proto lepší exponovat na celek s mírným nastavením podexpozice.

Kvůli rychlým změnám v barevném podání krajiny je také dobré průběžně kontrolovat nastavení whitebalance nebo raději fotit do RAW souborů a barevné vyvážení doladit během postprocesu.

Pokud není vaším záměrem fotit s bleskem, tak nezapomeňte vypnout vestavěný blesk, některé fotoaparáty totiž automaticky při nižší úrovni světla bleskají. Blesk naopak využijete, pokud budete fotit portrét v protisvětle.

Kam za hezkými fotkami

Z hlediska prvního dojmu je pro fotku západu nebo východu často nejdůležitější aktuální meteorologická situace. Zjednodušeně se dá říct, že pokud panují ideální podmínky, je vlastně jedno, odkud fotíte. Jen je potřeba eliminovat ze záběru rušivé prvky, jako například dráty elektrického vedení, auta a podobně. Logicky budeme hledat místa s otevřeným výhledem na horizont, což bývá nejčastěji na horách, na výškových budovách, mostech nebo u rozlehlých vodních ploch.

Pokud jedete do nějaké oblasti, můžete si vhodné místo vytipovat například na www.mapy.cz, kde najdete označení vyhlídkových bodů a z některých míst si můžete prohlédnout i fotografie. Po světě i u nás existují vyzkoušená místa, kam se za focením západů nebo východů slunce často sjíždějí fotografové z celého světa. Zde je pár tipů na tuzemské i světové lokality.

 

NP Saské Švýcarsko. Fotografujte panoramata, do jednoho záběru tak dostanete...

NP Saské Švýcarsko. Fotografujte panoramata, do jednoho záběru tak dostanete zajímavou světelnou atmosféru.

 

V tuzemsku budeme fotit zejména v horách. Spoustu vyhlídek skýtá například České středohoří, Český ráj nebo Českosaské Švýcarsko (zejména v saské části leží bezpočet skalních výhledů), na Šumavě jmenujme například málo známý vrchol Oblík nebo vyhlídku na hrad Kašperk, skvělý je bezlesý hřeben Krkonoš nebo Jeseníků.

Technika focení

Podívejte se na naše rady, tipy, triky a návody na kvalitní fotografii. Vydejte se společně s námi do fotografického světa a naučte se, jak pořizovat kvalitní snímky, se kterými se můžete prezentovat nejen na sociálních sítích. Ukážeme vám jednoduché návody, jak fotit za různých povětrnostních podmínek ve dne i noci, jak zachytit pohyb, a s jakou výbavou můžete pořídit kvalitní a profesionální fotografii.

Mimo hory lze vyrazit například na Třeboňsko, kde můžeme fotografovat přes hladinu rozlehlých rybníků. Poblíž Prahy je známá například vyhlídka Máj nad Štěchovickou přehradou, popřípadě další povltavské výhledy. V Praze můžete fotit na Karlově mostě, za východem slunce vystoupat na Petřín, západ slunce se dá fotit například ze Staroměstské mostecké věže nebo z terasy Tančícího domu.

Ze zahraničních lokalit jmenujme například: Matterhorn od jezera Riffelsee, Ayers Rock v Austrálii, Monument Valley a Grand Canyon v USA, Cerro Fitzroy v Argentině, Lago Torres v Chile, Table Mountain v Kapském městě, Národní park Namib-Naukluft v Namibii, Angkor Vat v Kambodži, Cathedral Cave na Novém Zélandu a mnohá další ikonická místa.

Máte i vy tip na hezké místo na focení západu nebo východu slunce? Podělte se s námi v diskusi!

Autor: pro iDNES.cz