Jdi na obsah Jdi na menu

Nejpřívětivější infotainment? Podle průzkumu ho má Tesla

 

Při výběru nového auta je potřeba zvážit několik důležitých aspektů. Patří mezi ně motorizace, výbava, bezpečnostní prvky, ale třeba také infotainment. Jeho ovládání, zpracování a třeba také přehlednost jsou důležité. Nový průzkum ukázal, že nejlepším infotainmentem se může pochlubit americká Tesla.

Kdo by to někdy nezažil. Sednete do auta, které není vaše a než se nadějete, vztekle hledáte ovládání rádia, připojení telefonu nebo jen zvýšení či snížení hlasitosti. Infotainmenty aut jsou dnes nabité informacemi, ale některé automobilky zapomínají, že všechny ty chytré, většinou dotykové, obrazovky ovládají lidé. Proto si nechal magazín Consumer Reports zpracovat zajímavý průzkum, ve kterém se lidí ptal na to, jaký infotainment je podle nich nejlepší. Celkem do něj zahrnul na 60 000 modelů různých značek a z odpovědí nakonec udělal přehled s takzvaným skóre spokojenosti.

 

Z průzkumu nakonec vyplynulo, že až 56 % dotázaných je se svým infotainmentem v autě opravdu spokojených. Zbylí účastníci průzkumu už byli spokojeni méně. Ovšem infotainmenty přímo automobilek jsou lehce na pozadí za systémy Apple CarPlay, se kterým je spokojeno 64 % dotázaných a Android Auto, s nímž nemá žádný problém 59 % dotázaných. A to je celkem zajímavý výsledek, který jen potvrzuje snahy snad všech automobilek o to, aby zdokonalovaly možnosti propojení chytrých mobilních telefonů a auto systémů. Ostatně, říká se, že za pár let nebude vůbec důležité, jak auto jezdí, ale jak snadno ho bude moci připojit k telefonu.

Průzkum také ukázal, že majitelé nových aut preferují dotykové obrazovky o průměru alespoň 7 palců před těmi menšími nebo před systémy pracujícími spíše s tlačítky. Mezi méně oblíbené ovladače těchto systémů patří i dnes velmi moderní touchpady. A podle průzkumu to vypadá, že lidé si velmi rychle zvykají na ovládání auta hlasem. Průzkum probíhal v Americe, a tak za Teslou a BMW na třetím místě v žebříčku spokojenosti asi nepřekvapí umístění značky Genesis, tedy luxusní divize automobilky Hyundai. Překvapením ale je super moderní Lexus, který najdete na samotném konci žebříčku – Consumer Reports však upozorňuje, že v průzkumu byl vzat v potaz starší infotainment Lexusu ještě s touchpadem.

A co vy, u které značky jste zažili nebo zažíváte uživatelsky nejpříjemnější infotainment? Čím si vás získal? Těšíme se na vaše názory a postřehy.

 

Průzkum spokojenosti s infotainmenty
Výrobce Procenta spokojenosti
Tesla 86
BMW (iDrive s Gesture Control) 80
Genesis 75
Ford/Lincoln 73
Fiat Chrysler Automobiles 72
Porsche 69
Volkswagen 68
BMW (iDrive touch) 68
Audi (MMI Virtual Cockpit) 68
Cadillac Cue 67
Hyundai/Kia 67
General Motors 66
Volvo 63
Nissan 61
Audi (MMI) 59
Mercedes-Benz 58
Toyota 58
Honda (HondaLink s jednou obrazovkou) 56
Lexus (Remote Touch) 56
Acura (AcuraLink Touchpad) 55
Subaru 55
Jaguar Land Rover 54
Alfa Romeo 54
Mazda 53
Acura (AcuraLink II) 52
Honda (HondaLink se dvěma obrazovkami) 50
Lexus (Remote Touchpad) 46

 

Autor: Anna Russová