Dlouhý: Zákon považujeme za diskriminační

Mihola:Trh se kvůli omezení otevírací doby nezastaví

Návrh, který se týká i velkoobchodů, může ve dnech volna dopadnout i na zásobování restaurací či malých obchodníků. „V průběhu jednoho svátečního dne obslouží jeden velkoobchodní řetězec ve svých 13 pobočkách okolo 18 tisíc restaurací a 14 tisíc maloobchodů, což bude představovat citelný výpadek,“ uvedla prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Senátnímu návrhu zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě by se měla v úterý ve třetím čtení věnovat sněmovna. Hospodářský výbor minulý týden doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh Štěpána Stupčuka (ČSSD), podle kterého by se zavírání netýkalo velkých nákupních center a obchodních galerií nad 5000 metrů čtverečních, v nichž je více nájemců. Pokud by v nich byly uzavřeny velké prodejny, menší obchodníci by museli nést provozní náklady celých center, uvedl ve zdůvodnění.

Navrhované omezení otevírací doby obchodních řetězců o některých svátcích by znamenalo denní propad tržeb zhruba 700 milionů korun včetně propadu odvodů DPH, uvedl dříve Svaz obchodu. Omezení prodeje o svátcích se snaží odbory prosadit řadu let. Argumentují mimo jiné tím, že by omezení umožnilo zaměstnancům strávit svátky v rodinném kruhu.