Jdi na obsah Jdi na menu

Ministerstvo zahraničí postupuje zbrkle. Mělo by zvážit rizika spolupráce s Čínou, varuje sinoložka Olga Lomová

22. 3. 2016
Česká republika se chystá při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga uzavřít s Čínou strategické partnerství - Foto:  Kremlin.ru

 

Česká republika se chystá při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga uzavřít s Čínou strategické partnerství

Foto:  Kremlin.ru

Česká republika se chystá u příležitosti návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga uzavřít s Čínou strategické partnerství. Podle prezidenta a premiéra půjde o událost desetiletí. Je otázka, co bude následovat, dodává však sinoložka Olga Lomová.

„Jsem opatrná. Návštěva čínského prezidenta znamená potvrzení pootočení české zahraničí politiky,“ zamýšlí se. Podle ní se zahraniční politika České republiky začíná orientovat čistě pragmaticky. „Otázka lidských práv je hodně důležitá, nejen z etického a možná naivního hlediska. Myslím, že Evropská unie ne náhodou učinila součástí partnerství s Čínou diskuzi o lidských právech,“ připomíná.

Čtěte také: Byla to politická chyba! říká o návratu prezidenta Zemana z Číny soukromým letadlem premiér Sobotka

Vzdělaní Číňané podle této sinoložky nechápou směřování České republiky. Zatímco dřív nás obdivovali kvůli důrazu na lidská práva, dnes nad námi vrtí hlavou. Dohodu o strategickém partnerství ale Olga Lomová zatím nechce komentovat, text nemá k dispozici. 

„Zatím si nemyslím, že naše politika by byla formulovaná odborníky, tedy těmi, kteří by měli upozornit na zisky a ztráty,“ tvrdí Olga Lomová. Pana Tvrdíka považuje za zvláštního vyjednavače. „V čínských médiích se o němpsalo jako o zvláštním poradci české vlády pro Čínu. Mám pocit, že pokud je tím, kdo formuluje tyto věci, tak to dělá ve spolupráci s čínskou stranou,“ dodává. 

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku. 

Autor:  Karolína Koubová  (kko), Šárka Ševčíková  (šše)