Jdi na obsah Jdi na menu

Šmejdi a zničené lidské osudy! Tohle video možná velmi pošpiní boj Šojdrové za údajné sirotky ze Sýrie. Koluje mezi lidmi

 

Europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová se „proslavila“ opakovanými apely, aby Česká republika přijala 50 údajných sirotků do věku 17 let. Šojdrová přitom mluví o soucitu a nutnosti pomoci. Sociálními sítěmi se nyní začalo šířit tři roky staré video o synovi europoslankyně, který provozoval lichvářské aktivity a připravoval lidi o majetky.

Šmejdi a zničené lidské osudy! Tohle video možná velmi pošpiní boj Šojdrové za údajné sirotky ze Sýrie. Koluje mezi lidmi
Foto: David Daniel
Popisek: Europoslankyně Michaela Šojdrová a koordinátorka pomoci uprchlíkům Zuzana Lenhartová.

 

Politici prakticky napříč celým spektrem důrazně odmítli nápad lidovecké europoslankyně Michaely Šojdrová, která žádá, aby naše země přijala 50 údajných syrských sirotků. Mělo by prý jít o chlapce ve věkovém rozmezí zhruba 12-17 let. 

Nejdůrazněji se proti tomuto záměru postavili prezident republiky Miloš Zeman a premiér Andrej Babiš. V médiích a společnosti se nyní diskutuje nejen Šojdrové návrh, ale teď už i její rodinné záležitosti. 

Lidé si totiž mezi sebou začali na sociálních sítích sdílet odkaz na video se záznamem reportáže renomovaného investigativního novináře Josefa Klímy. Šojdrová sice říká, že by chtěla pomoci padesáti osiřelým syrským dětem, Klíma ale před časem v reportáži prokázal, že syn europoslankyně naopak okrádal lidi a lichvářskými smlouvami na zapůjčení peněz z nich chtěl dostat velké majetky.

Praktiky Jana Šojdra před časem důkladně zmapoval renomovaný investigativní novinář Josef Klíma. Ten v rámci svého pořadu na TV Prima Očima Josefy Klímy věnoval kauze celou reportáž, ve které svůj příběh popisuje například dáma, která si šla půjčit peníze s tím, že to mělo být bezúročné. Společnost syna evropské poslankyně Šojdrové nesla paradoxně název „Evropská kreditní“.

„Jan Šojdr v rámci své firmy nabízí bezúročné hotovostní půjčky. Zní to jako pohádka. Přijdete do kanceláře, odejdete s penězi a nezaplatíte nic navíc. Má to ale háček. I tato pohádka není pravdivá,“ znělo v Klímově reportáži.

Jedna z obětí tohoto podvodu v reportáži vypráví, jak ji Jan Šojdr chtěl připravit o střechu nad hlavou. Paní Lenka podepsala smlouvu na půjčení 40 tisíc korun s tím, že reálně dostala pouze 30 tisíc a zbylých deset mělo jít neoficiálně firmě, která se Šojdrovou firmou spolupracuje a oficálně mu dodává kontakty na zájemce o půjčky. To prý překousla, protože akutně potřebovala peníze. Následně začala ihned poctivě splácet 500 korun týdně s tím, že je vše v pořádku.

„Až do chvíle, než jí ve schránce přistál dopis, ve kterém stálo, že porušila podmínky smlouvy a musí vše včetně pokut zaplatit najednou,“ uváděla TV Prima. Šokující bylo, že ze 30, oficiálně 40 tisíc půjčených korun, měla zaplatit přes 160 tisíc. Tzv. smluvní pokuta činila 120 tisíc Kč, tedy trojnásobek dluhu.

A důvod údajných pokut? Prý včas nedodala potřebné dokumenty. Jenže ani to nebyla pravda. „Doklady jsem nejprve odeslala obyčejnou poštou bez podacího lístku a potom doporučeně, kde se mi obálka vrátila s tím, že není vyzvednuta.“ Celé to působilo dojmem, že Šojdr měl vše naplánované dopředu, nešlo mu o vrácení půjčených peněz, ale o dům a další majetek dlužnice, který by pro něj vymohli exekutoři.

Další z obětí podvodu dopadl ještě hůř. Jistý pan Šmíd si půjčil 100 tisíc korun, reálně dostal 80 tisíc a on taktéž údajně dle smlouvy včas nedodal různá potvrzení a výpisy. Výsledkem byla exekuce na 450 tisíc korun a hrozící veřejná dražba jeho rodinného domu. Dle odborníků, kteří v reportáži hovořili, šlo o jednoznačné zneužívání tísně a okamžité potřeby peněz lidí, kteří jsou v problémech, a jde o cílené lichvářské smlouvy.

Reportéři Josefa Klímy se pochopitelně snažili na kameru dostat též matku lichváře, europoslankyni KDU-ČSL Michaelu Šojdrovou. Nejdříve prý dohodnuté natáčení zrušila, tak se ji snažili zastihnout v sídle strany.

Když Šojdrová viděla kamery TV Prima a reportéra, označila to za nefér přístup s tím, že jim posílala zprávu. „Nemám k tomu nic víc co dodat. Můj syn je dospělý, jde si svojí cestou. Nesouhlasím s tímto typem podnikání a byla jsem ujištěna, že své aktivity v tomto směru ukončil. To je vše, co k tomu mohu říct,“ uvedla Šojdrová.

Podle TV Prima ale Šojdr i později nabízel další půjčky a z povahy jeho stručných mailových odpovědí reportérům to nijak nevypadalo, že by hodlal špinavý byznys založený na de facto okrádání lidí ukončit. „Ano, považuji to za legální a morální,“ napsal v mailu TV Prima. Na praktiky „lichváře z dobré rodiny“ upozorňují i různé weby varující před tzv. šmejdy.

ParlamentníListy.cz pochopitelně oslovily s žádostí o vyjádření i samotnou europoslankyni Šojdrovou. Její vyjádření jsme ovšem do doby zveřejnění tohoto článku nedostali.

Článek obsahuje štítky

Autor: Radim Panenka