Jdi na obsah Jdi na menu

Našel svůj ukradený notebook. Ti, kteří ho používali, po něm chtějí milion za psychickou újmu

17. 4. 2016
ilustrační foto
 
S pomocí ukrytého programu sledoval Lukáš Kuzmiak cestu svého ukradeného notebooku a popsal ji na svém blogu. Ti, kdo se při tom poznali, ho teď žalují o téměř milionové odškodné. Způsobilo jim to prý újmu na zdraví.

Praha - Lukáši Kuzmiakovi neznámý zloděj v červnu 2011 vykradl byt a odnesl si z něj notebook, který si nedlouho předtím pořídil za 40 tisíc korun. Během několika týdnů jej vypátral a získal zpět. Kvůli neobvyklému způsobu, jak jej našel, ale nyní musí chodit k soudu a hrozí, že bude muset platit mnohonásobně víc, než jej ukradený počítač stál. Jeho nový majitel Kuzmiaka žaluje, že jemu i celé jeho rodině způsobil psychickou újmu, kterou si vyčíslil na statisíce korun.

Osmadvacetiletý Kuzmiak měl totiž v ukradeném notebooku program, který jej propojoval s dalšími jeho počítači. Několik dní po krádeži zjistil, že ukradený notebook někdo používá. "Byl v Příbrami. Zjistil jsem, kdo ho má, protože se přihlašovali do e-mailové pošty," popisuje svoji anabázi Kuzmiak, který od prosince pobývá v USA – jako špičkový počítačový expert, který se zabývá bezpečností na síti, tam získal zelenou kartu.

Psal z frustrace blog

Pro zkušeného IT experta pak už bylo hračkou pořídit pomocí webkamery snímky těch, kdo se k počítači přihlašovali, stejně jako stránek, které navštěvovali. A například zjistil, že jedna uživatelka jeho počítače hodiny procházela e-shopy a nakupovala parfémy.

S důkazy přišel na policii, tam ale neuspěl. Policisté si přitom uvedené uživatele – byli jím Martin K. a jeho rodiče - našli v evidenci. Nicméně oznámili, že si pro počítač jen tak nemohou přijít, musí mít soudní příkaz. "Nepomohlo, když jsem říkal, že počítač může někdo přeinstalovat a ztratí se," popisuje Kuzmiak.

Po několika dnech skutečně počítač přestal "vysílat" a Kuzmiak svůj příběh popsal na svém anglickém blogu. Když se notebook po necelých dvou týdnech objevil zase v síti, zašel znovu na policii. Ta prý ale opět nejevila zájem jeho případ aktivně řešit.

Honič a farmářka

"Dal jsem policii i IP adresu počítače, ale nebyla ani schopná zjistit, komu patří internetové připojení,“ popisuje Kuzmiak, který tak v psaní blogu pokračoval a dával na něj i snímky uživatelů, které častoval přezdívkami podle toho, co dělali. Mladíka, který stále sledoval porno, nazval "honičem", jeho matku pak "farmářkou".

Nové uživatele ukradeného notebooku se mu již nepodařilo identifikovat, protože se nepřihlašovali do své pošty ani přes něj nenakupovali; až později zjistil, že to byl Jakub R. a jeho matka.

Blogu si totiž všimla média, a když o něm vyšla i reportáž na TV Nova, poznala jedna z divaček svoji švagrovou. Noví majitelé poté donesli počítač na policii a kontrovali několika žalobami. O tom, že je počítač kradený, prý nevěděli.

"Medializoval jejich soukromý život, dodnes je ty snímky možné najít na internetu," uvádí na Kuzmiakovu adresu advokátka Ludmila Repovská, která rodinu Jakuba R. zastupuje.

Zveřejněné záběry - byť na nich měli pásku přes oči – jim totiž způsobily vážnou psychickou újmu. "Po zveřejnění museli vyhledat lékařskou pomoc. Byli zabíráni v domácnosti ve chvílích, kdy důvodně předpokládali, že budou sami," poukázala Repovská.

V první žalobě chtějí za škodu na zdraví odškodné 446 tisíc korun, v druhé na ochranu osobnosti pak omluvu a 300 tisíc korun.

Přibarvený příběh

Kuzmiakův advokát Jiří Wytrzens ale odmítá, že by za zveřejnění a případnou újmu mohl jeho klient. "Psal jen pro pár svých přátel blog, navíc v angličtině. Potřeboval se vypsat z frustrace, že policie nekoná," uvedl Wytrzens. A poukázal na to, že Kuzmiak novináře sám nevyhledával, ti si sami všimli jeho blogu. A příběh značně přibarvili.

"Vykonával svoje vlastnická práva, byť uznáváme, že ten způsob nebyl nejšťastnější. Jen se snažil vypátrat svůj notebook. Média převzala jeho příběh, navíc značně zkresleně, a pro větší prodejnost zvolila populistická hesla," dodal.

Podle Wytrzense navíc nový majitel mohl tušit, že s notebookem nebylo vše v pořádku. Protože zloděj počítač nepřeinstaloval, zůstaly v něm Kuzmiakovy fotografie i dokumenty. Novému majiteli prý muselo být také jasné, že notebook má vyšší hodnotu než 11 tisíc korun, za které jej koupil od Martina K.

Druhou žalobu smetla soudkyně Městského soudu v Praze Dagmar Stamidisová minulý pátek ze stolu. A to s odůvodněním, že je takřka totožná s první žalobou o způsobenou újmu, kterou již začal řešit Obvodní soud pro Prahu 1. Jeho jednání by mělo pokračovat počátkem dubna, kdy má vypovídat soudní znalec Karel Hynek, který spočítal zmíněnou škodu na zdraví.

Skutečného zloděje notebooku policie nevypátrala, byť stopy vedly k Martinovi K. (ten byl spolužákem Jakuba R. ze střední školy) a jeho otci. Martin K. zpočátku tvrdil, že jej koupil od neznámého muže na autobusové zastávce; jeho otec před policií pak odmítl vypovídat a dostal pořádkovou pokutu. Počítač se nakonec Kuzmiakovi vrátil, byť stroj ještě několik týdnů zadržovala policie.

autor: Marek Pokorný