Jdi na obsah Jdi na menu

Zůstávám nesmrtelným nepřítelem, řekl Klaus Zemanovi na uvítanou

27. 6. 2015

Václav Klaus a Miloš Zeman

"Miloš Zeman určitě ví, že jakkoli jsem mu v té volbě fandil, že i nadále zůstanu jeho odvěkým a nesmrtelným nepřítelem, který nesouhlasí téměř s každým výrokem, který kdy v životě udělal," prohlásil při přijetí nastupujícího prezidenta Zemana odcházející prezident Klaus. Během jeho slov se oba svorně usmívali, poté si potřásli rukama.

Zeman Klausovi za podporu při volbě poděkoval a dodal, že podle materiálů Správy Pražského hradu poklesl za Klausova úřadování počet "ukradených drobných předmětů" téměř na nulu. "Je to takzvané manko, pane prezidente, a v tomto manku jsou uvedeny nemovitosti, které z Pražského hradu záhadně zmizely," pronesl Zeman. "Dokonce nemovitosti," podivil se Klaus v reakci na jeho slova. "Opravuji, movitosti," dodal Zeman.

Miloš Zeman:

Miloš Zeman na Hradě"Skutečně výrazné osobnosti dokážou podpořit i svého názorového protivníka, zatímco nevýrazné osobnosti podporují toho, s jehož názory totálně a plně souhlasí."

Zeman se zřejmě zabydlí na Hradě

Budoucí prezident, který vzešel z první přímé volby, bude po svém nástupu do funkce bydlet zřejmě v prezidentském apartmá na Pražském hradě. V úvahu připadá i Lumbeho vila na Brusnici, kterou využívá i jeho předchůdce Václav Klaus. Zeman se již dříve nechal slyšet, že by bydlením na Hradě ušetřil čas.

Inaugurace v duchu slavností světských i církevních

Zeman bude 8. března prezidentský slib skládat na společné schůzi poslanců a senátorů tradičně ve Vladislavském sále. Hostů by mohlo být asi 500, přítomen bude i jeho předchůdce Václav Klaus, dále se inaugurace zúčastní zástupci státní správy a diplomatického sboru. Vedle inaugurace se zřejmě uskuteční i v katedrále sv. Víta krátká pobožnost ve Svatováclavské kapli. O tom, že by se konalo Te Deum, tedy děkovná mše, se nejedná. Zatím se předpokládá, že Zeman by se 8. března poklonil u hrobu sv. Václava, podobně jako v roce 2008 současný prezident Václav Klaus. Zeman si dále zřejmě vyslechne úryvek z Písma a modlitbu za vlast.

O detailech krátkého ceremoniálu v katedrále na počest hlavy státu a o přítomnosti hostů jednají zástupci protokolu Hradu a pražského arcibiskupství. "Tak jako předchozí prezident by se poklonil u hrobu knížete sv. Václava... Zaznít by mohl také Svatováclavský chorál," uvedl mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora.

Zeman bude v Praze podle dostupných informací úřadovat do pátku, poté zase odjede odpočívat na Vysočinu, kde by měl strávit celý příští týden.

Lumbeho vila