Jdi na obsah Jdi na menu

7 tipů a triků při cestování po USA

 

Rád bych se podělil o těchto sedm osvědčených tipů a triků, které mi vloni i letos při cestování v USA pomohly a ušetřily čas i nervy.

Skoro po roce píši na svůj blog, který jsem docela zanedbával, ale teď se k němu konečně dostávám. Naposledy jsem skončil v Las Vegas (cesta dál pokračovala přes Death Valley, Yosemite až do San Francisca). Tento post na loňskou cestu nenavazuje, ale jedná se o druhé dějství mých cest do USA – letos jsem díky CestujLevne.com sehnal levné letenky do NYC a snažím se poznat USA i z východní strany.

Do tohoto postu jsem se snažil sepsat všechny rady, které nejsou tak profláknuté a mám je od kamarádů, něco z TravelBible (můj referal) a na něco jsem si musel přijít sám.

Každopádně můžu všechny doporučit!

1. Kupte si lokální SIM

Asi první věc, co řeším kdekoliv po příletu (a po získání kufru) je sehnání SIM místního operátora. Na pohodlí dat jsem si hodně zvykl a rád řeším třeba MHD až když nevím kam dál jít. Nebo třeba objednat Uber je bez dat problém (na wifi na letišti ho objednáte, ale nemůžete sledovat, kde auto zrovna je apod.). Také většina aplikací na mobilu (třeba MHD), když ztratí připojení k internetu, zapomenou již načtené data (co jste načetli ještě na wifi).
Po srovnání nabídek jsme se rozhodli pro T-Mobile US, který nabízel (únor 2016) neomezené volání a SMS a 5gb dat za $50 (3gb za $40, 10gb za $60) měsíčně.

2. Pořiďte si Number26.de bankovní účet

Ještě v ČR si zařiďte bankovní účet od Number26. Jedná se o relativně novou německou banku, která si neúčtuje žádné poplatky, i výběry z bankomatu po celém světě jsou zdarma. Aktivace účtu probíhá přes videohovor a karta vám přijde poštou.

Celé zpracování Number26 se mi hodně líbí, je moderní a snaží se zminimalizovat bankovní byrokracii na nutné minimum. Samozřejmostí je mobilní aplikace (iOS, Android), do které se můžete přihlašovat i pomocí TouchID. Tato aplikace vám pak při používání sama dělá přehledy, za jaké věci utrácíte.

Number26 - login screen Number26 - statistics

Push notifikace
Za naprosto geniální věc považuji u Number26 okamžité push notifikace při provádění platby. Push notifikace je opravdu rychlá, většinou máte na mobilu informaci o výsledku ještě předtím, než vyleze účtenka z pokladny. Díky těmto notifikacím máte perfektní přehled nad tím, co se na kartě děje, jestli se transakce omylem nestrhla dvakrát, nebo i důvod, proč se transakce nepovedla.

Number26 - push notifications

Kvůli push notifikacím vážně uvažuji, že bych Number26 používal i jako svoji domovskou banku v ČR. Bohužel u Number26 je pro toto použití jediná nevýhoda – převod na Number26 z českých bank je mezinárodní platbou, za kterou si většina českých bank účtuje asi 200kč.

3. Evropská platební karta je vždy kreditní

Většinou, když platíte v USA v obchodě se vás zeptají (terminál nebo obchodník), jestli je karta debitní/kreditní. I když je na kartě 5 nápisů „Debit“, odpovězte, že je to kreditní karta, jinak vám platba většinou neprojde.

4. Platba kartou v restauraci je trochu jiná

Placení v amerických restauracích kartou probíhá trochu jinak, než na co jsem zvyklý z ČR – ve všech restauracích kde jsem byl, probíhalo takto: vždy nám donesli účet v deskách. Do desek pouze vložíte svoji platební kartu a desky si číšník odnese (velký rozdíl, oproti Evropě dáváte kartu z ruky a nevíte co se s ní děje). Číšník provede platbu za jídlo a donese vám desky s vaší kartou, účtenkami a většinou se rozloučí. Na účtenku se musíte podepsat a případně můžete dopsat na účet spropitné (bývá zvykem dávat spropitné v procentech – na účtenku ale píšete částku, proto v některých restauracích vám na účet vytisknout i výpočet pár možností spropitného).

5. Pas dejte do nepromokavého obalu

Kéžbych tuto radu slyšel víckrát. Budu rád, když nebudu mít problémy odletět a hned v ČR si musím zaplatit nový pas…

6. Foursquare pořád funguje

Pořád doporučuji používat Foursquare pro hledání restaurací, barů ale i třeba supermarketů v okolí, Třeba jako my objevíte super zapadlou čínskou restauraci, kam byste se podle výlohy báli vůbec vejít.

7. Používejte Uber

V Americe (ve městech) Uber funguje velmi dobře a např. cesta z letiště nás stála půlku, kolik předpovídali místní.

AutorV.Jirovský